6d

Annonser

445 svar till “6d

 1. Sofia

  Livet på en kylskåps dörr
  Alice Kuipess

  Detta är en bok som handlar om Claire som är 15 i början av boken och hennes mamma. Claires mamma jobbar väldigt mycket så det de gör för att kommunicera är att de skriver lappar och sedan hänger upp de på kylskåpsdörren. En bit fram i boken får man reda på att Claires mamma har bröst cancer och hon börjar då bli väldigt trött. Hon går igenom många operationer och sover resten av dagarna. Claire är då såklart väldigt rädd om sin mamma och vill hennes bästa. En väldigt spännande bok och får lära sig mycket om deras relation.

  Jag ger den en 9 av10.

 2. Ale Pontusson

  Gladiator Marcus Hämnd av
  Simon Scarrow

  I Marcus Hämnd utspelas i dagens Grekland som då är ockuperat av Romarriket. Jag blev intresserad av att faktan om hur det var i grekland och slaveriet som var där. En sak jag undrar över är att om det finns en fortsättning. boken löser sig inte riktigt och har en uppläggning för en fortsättning.

 3. Edmond

  Hej! Jag har nyss läst färdigt en bok som heter vittnet. Bokens författare är samma författare som gjorde den andra boken som jag läste som heter hemligheten.1. Boken handlar om en tjej som heter Leila som blir vittne till ett snatteri i en liten affär och blir vittne till där hon ser att en kille blir rånad av en annan kille. 2. Boken utspelar sig i ett vanligt område med en skola, affärer och lägenheter/hus. 3. Det utspelar sig på dagen, asså det utspelar sig på nutid. 4. Det är ett snatteri som händer i en liten affär och hon blir vittne till att hon sett 3 par tjejer som snattar godis i affären och i skolan så berättar rektorn att några snattat i en liten affär och då visste de tjejerna att det var hon eftersom de såg henne. En annan sak är att hon ser en kille råna en annan och killen får syn på henne att hon ser vad det är som händer och då sägs det att en kille blivit rånad och då visste mobbar killen att det var Leila som var vittnet och en annan dag så springer Leila och hennes kompis Tobbe ett skollopp och då väntar mobbar killen på henne och när han får syn på henne så jagar han henne och Tobbe med en motorcykel. 5. för att de vill ge igen på henne att hon varit ett vittne som sagt till andra vad hon sett och vad som hänt. 6. Att rektorn pratar med tjejerna som snattat i affären och att rektorn säger att man inte ska göra sånna här saker och den andra grejen löser sig med att ett gäng stora killar kommer och skyddar henne från killen med motorcykeln och affärsmannen kommer också dit och en lång tjej som varit med i snatteriet kommer också och hjälper till och stoppar det som håller på att hända. Det avslutas med att hon blir skyddad av de stora killarna och de andra och att den långa tjejen som varit med i snatteriet i den lilla affären blir typ vän med Leila kan man säga.

 4. Hilma

  Millan
  Pia Hagmar

  Denna boken handlar om en tjej som heter Camille, men kallas Millan.
  Var den utspelar sig vet jag inte, men någonstans i Sverige är det.
  Boken utspelar sig i nutid, alltså presens.
  Detta är första boken serien Millan och jag tycker att den är väldigt bra än så länge. I denna boken får man reda på om hennes liv och vad hon gör vardagligen, ett liv som säkert andra har.
  I boken händer det ganska mycket saker, som att hon får vara skötare på en tävling till att hon får egen häst.
  Men en sak som nog är störst är att hon just får sin häst, men det är på slutet av boken och det kommer troligen fortsättning om det i nästa bok i serien.

 5. Hilma

  Millan
  Pia Hagmar

  Denna boken handlar om en tjej som heter Camille, men kallas Millan.
  Var den utspelar sig vet jag inte, men någonstans i Sverige är det.
  Boken utspelar sig i nutid, alltså presens.
  Detta är första boken serien Millan och jag tycker att den är väldigt bra en så länge. I denna boken får man reda på om hennes liv och vad hon gör vardagligen, ett liv som säkert andra har.
  I boken händer det ganska mycket saker, som att hon får vara skötare på en tävling till att hon får egen häst.
  Men en sak som nog är störst är att hon just får sin häst, men det är på slutet av boken och det kommer troligen fortsättning om den i nästa bok i serien.

 6. Blenda

  Denna sommaren kan bli min död av Malin Stehn.

  Denna boken tyckte jag var riktigt bra, först när jag lånade boken tog jag den bara för att vi skulle läsa en bok och jag hade precis läst ut min andra bok så jag valde hastigt en ny och det visade sig vara ett bra val!

  Boken handlar om Fanny som är tolv år och ska börja sjuan efter sommaren och hon tycker att hon inte är riktigt redo att bli en högstadietjej så hon gör en lista med saker hon måste klara innan sommaren är slut. Några av dessa saker är: 1. Sluta med sömnritualen (som är en ritual som hon gör innan hon går och lägger sig. Utan den kan hon inte somna) 2. Skaffa en pojkvän. (eftersom alla andra redan haft en) 3. Bli mer positiv.

  Jag tycker denna boken är väldigt bra för jag tror att många känner igen sig i vad författaren skriver och det gör att blir riktigt bra. Hon blandar också roliga saker med allvarliga som många säkert tänker på eller har tänkt på.
  Boken fick mig att längta enormt efter sommaren!! 🙂

  8,5 p

  /Blenda

 7. Jag fortsätter läsa serien om Spelet om De Fyra Elementen. Embla och Noel
  har tagit sig igenom Sammetsbergen och är nu i Vattendeltat. Bokserien är jättebra och spännande. Den har inga bilder och är en bok för sådana som inte riktigt vet vilken bok man ska läsa.

  Jag ger boken 8,5/10

  • Johanna Ekström

   Hej Viktor! Tack för tipset. Det är jättebra att få tips om böcker som garanterat kommer vara spännande även för de som inte vet vad de ska välja. Jag ska tipsa vidare. Har du läst boken Järnprovet av Holly Black? En superspännande bok som kom förra året som påminner lite om Harry Potter eftersom det handlar om en trolleriskola som huvudpersonen inte bör komma med i, men gör…. andra delen ”Kopparhandsken” kom precis ut. Låna gärna!
   /Johanna

 8. Nikki

  1. Idag läste jag ”Tom Gates, allt är underbart”, Skriven av Liz Pichon.
  2. Jag blev förvånad över att boken var så sjukt lättläst men så intressant, (när jag valde boken tror jag att jag ej tittade i själva boken, mitt fel). Jag blev även väldig förvånad att boken är Hcg!! Det verkar ju verkligen inte så.
  3. Jag blev intresserad av handlingen och hur den är skriven.
  4. Det jag tycker bäst om handlingen i boken.
  5. En sak som jag undrar över är om dem kommer ge ut den nr. 2, Hoppas iallafall de.
  6. Jag skulle ha fått ut mer av om boken om det fanns mer text för varje sida tar cirka 10 till 15 sekunder.
  7. Nästa gång jag läser ska jag nog…..vet ej

  • Johanna Ekström

   Hej Nikki! Vad kul att du har koll på vad Hcg betyder, tycker du den passar bättre på Hcf? Den boken du har läst är faktiskt den tredje boken, så det finns tidigare. Men precis som Dagbok för alla mina fans kvittar det lite vilken ordning man läser den i. Gillar du att läsa i dagboksform? Om du vill ha en bok med annorlunda stil och sidor med lite text på som ändå inte är en dagbok så rekommenderar jag verkligen ”Livet på en kylskåpsdörr.”
   Ses i bibblan!
   /Johanna

 9. Edmond

  Hej! Jag ska skriva om min bok som jag lånade och som jag nyligen läst ut och den heter Hemligeten och författaren heter: Lena Hultgren.
  1.Jag blev förvånad över att det var ett kärleks par som var bästisar men senare blev pojken som var kär i flickan borta från henne och då menar jag att han inte pratar med henne och att det är som att tjejen inte är i samma värld som pojken och till slut visade sig att pojken följde efter flickan eftersom att han var kär i henne och att ändå om han var det så pratade de inte med varandra ändå och det var det som jag egentligen blev förvånad över.
  2.Jag blev intresserad av att tjejen blev ihop med en annan kille i slutet av boken. 3.Jag tycker bäst om att tjejen och den killen som hon blev ihop med i slutet av boken blev tillsammans i slutet för de var båda snälla, trevliga t,ex.
  4. jag undrar över om att den killen som tjejen först var ihop med inte pratade med henne efter hela halva boken. 5. jag tycker att jag inte behöver få ut mer av läsningen för jag tycker om boken så som den är för att den har action, hemligheter, kärlek och spännande. 6. Jag tycker att jag inte behöver göra nånting nästa gång jag läser för boken var bra och jag tycker om den så som den är och jag tyckte att det inte var några bekymmer.

  • Johanna Ekström

   Hej Edmond! Tack för ditt inlägg, kul att läsa dina tankar om boken! Nu vet jag ju att du har lånat en ny i samma serie. Men om du vill fortsätta på denna genre som är deckare så skulle jag rekommendera Mårten Sandéns ”Petrini-deckare”. De utspelar sig i Lund vilket kan vara kul när man själv bor i staden!
   Ses i bibblan!
   /Johanna

 10. Blenda

  MIn bok heter Under en himmel av glas och är skriven av Martin Widmark

  Boken är den fjärde delen i en sammanhängande men ändå fristående serie.
  Den handlar om David och Larissa som går i åttan och har lärt känna varandra i sjuan när Larissa började i Davids klass. Larissa är från Ryssland och har speciella tankar och idéer. I denna boken får dem ett stipendium och får lov att åka till en forskningsstation och studera. Men något skumt pågår och Larissa och David bli indragna i ett Spännande äventyr på liv och död i en värld under ytan.

  /lBenda

  • Johanna Ekström

   Hej Blenda! Tack för tipset!
   Jag tänkte på dig idag eftersom du brukar tycka om böckerna som handlar om andra världskriget? Johm Boyne som skrev bland annat ”Pojken i randig pyjamas” har kommit med en ny bok som heter ”Pojken på bergets topp”. Jag satte ut den idag – riktigt bra!

   Ses i bibblan! /Johanna

 11. Emilio

  Jag tycker att min bok är bra för att den är spännande och bra. Urskogen. Jag har inte läst i den så mycket. Boken handlar om en tjej som heter Lin och återvänder till urskogen med sina föräldrar. Lin förväntar sig mycket. Guishan försöker lura Lin för att Guishan vill att Lin ska komma till deras sida.
  Titel: Åter Till Urskogen
  Författaren: Sofie och Peter Bergting.

  • Johanna Ekström

   Hej Emilio! Tack för ditt inlägg! Har du läst de andra böckerna i serien? Åter till urskogen är ju del fem och om du vill läsa den spännande fortsättningen så bör du läsa ”Demonernas hämnd”!

   Ses i bibblan! /Johanna

 12. heidi cybinski

  Starcrossed
  Josephine Angelini

  Boken handlar om 17:åriga Helena som med sin pappa bor på en ö i Atlanten. Helena är väldigt lång, vilket hon tycker är negativt eftersom att hon inte gillar att dra till sig uppmärksamhet.
  Jag tycker att det är bra att redan i början av boken så får man reda på saker som gör att man vill fortsätta att läsa. Eftersom att boken är ganska lång så är det extra bra, för då orkar man att fortsätta att läsa.
  (ej klar!!)

  • Johanna Ekström

   Hej Heidi! Tack för ditt tips! Visst är det härligt när böcker som är bra är långa så de inte tar slut för snabbt. Du får läsa de andra böckerna i serien sen!

   Ses i bibblan! /johanna

 13. Wilma Korsell

  Jag läser Hon och han av Katarina Von Bredow

  Jag blev förvånad över att det utspelade sig på våren, jag har läst första boken ”Du och jag” som utspelade sig på vinter. Jag trodde att den skulle vara i Alicias perspektiv på vintern men jag tycker ändå att den är bra. jag började just på boken och har läst 1 kapitel. Boken vill man bara läsa mer av och jag gillar den.
  Det bästa var att den var anorlunda och förklarar och beskriver mycket.
  jag undrar hur boken kommer forsätta och längtar till jag får läsa nästa gång.

  jag rekomenderar denna boken och tycker ni ska läsa den första boken ”du och jag” innan ni läser denna.

  • Johanna Ekström

   Tack för tipset Wilma! Jag tycker också den är riktigt bra. Du vet att det finns en tredje del också som heter ”Han och dem”. Den får du läsa sen. Jag rekommenderar annars också Johanna Lindbäcks böcker som börjar med ”Lite ihop”. De påminner om varandra och är lika bra.

   Ses i bibblan! /Johanna

 14. Abel benko

  Jag läste boken som hette slutspel i Helsingfors,den är skriven av Gunnar Nordström.Det handlar om Mike och Adam som spelar hockey och vann VM-guld mot Finland i Helsingfors och nu är i Kiruna och träffar en tjej och åker med Mike,Susanna och han. Det hyr en stuga och fiskar och åker skidor under midsommar.Den får en 5/5.

  • Johanna Ekström

   Hej Abel! Tack för inlägget! Härligt att de är så bra. Det är ju så svårt att hitta böcker om ishockey, det borde definitivt skrivas fler! Men har du läst Ljunggrens ”Hålla masken”? Annars får det bli dagens tips.

   Ses i bibblan! /Johanna

 15. Eliaslb

  Idag har jag läst Krokodilens Tårar som är en del av serien om Alex Rider som jobbar för brittiska MI6 fast han inte riktigt vill men han kommer i situationer där han ändå behöver hjälp av de. Boken är skriven av Anthony Horowitz. I denna boken blir tillfrågad av en journalist som tillskriva historien om Alex till en tidning. Men Alex vill inte så han går till MI6 för att få hjälp. MI6 går med på att ”fixa” journalisten men de vill ha något tillbaka. Han ska kopiera filer från ett företag som genmodifierar växter för att få veta vad som inte stämmer med företaget. Skolan ska på ett studiebesök till stället och då får han sin chans.

  • Johanna Ekström

   Hej Elias! Spännande serie! När du är klar med den tror jag att du skulle gilla Robert Muchamores serie om James också. Den handlar om James som rekryteras till den topphemliga agentorganisationen Cherub. Det finns jättemånga delar men den första heter ”Rekryten.”.

   Ses i bibblan! /johanna

 16. Sofia Torres

  Dagbok för alla mina fans, Rodrick regerar
  Jeff Kinney

  Idag läste jag den andra boken i dagbok för alla mina fans, som handlar om Gregory/ Greg som skriver i sin loggbok om vad som händer i sitt liv varje dag. Det jag tyckte var bäst var nog när de skulle uppträda på skolans talang jakt och nästan alla på skolan var med där samt med sin storebror Rodrick.

  • Johanna Ekström

   Hej Sofia! Tack för ditt inlägg! Gillar du serien? Eller är det dagboksformen du gillar bäst? Det finns ju många bra i den kategorin. T.ex ”Hej det är jag” – har du läst den?
   Ses i bibblan!
   /Johanna

 17. Elias Pettersson

  1. Idag läste jag en bok som heter ”En gång var jag större än Zlatan”
  2. Jag blev förvånad över att Tony Flygare missade straffen så hans fotbollskarriär rasade och Zlatans chans höjdes.
  3. Jag blev intresserad av när Tony Flygare avgjorde matchen mot Ystad IF med sin nick i förlängningen.
  4. Det jag tyckte bäst om var att Zlatan flyttades till MFFS A-lag så slapp Tony Flygare vara i MFFS A-lag ensam för att han och Zlatan har alltid hållit ihop.
  5. En sak jag undrar över är att hur kan ens fotbollskarriär förstöras för en straffmiss.
  6. Jag hade inte kunnat få ut mer av läsningen än vad jag gjorde.
  7. Nästa gång jag läser hoppas jag att det kommer vara lika tyst
  (Berättad av Tony Flygare till Daniel Nilsson-Padilla)

  • Johanna Ekström

   Hej elias! Tack för ditt inlägg! Nej det känns lite som att Tony Flygare är lite avundsjuk och skyller på straffen tycker jag. Om du vill läsa mer fotbollsbiografier så finns det massa bra, har du t.ex. läst den om Messi eller Martin Bengtsson ”I skuggan av San Siro” som jag tycker är riktigt bra. Sen tycker jag mycket om Marcus Birros ”Calcio amore” också även om det inte är en självbiografi, så är det en bra bok om fotboll och hur mycket man kan älska denna sport.

   /Johanna

 18. razz

  jag har läst boken pirater det är en bok som handlar om grymma pirater som härjade mellan 100-2000talet alltså de mest hänsynslösa och grymma piraterna t.ex svartskägg som var den mest ökända då. När de undersökte svartskägg tog det 20 svärdshugg och 5 kulor för att döda honom.

  • Johanna Ekström

   Hej razz! Mycket intressant! Vi har fått in massor av nya faktaböcker. Kolla visningshyllan som är mot väggen på faktasidan. Hoppas du hittar något du gillar!

   Vi ses i bibblan! /Johanna

 19. johan yosef 6d

  jag har läst Det var en Norman en Vampyr och en Bellman.Den var ganska bra och den var rolig det var massor av roliga skämt t .e.x Bellman historier jag tycker att man ska läsa denna boken om man gillar skämt.

  • Johanna Ekström

   Hej Johan! Tack för ditt inlägg! Snart kommer ju Peter Gissy hit, har du läst hans ”En elefant på huvudet och andra kluriga gåtor?” Den kan vara ett tips. Annars vill jag tipsa om en ny serie som påminner om Dagbok för alla mina fans men som har lite mindre text. Serien heter Pig. Kom in till bibblan så ska jag visa!
   /Johanna

 20. Sara

  Jag läser liksom helt magiskt av Mårten Melin och jag har läst den en gång innan. Boken har tolv olika berättelser och alla är jätte bra. Det är en som handlar om dockor, en om drömmar och en om döden. Det finns berättelser för höstterminen, för jullovet, för vårterminen och för sommarlovet. Jag ger den 5/5. Jag tycker att ni ska läsa den om ni gillar magi och fantasy.

  • Johanna Ekström

   Hej Sara!
   Om du gillar kortare berättelser eller noveller så vill jag tipsa om den ganska nya samlingen ”Bara för dig som går i mellanstadiet” (åk 4-6) där massor av bra författare har skrivit vars en novell. Tipselitips! Ses i bibblan! /Johanna

 21. Albin Bolling 6d

  BRÖDERN AV MÅRTEN SANDÉN (SERIE PETRINDECKARNA)
  Jag gillar den här serien för att den handlar om mysterier. Jag gillar mysterier för att det är spännande och roligt att läsa. Den här serien heter Petrindeckarna och handlar om en tjej som heter Petra och hennes bror som heter Peter och Peters flickvän som heter Lucy. De har en detektivbyrå tillsammans.

  • Johanna Ekström

   Hej Albin! Extra kul är det ju med denna deckarserien att den utspelar sig i Lund också. Om du vill ha tips på andra bra deckarserier skulle jag tipsa om Lilliestes alla böcker. Ses i bibblan! /Johanna

 22. Nikki Azimi 6d

  Jag har läst Boken Kurragömma, Skriven av Petrus Dahlin.
  Boken handlar om Astrid Som åker till en by med sin mamma Men plötslig Måste mamman åka till Karnarieöarna Akut för Det är någonting med hennes jobb att Göra. När Astrid får reda på detta blir hon ledsen och vill inte följa med. Hennes Mamma gillar inte det men hon sa ok, Så mamman säger till ägaren i huset att Ta hand om Astrid medansvar hon är borta ett Tag. Så när mamman har rest Ska hon ut och köpa lite mat. Hon går och lägger sig efter de, men dagen efter Så Tar hon ett dopp i sjön som inte ligger så långt bort, när hon badat klart så går hon upp ur sjön bestämmer hon sig att gå och köpa mat. På marknaden frågar någon vad hon har gjort idag och hon svarade med att Hon har Badat i sjön. Plötsligt kollar många upp på henne, mannen frågade vilken sjö och hon sa – Den nära huset. Mannen Sa åt henne att ALDRIG…ALDRIG bada i den sjön mer. Hon blir lite fundersam men hon försöker glömma de och går vidare. Plötsligt kommer några barn och säger hej och frågar om hon vill ha följd hem och hon sa ja. Plötslig vänder hon sig om och de är borta hon går hem och lägger sig efter denna märkliga dagen. Mitt i natten blir hon väckt av att de barnen som på nått sätt har tagit sig in i huset Plötslig säger barne ” Vill du leka kurragömma”

  Det var allt för min resencion, jag ger den 9/10 för jag tycker det ska vara lite mer spännande! 😘😊
  Nikki Azimi

  • Johanna Ekström

   Hej Nikki! 9 av 10 är ju ändå rätt bra får jag säga. Jag tyckte Kurragömma var superspännande. Nu har jag precis läst Kristina Ohlssons senaste bok (hon som skrivit Glasbarnen) ”Mysteriet på Hester Hill” – det får bli dagens spänningstips! Ses i bibblan! /Johanna

 23. Ofelia Shoai Hallberg

  Bok: Zlatan Ibrahimovic – The Ultimate Fan Book
  Författare: Adrian Besley
  Idag Torsdagen den 15/10-15 har jag läst ut en faktabok om Zlatan.
  Jag tyckte att den var spännande för att jag fick veta saker som jag inte har vetat innan.
  T.ex. Att han har spelat i Barcelona, Ajax & Juventus.
  Jag blev inte direkt förvånad över någonting.

  • Johanna Ekström

   Hej Ofelia! Har du läst biografin över Zlatan? Det får du göra, den är relativt tjock men lättläst i språket ändå.
   Ses i bibblan! /Johanna

 24. Amanda

  Jag läser boken ”Dagbok för alla mina fans: värre än vanligt”
  Jag älskar när författare skriver som en dagbok. Just denna serie kan jag sitta och fnissa till och känna igen mig i ibland. Den handlar om Greg som har en rolig familj denna gång handlar det om att hans ända vän får en fv som gör hanns bästis till en annan person samtidigt handlar det om hans stora och konstiga släkt t.ex Gretchens jobbiga barn som kladdar ner och förstör allt nästan.

  När släkten är där moste han sova hos sin brorsa i hans smutsiga rum. Under hans säng hittar han en spåkula som värkar svara på alla Gregs frågor även om den inte hjälper honom med matten😂

  Denna bok är riktigt rolig och jag rekomendear den om du inte känner för att läsa så tät text hela tiden.

  • Johanna Ekström

   Hej Amanda! Bra tips, jag kan verkligen förstå att det är lättare att läsa dagboks-böcker ibland. Har du även testat Nikkis dagbok och Tom Gates? Annars tips. Ses i bibblan! /Johanna

 25. Viktor Pieplow

  Jag har läst boken glasbarnen och den är en väldigt bra roman. Faktiskt vinnare för bästa barn roman 2013. Den är gjord av Kristina Ohlsson. Det handlar om billie och hennes mamma som flyttar in i ett nytt hem. Som billie är helt emot att flytta in i men hennes mamma är väldigt bestämd för att bo där. Massor av konstiga saker händer som gör billie rädd och hon vill sticka där ifrån så fort som möjligt. Men mamman ger sig inte hon vägrar flytta.

  • Johanna Ekström

   Hej Viktor! Ja visst är den spännande! Läs gärna del två silverpojken och del tre stenänglar också. Själv läste jag igår ut hennes allra nyaste bok ”Mysteriet på Hester Hill”. Superspännande även den! Ses i bibblan! /Johanna

 26. Hilma

  Hej, jag har nyss börjat på en serie som heter Klara. Den första boken handlar om en tjej som heter Klara. Hela hennes liv har Klara viljat börja rida och när hennes mamma får nytt jobb och dem måste dem flytta och går hennes uppfyllelse in. Men efter ett tag märker hon att ridning inte var hennes grej, att inte kunna hålla sig kvar i traven utan att ramla ner är inte så roligt. Hennes största önskan blir hennes värsta.

  • Johanna Ekström

   Hej Hilma! Gillade du boken? Vill även tipsa om serien om Juni – en tjej som egentligen inte vågar sätta sig på en häst men som följer med sin bästis och blir fast i ridningen. Mycket bra bok. Ses i bibblan! /Johanna

 27. Emilio

  På min bok finns det en pojke som ser en drake & blir rädd. Draken blir arg & stirrar på pojken.
  Jag tror att boken kommer handla om drakar och dvärgar för att jag har läst lite & då stog det om drakar & dvärgar.

  • Johanna Ekström

   Hej Emilio! Skriv gärna vilken bok du skriver om nästa gång, omslaget har jag inte alltid koll på och det blir svårt att tipsa vidare om en ny bok. Ses i bibblan! Hälsningar Johanna

 28. Erik Johansson

  Jag har jag läst dagbok för alla mina fans rodrick regerar jag tyckte att den var bra för att det händer mycket i den och Greg berättar om sitt liv jag har inte läst färdigt den än men än så länge har den varit bra. Jag rekommenderar denna boken. Boken handlar om Greg som är 13 ungefär boken är rolig.

  • Johanna Ekström

   Hej Erik! Om du gillar böcker i denna dagboksstil så undrar jag om du även testat Tom Gates dagböcker? Ganska lika böcker om Greg men ändå lite annorlunda, det har kommit tre stycken hittills. Ses i bibblan! /Johanna

 29. Rasmus

  GENIET AV MÅRTEN SANDÉN

  Jag har läst ett kapitel det har inte handlat om något särskilt fast boken började väldigt plötsligt och förstod inte riktigt början för att det inte var någon presentation av personerna. Boken såg väldigt rolig ut så att det var därför jag valde den. Boken handlar om två enäggstvillingar som ska på resa och då ser den ena tvillingentvå personer som hon tyckte var mystiska men den andra tvillingen vill bara ta det lugnt och inte bry sig om dem men den som vill lösa mysteriet vill inte sluta.

  • Johanna Ekström

   Hej Rasmus! Detta är ju en bok i en lång serie av Petrinideckar, det är extra kul att läsa de när man bor i Lund kan jag tänka mig. Fortsätt gärna läs fler om du gillar dem! Ses i bibblan! /Johanna

 30. Heidi

  En prinsessas dagbok 1, Tiara och Dr Martens
  Av Meg Cabot

  I en lägenhet i New York bor Mia och hennes mamma. Mia är vegetarian och emot all sorts djurplågeri. Hennes föräldrar är skilda och hennes pappa bor i det lilla landet Genovia som ligger i Europa. Det Mia inte vet är att hennes pappa är fursten av Genovia och att hon är hans ända arvinge. En bit in i boken får pappan reda på att han inte kan få fler barn så han åker till New York för att berätta för Mia om sin hemlighet. Detta skapar många problem för Mia, till exempel måste hon gå i ”prinsesskola” hos sin farmor och klippa av håret. Detta sätter även stopp för hennes framtidsplaner om att jobba hos Greanpeace.

  Jag tycker att boken är bra och ganska spännande hittills men det tog lite tid att komma in i den för mig!
  Heidi 6d

  • Johanna Ekström

   Hej Heidi! Tack för ditt inlägg! Jag har faktiskt inte läst denna prinsenss-serie men vet ju att det finns många fler delar, tänker du fortsätta läsa? Ses i bibblan! /Johanna

 31. Erik

  Min nya bok heter ”Järnprovet”. Den handlar om en kille vid namn Callum Hunt som hamnar i trubbel när han kallas till ett inträdesprov till trollkarlsskolan, Magisterium. Även om jag precis har börjat läsa boken märker jag att den har vissa likheter med Harry Potter-böckerna. Det som lockade mig att låna den här boken var utsidan som såg väldigt spännande ut. 👍

  Boken är skriven av Holly Black och Cassandra Clare.

  • Johanna Ekström

   Hej Erik! Vad kul att du märker att den liknar Harry Potter, jag brukar nämligen tipsa om den till personer som gillat Harry Potter. spännande är den! En annan bra fantasybok är Törnrosens nyckel, den påminner lite om Narniaböckerna eftersom man genom en nyckel kommer in till en annan värld. Ses i bibblan! /Johanna

 32. Felix Andersson

  Jag har inte läst så mycket så jag tänkte skriva om omslaget. Det är snyggt men inte särskilt färgglatt, det är skrivet i rött. Om boken i allmänt så är den rätt svårläst

  • Johanna Ekström

   Hej Felix! Nu är jag ju SUPERnyfiken på vilken bok du läser? Kom gärna in till bibblan så vi kan hitta en bok som inte känns för svår. Ses i bibblan! /Johanna

 33. Edmond Hajrizi 6d

  Jag valde denna bok eftersom jag är intresserad av vatten djur som t.ex hajar, Valar, och denna boken handlar om valar för jag redan läst massa böcker om hajar. Denna bok handlar om fakta om dessa däggdjur och det finns också fakta om delfiner i boken som också är en sorts val.

  • Johanna Ekström

   Hej Edmond! Kul att du gillar vattendjur, vill tipsa om en skönlitterär bok som heter Moby Dick, den vita valen, den är egentligen en vuxenbok men finns i enklare version för barn och ungdomar också. Läs den! Ses i bibblan! /Johanna

 34. Måns wahlgren

  Måns Wahlgren 15 oktober 2015
  Hemliga BK av Tom palmer
  Jag tycker boken är bra den handlar om några personer som gillar att spela fotboll på skolan men sen säger rektorn att det ej får spela fotboll. Boken utspelar sig på skolan. Den utspelar sig i nutid. boken kom ut 2015.

  • Johanna Ekström

   Hej Måns! Om du vill ha tips på en annan bra fotbollsbok så älskar jag Calcio Amore av Marcus Birro, beskriver fotbollskänslan så bra! Ses i bibblan! /Johanna

 35. Sofia Torres

  Mörkrets demoner, Ondskan vaknar
  Kami Garcia

  Första boken i denna serie. Allt börjar när Kennedy Waters öppnar dörren och hennes katt Elvis springer ut. Hon börjar springa efter katten och så hittar hon den inte. Och sedan i denna boken så hittar hon sin mamma död och hon måste lämna sitt gamla liv bakom sig. en spännande bok om demoner och kärlek.

 36. Elias Pettersson

  Hej!
  Jag läser en bok som heter EN GÅNG VAR JAG STÖRRE ÄN ZLATAN TONY FLYGARE.
  När jag läste blev jag förvånad över att Tony Flygare va betträ än Zlatan och att de facktiskt tränade så hårt.
  Jag blev väldigt intresserad av deras fotbolls taktik.
  Mitt favorit stycke va när Zlatan och Tony åkte till Spanien och besökte Barcelonas fotbollsarena (cap nou)
  En sak jag undrar över är att hur kunde Tony va betträ än Zlatan när de var små.
  Jag hade fått ut mer om läsningen om jag hade haft tystare omgivning.
  Nästa gång jag läser ska jag se till att ha tystare omgivning.

  Författare:Berättad för Daniel Nillson-Padilla

  • Johanna Ekström

   Hej Elias! Förstår att det kan vara bra att ha lite tyst omkring sig när en läser. Har du läst Zlatan-boken också? Ett annat bra tips på fotbollsbiografi är Martin Bengtssons ”I skuggan av San Siro” lite baksidan av framgång kan man säga. Ses i bibblan! /Johanna

 37. Viktor Papaspiropoulos

  Jag ska läsa om en tjej som heter Abeke och hon ett andedjur som heter Uraza. Jag har inte kommit så långt i boken så jag vet inte mycket.

  • Johanna Ekström

   Hej Viktor! Är det ”Vild” du läser? Mycket bra tycker jag, och bok 3 kom faktiskt till biblioteket i går! Den andra delen heter ”Jagad” och det luriga med dessa är ju att alla delarna har olika författare och därför står på olika ställen. Ses i bibblan! Johanna

 38. Wilma

  Jag läser lite ihop av Johanna Lindbäck. Den handlar om Majken som går i Årskurs 6. Majken går på flöjt och är rätt duktig. Hennes lärare heter Izzy och är väldigt snäll enligt Majken. Jag har inte kommit så långt med boken så jag vet inte så mycket än men hittills tycker jag den värkar väldigt bra.

  Boken är den första boken i serien 📖📘

  • Johanna Ekström

   Hej Wilma! Kul du gillar, läs även ”Kanske ihop” sen tycker jag. En annan serie som är liknande och också väldigt bra är ”Du och jag” av Katarina Von Bredow, som finns i tre delar. Ses i bibblan! /Johanna

 39. Elias Landgren Berg 6d

  Jag har läst Scorpia av Anthony Horowitz. Den handlar om Alex Rider som är en ung spion som jobbar åt MI6. I denna boken(det finns många) ska han på klassresa till Italien. I Italien händer mycket action och han blir instängd i ett rum i ett palats när tidvattnet stiger. Han skulle drunkna om han inte såg en lös planka där han klättrade ner och då kom han ner i ett vattenfyllt rör där han simmade i en kanal och upp ur vattnet. Sedan börjar allt bli väldigt spännande och vill du veta vad som händer läs boken(ett tips, läs böckerna innan i serien innan du läser denna för det finns mycket info i andra böckerna).

  • Johanna Ekström

   Hej Elias! Om jag förstår rätt har du alltså redan läst alla böckerna om Alex Rider. Har du testat Robert Muchamores agentserie? Tror den kan vara ett bra tips till dig annars, det är en lång serie där den första delen heter ”Rekryten”. Ses i bibblan! /Johanna

 40. Abel benkö

  Jag har lånat boken vargskräck som av Jeanette Bergenstav.Det är en av det fräkaste omslaget jag sett på länge,det är en varg med blåa ögon och grå päls.Jag har förväntningar om att det ska vara lite action och lite sorgligt.Jag tror att det kommer att handla om en varg som kommer att va i ett bostadsområde och bita hundar och skada människor.🐺🐺🐺🐺🐺🐺

  • Johanna Ekström

   Hej Abel! Kul att du hittade den boken, alldeles ny ju! Hoppas även den infriade dina förväntningar. Jag har ett tips till dig, Kristina Ohlssons nya bok ”Mysteriet på Hester Hill” har kommit ut nu, mycket bra! Ses i bibblan! /Johanna

 41. Ale Pontusson

  det ser ut som det är rytteri som rider mot en klippa med en borge på den.

 42. Ale Pontusson

  det handlar mest om två personer prins Arutha och Pug/(Milamber). en stor fara har förgiftat Aruthas gemål och han måste hitta et botemedel åt henne. medan Pug för söker ut röna faran som hotar kungligariket.

  • Johanna Ekström

   Hej Ale! Vilken bok är det du tipsar om? Kanske den du läst på läslusten också. Vi ses i bibblan så får jag höra mer! /Johanna

 43. Isak Lefèvre

  GLADIATOR Spartacus son
  Simon Scarrow

  Tredje boken i serien GLADIATOR, Där det bestäms att Caesar ska leda en trupp upp i bergen och krossa de återstående slavarna från Spartacus armé. Och Marcus ska med.
  Men Marcus är ju son till Spartacus och det är ju resterna av Spartacuss armé.

  Vad ska han välja? Välja Caesars sida och förinta slavarnas sista hopp om frihet eller välja sin fars väg och kanske vinna frihet åt alla slavar i riket?
  Du får se om du läser boken 😀

  Jag ger boken 9 av 10 varmkorvar.

  • Johanna Ekström

   Åh vad spännande! Och sen måste du läsa den fjärde delen ”Marcus hämnd” där ännu mer avslöjas. Kanske något du kan läsa i sommarboken för när du läst 6 böcker och redovisat så får du en bok av oss på biblioteket. Varmkorvar känns som en mycket bra betygsgradering nu inför grillsäsongen. Ses på tis! /Johanna

 44. Benjamin

  Boken har titeln “Fem och kidnapparna”

  Jag tror den heter så för att det kommer handla om kidnappare i boken och fem-gänget ska göra något för att fixa så att kidnapparna blir gripna av polisen.

  Ja för att boken handlar om att det är kidnappare som ska kidnappa en viss person.

  Hjälp George blev kidnappad! Den kan också ha denna titeln för att det är hon som blir kidnappad.

 45. Viktor Nilsson

  Stridens Arena

  Stridens Arena. Jag tror att den heter så för att boken handlar om strider. De strider också på en arena. Jag tycker att titeln passar, för att titeln är “Stridens Arena” och de strider på en arena. Jag tyckte att boken var bra och den hade en bra början och slut.

 46. Carl

  Jag har läst boken fritagningen.Den är skriven av Robert Muchamore.Om jag skulle gett boken en titel så skulle det va t.ex Att Rymma från Arizona Max.

  Boken handlar om James,Dave och Lauren som jobbar på CHERUB som är en underrättelse tjänst i England. James och dave ska låsas in på ett fängelse som heter Arizona Max.Där ska dom bli vänn med fängelsets hårdaste killar och sedan hjälpa dom att rymma. Arizona Max är ett fängelse för yngre människor. Killen James ska bi vän med heter Curtis Oxford.Hans mamma har tagit stridsmissiler som FBI och CHERUB ska få tag på.
  James och dave ska därför rymma med Curtis och locka till sig hans mamma Jane..Men kommer dom lyckas? Arizona max är det säkraste fängelse i USA.

  Jag ger boken 10/10

 47. Olle Backman

  Femrading

  Den siste musketören
  Ensam, oro
  Porthos, Aramis, Athos
  Tänka, fly, leta, skrattar, få vänner
  Den siste musketören

 48. Zoé

  “Jag, En” av David Levithan
  Boken jag har läst handlar om En. Det är hen själv som valt det namnet. Men varför?
  Jo, för huvudpersonen har ingen egen kropp. Istället byter En kropp varje dag, ända sen hen föddes har det varit så.
  Det första En gör på morgonen är att ta reda på vems kropp hen just denna dag tagit över: Tjej eller kille? Brunett eller blondin? Brun- eller blåögd? Lång eller kort?
  Som sagt byter huvudpersonen kropp varje dag men det underliga är att personerna alltid är i samma ålder. Just som boken “utspelar sig” är kropparna hen hamnar i sextonåringar, vilket gör att En tror sig tillhöra denna åldersgrupp. Dessutom bor och lever alla ungdomar i samma land, kanske flera timmar ifrån varandra men i samma land.
  Förut har hen alltid accepterat sin situation och försökt leva ungdomarnas liv så att de, när hen lämnar kropparna, är lika som de var när hen tog över dem. Sen förälskar sig En i Rhiannon och allt förändras, kanske kan nu också En få uppleva lite kärlek? Det enda problemet är ju att hen inte vet var och vem han ska vara nästa dag…

  Boken gör på något sätt att man får se lite av andras liv och hur olika folk faktiskt har det. I många böcker och romaner har huvudpersonen ofta ett ganska bra liv. Visst, såklart kan den vara med i bråk, tjafs och sådant men har det i stort sett bra. Detta är dock bara i de flesta böcker för naturligtvis finns det också böcker som fokuserar nästan endast på huvudpersonens problem. Och sen, till sist finns det böcker som inte tillhör någon av dessa två kategorier.
  Boken jag har läst är en av dessa.
  Det jag menar är att boken speglar att alla lever så olika. Vissa lever i lyx och vissa har knappt några pengar. Detta tycker jag att författaren har gjort väldigt bra eftersom att det fick, i alla fall mig, att faktiskt tänka efter hur bra svenskarna faktiskt har det i jämförelse till vissa andra länder.

  Eftersom att boken handlar om olika personer i varje nytt kapitel kan det i början vara lite svårt att hänga med. Jag tyckte det de allra första kapitlen men sen kom man in i det och då var boken egentligen inte alls svår att läsa och förstå.

  Av mig får boken ⅘ guldstjärnor.

  • Johanna Ekström

   Hej Zoé! Tack så mycket för ditt fina blogginlägg! I din text får du in så många av bokens budskap, att vi alla kan växa upp så olika och vara så olika. Men också att kön inte behöver spela så stor roll. Har du läst någon mer bok av David Levithan? Jag tycker att han skriver väldigt bra. Den senaste av hans böcker, som kom i höstas, heter ”Världens längsta kyss”, originaltiteln är ”Two boys kissing” – en mycket bättre titel tycker jag. Jag rekommenderar den också, den handlar om två personer som vill slå världsrekord i världens längsta kyss, jag tror de satsar på 32 timmar. Det är många andra par som följer denna kyss på nätet och många börjar reflektera över sina egna relationer. Vi ses i biblioteket! /Johanna

 49. Paula

  Recension – Den osynliga flickan

  Författare: Deborah Ellis

  Namn på boken: Den osynliga flickan

  Handling: Bokens huvudperson heter Parvana och hon är 11 år. Den handlar om hennes liv i Afghanistan medan talibanerna regerar.
  Kvinnor får inte gå ut ur huset och om de är det måste de vara försiktiga med att inte göra något fel.
  För Parvanas familj, som består av lillebrorsan Ali, lillasystern Maryam, storasystern Nooria, föräldrarna och Parvana själv, är det svårt att tjäna tillräckligt med pengar för att ha så det räcker till mat. Det är ju bara pappan som får lov att arbeta.
  Under försvårade omständigheter blir Paravana tvungen att klä ut sig till kille för att familjen ska kunna överleva alla hot som ständigt lurar.

  Beskrivning: Spännande och full med oväntade händelser, väldigt verklighetsbaserad, lite sorglig

  Vad jag tyckte om boken: Boken får 2,5 av 5 från mig eftersom att jag e mer för fantasy och den här boken är för verklighetsbaserad för mig men den fick mig verkligen att inse hur bra vi har det i Sverige.
  När man läser boken förstår man hur andra människor kan ha det.

  • Christel Fremer Olsson

   Hej Paula! Du kan verkligen konsten att skriva en suverän sammanfattning av en bok utan att avslöja för mycket av innehållet. Det är en stor konst! Även om du föredrar fantasy, är det ju ett plus att du har fått förståelse för hur barn i din ”egen ålder” lever i andra delar av vår värld.

 50. Valle Westerlund

  Den osynliga flickan
  Stark, tufft
  Familj, vän, Weera
  Överlever, saknar, osynlig, smyger
  Den osynliga flickan

 51. Alexandra

  Dagbok för alla mina fans, Usla utsikter
  Jeff Kinney
  Boken handlar om Georgy när han har sommarlov. Helst av allt vill han sitta inne, med fördragna gardiner och spela tv-spel. Men hans mamma vill att de ska göra något tillsammans.
  Georgy och Rowley blir skyldiga Rowleys pappa pengar, för alla drinkar de druckit på hans klubb…så de jobbar i trädgårdar…
  Inte nog med det så blir Rowley och Georgy ovänner…
  Jag ger den 8/10 poäng för att jag tyckte att den var rolig och man visste inte vad Georgy skulle råka ut för härnäst

 52. Alexandra

  Jag har läst en bok som heter:
  Mitt perfekta liv, som är skriven av Sarah Dressen.
  Boken handlar om Macy. Hon har en pojkvän som heter Jackson. Han är väldigt organiserad och intelligent. Över sommaren ska han åka till ett läger som kallas för Hjärnlägret. Macys pappa är död och hennes mamma vill att allting ska vara perfekt…
  När Jackson är på Hjärnlägret ska Macy sitta i informationsdisken, biblioteket. Men det är inte så kul.
  En kväll skriver Jackson att de kanska ska ta en paus, efter att Marcy skrivit att hon älskar honom…
  Då åker Macy till cateringen Wish, som innan beställts av hennes mamma på en fest hon anordnat och undrar om jobberbjudandet fortfarande gäller, det som Delia gav henne. Det gör det…
  Marcy börjar jobba där efter jobbet på biblioteket och hon trivs…
  Där möter hon Bert, han som skrämde livet ur henne på mammas fest…
  Och Wes…
  Killen som alla tjejer stirrar på…
  Wes har också saker i sitt förflutna som gett spår efter sig…
  Jag ger boken 9/10 stjärnor för att den var svår att sluta läsa. Jag gillar också att läsa om personer i vardagen.

 53. Wilma

  jag läser en bok som heter bert och den skrynkliga tanten Den boken handlar om Bert hans föräldrar ska ut och resa och mormor är tvungen att komma. Bert gillar inte ans mormor för att hon gillar bara att rata om Jesus och anat om biben. Men en dag så kom han och kusinerna stod i hallen dom kusinerna som han INTE gillar!

 54. Wilma

  Jag läser en bok som heter fallen ängel som är skriven av becca Fitzpatrick.
  bocken hanlar om Nora och Patch. Boken utspelar sig i Frankrike år 1565 och sen går bocken till backa till vräkig het. Jag har inte kommit så lång i boken men en så länge är den bra och jag hoppas att den blir bättre. Boken har väldigt mycket kärlek, drama. Och det är en kamp mellan de goda och ond. jag ger denna boken en så länge 5/10.

 55. Alva

  Silverpojken- Kristina Olsson
  5 av 5
  Silverpojken är fortsättningen av glasbarnen som jag också läst. Ännu är båda mina favorit böcker.
  Silverpojken handlar om Alladin,Simona och Billie som bor i Åhus. Alladin ser en pojke i korta byxor som springer runt i snön men när Alladin vill prata med pojken försvinner han. Samtidigt som alladin undrar över vad som är med pojken så funderar han kan han komma från flyktingbåten i hamnen. Alladin får reda i skolan på att han ska ta reda på en stor händelse i Åhus: han bestämmer sig att skriva om silver smeden i Åhus.
  Detta var en jätte bra bok tipsar för dom som vill ha en enklare bok men ändå lite att läsa !

  • Heléne Nyrén

   Hej Alva!
   Kristina Ohlsson är en författare som skriver mängder av böcker. Jag har läst de flesta av hennes böcker skrivna för vuxna och skulle kunna tänka mig att läsa Silverpojken. Tack för tipset!

  • Hej Alva! Jag tycker att ditt tips är mycket bra: ”… en enklare bok men ändå lite att läsa! Definitivt kommer jag att läsa den. Har du läst Glasbarnen? Precis som Heléne har jag också läst de flesta av hennes deckare för vuxna. Jag har två kvar och är förväntansfull inför läsningen av dem.

 56. Carl

  Jag har läst boken pojken i randig pyjamas.Den handlar om en pojke som heter bruno vars pappa är med i SS armen.Bruno och hans familj behövde flytta från Berlin till ett ställe som bruno trodde hade Altsvish. Bruno tyckte att det nya huset var tråkigt för att han behövde lämna sina kompisar i Berlin.En dag när bruno var ute och gick så såg han ett stängsel. Bakom stängslet såg han jättemånga människor som had lika dana randiga kläder.(Han visste inte att det var ett utrotningsläger) Där fanns en pojke i Brunos ålder. Dom blev jättebra vänner och en dag bestämde sig bruno för att ta på sig randiga kläder och gå innanför stängslet och hjälpa denna pojke med en uppgift…

  Jag ger boken 5/5
  Boken är skriven av John Boyne

 57. klara

  Hej!
  Jag har läst en bok som heter ttyl.
  Det är den första boken om ”the internet girls” den är skriven av
  Lauren Myracle, den handlar om:

  Tre tjejer som chattar med varandra på nätet i hela boken
  fast på då olika dagar. De tre tjejerna heter Angela,Zoe och Maddie.
  De ska börja på sitt andra år på high school.
  De chattar om allt livet romansen skolan vänner och mycket mer!
  Jag tyckte den var bra efter som den handlade lite om allt möjligt!
  Mer kan jag inte säga men jag tycker den är värd att prova!
  Om jag skulle betyg sätta denna bok skulle jag ge den 4 av 5.

  • Johanna Ekström

   Hej Klara! Tack för ditt inlägg! Håller med om att den handlar om allt möjligt. Men vad tyckte du om formatet? Tyckte du att det var svårt att läsa ”chattspråket”, jag kan nämligen tycka det blir lite jobbigt ibland. Vi ses i bibblan! /Johanna

 58. Wilma Runsten

  Den förbjudna skogen
  Boken handlar om 2 barn som har 2 föräldrar. Föräldrarna ska åka på en kryssning och barnen ska inte följa med dom och då ska som vara hos farmor och farfar.Men det vill inte barnen för dom känner knappt farmor eller farfar. dom bor i en stuga mitt ut i skogen. När dom har packat upp och har kollat runt så ser dom en bok dom öppnar bocken och det kommer en vind. Dom sätter på sig ett magiskt förstoringsglass och ser flera varelser.

 59. Sebastian Tufvesson

  Scott Pilgrim Vs. The World
  Författare: Bryan Lee O’Malley

  Boken handlar om Scott Pilgrim. Han är en musiker som spelar i ett band, Han är 23 år. Han bor hos sin kompis Wallace Wells, han är 25 år gammal. Det är en engelsk bok, det finns även en film om Scott Pilgrim Vs. The World

  Jag ger denna bok 7/10 stjärnor!

  • Johanna Ekström

   Hej Sebastian! Tack för ditt inlägg. Vet du om att den finns i många delar? Kom in och låna om du vill fortsätta läsa. Har du sett filmen? Jag har och jag tyckte den var bra!

   /Johanna

 60. Isak L

  Bleckmossen samlade äventyr del 1
  Oskar Ekman & Carolina Carromic Ståhlberg

  En rolig mangabok som handlar om tre ungdomar som bor i förorten ”Bleckmossen”, som först kan verka bortglömd, ful och tråkig. Men om du läser boken så kommer du snart märka att det inte stämmer…

  Jag ger boken 20 av 10 falukorvar, så att jag rekommenderar den!!!!! 😀 =D

  • Johanna Ekström

   Hej Isak! Det är härligt när du skrattade högt när du läste den på elevens val, så jag förstår verkligen att du ger den 20 falukorvar av 10 möjliga. Är du säker på att du hade läst den andra om Beckmossen också?

  • Hej Isak! En suverän sammanfattning, som dessutom lockar till läsning…
   Fyndigt med ”20 falukorvar av 10”. Du är en hejare på att läsa. Fortsätt alltid med det! På något sätt öppnar läsning många dörrar till livet!

 61. Alva Norrbohm

  dimmornas folk
  svart passion
  författare: Annika Banfield

  Recension: mardrömmen startar i Göteborg för att sen spridas over hela Sverige . folk som försvinner spårlöst , oförklarliga blodspår och bestialiska mord. boken handlar också om huvudrollerna Amanda och Mathilda. de träfar skolans hetaste kille Matteo . de blir kära och saker händer …
  Av mig får boken 5 av10

  • Johanna Ekström

   Hej Alva! Det var kanske inte den bästa bok du läst, lite halvbra? Vad läser du nu? Eftersom jag tror du gillar lite läskiga böcker så vill jag tipsa om ”Anden i glaset” som jag tyckte var riktigt ruskig. Välkommen in till bibblan! /Johanna

 62. Leo

  Jag har läst boken Persiens pärla.
  Den handlar om Theo och Ramon som reser i tiden.
  Theo och Ramon reser i tiden och skiljs åt och hamnar i Persien i olika århundraden. Då försöker Theo ta sig tillbaks till Ramon och på vägen råkar han ut för olika händelser och äventyr.

  Jag tyckte boken var ganska bra för att den var spännande.
  Jag ger boken 3 stjärnor av 5

  • Johanna Ekström

   Hej Leo! Tack för ditt inlägg! Det här är en historisk roman, vilket betyder att man kan lära sig mycket om vår historia på samma gång, om du gillar det så har denna författaren, Kimzelius, skrivit många andra historiska böcker. Bara att komma till bibblan och välja och vraka! /Johanna

  • Hej Leo! har du läst fler böcker av Kimzelius?

 63. Roza

  killar kompisar och ######## har jag läst (hela serien,16 böcker tror jag de är därför jag har skrivit ##### dom heter ju olika på slutet)

  jag tycker att böckerna är helt OK,dom är lite förutsatta och kan ibland vara långtråkiga,den passar sånna som precis har börjat läsa.den handlar om fyra tjejers problem ur deras perspektiv,Nesta Izzy Lucy och TJ,från början var dom bara 3,ur TJS perspektiv får vi se hur hon kommer in i gänget,såklart finns de fler böcker som handlar om henne,det finns de av alla 4. Nesta är snyggingen som får alla att tappa andan,Lucy är den som kan göra om allt till senaste modet,Izzy är den som läser horoskopet varje dag,och TJ är den sportiga som vill få killar att lägga märke till henne. nästan alla böcker i den serien har nått gemensamt,att kunna känna sig välkommen,att folk ska lägga märke till dom. den får 3 klädesplagg av 5

  • Johanna Ekström

   Hej Roza! Wow, 16 böcker i samma serie, det är bra jobbat! Jag gillar att du delar ut poängen i klädesplagg eftersom den här serien verkar handla mycket om kläder och mode. Vad har du för några böcker på gång nu? Kom in till bibblan om du behöver något tips! /Johanna

  • Hej du läsande tjej! Dig ser jag ofta med en bok i handen. Underbart! Kul att du skriver ”klädesplagg” i stället för stjärnor! Förstår att det är fyndigt, då jag ser vad Johanna har skrivit!

 64. Klara L

  Hej!
  Jag har läst en bok som heter Ellenor & Park.
  Av Rainbow Rowell.

  Detta är en bok som är ganska populär den är skriven av Rainbow Rowell.
  Hon skriver böcker för vuxna och ungdomar. Men jag läste en av hennes böcker Ellenor & Park. Den var bra och den handlade om en tjej som hade blivit dåligt behandlad hemma och i skolan. Nu börjar hon en ny skola där man tar skolbussen till skolan. Första gången när Ellenor går på bussen har hon slitna och fula kläder och alla barn skrattar åt henne och säger taskiga saker till henne. Ellenor ska sätta sig ner när alla andra sätter sina väskor på den lediga plattsen bredvid sig. Men Ellenor tittar längre ner är det en kille som inte sätter sin väska för… Om du vill veta mer ska du läsa denna bok. Ellenor & Park är en romantisk och bra roman. Rainbow Rowell skriver oftast böcker som har något att säga.

  • Johanna Ekström

   Hej igen Klara! Vad roligt att du lånade denna bok, det är ju en stor favorit hos mig. Du har helt rätt i att Rainbow Rowell oftast har ett djupare budskap i sina berättelser. Om du gillar stilen i denna bok så rekommenderar jag även böcker skrivna av David Levithan och John Green. De är alla i samma klass. /Johanna

  • Den här boken påminner mig om ”Forest Gump”. Har du läst den eller kanske sett filmen – en riktig snyftare!

 65. Carl Sällberg

  Jag har läst boken liksom Helt magiskt.

  Boken består inte av en utan 12 olika små berättelser.

  Namnet liksom helt magiskt är väldigt bra p.g.a att berättelserna är övernaturliga och lite magiska.

  En av berättelserna handlar om att en tjej och hennes kompis Elina . En dag när de 2 tjejerna satt och fikade så berättade Elina att hon hade skaffat en pojkvän. Hon berätta att han var jätteduktig på att simma. Jag ville träffa honom så gärna! Dagen efter så kom Elina med sin kille men han satt i rullstol. Han hade en filt runt benen tätt virad. Vi satte oss och började fika. Då märkte jag att Elinas kille hade små hål bakom öronen….

  Boken är skriven av Mårten Melin och jag ger den 5/5.

  • Johanna Ekström

   Hej Carl! Kul att du lånade boken efter att jag tipsat om den och att du gillade den! Den berättelsen du nämner här är absolut en av mina favoriter. Har du läst något mer av Mårten Melin? Han har skrivit så mycket böcker och många väldigt bra. Den allra senaste heter ”Lite mer än en kram” och finns på nyhetshyllan! /Johanna

 66. Alexander Wendel

  Naruto

  För tolv år sedan , den kraftfulla Nine – Tailed Demon Fox anföll ninja byn Konohagakure.
  Demonen besegrades och förseglat in i barnet Naruto Uzumaki , genom den fjärde Hokage som offrade sitt liv för att skydda byn .
  Nu är Naruto byns nummer ett mest Oförutsägbar knuckleheaded ninja som har bestämt sig för att bli nästa Hokage och bli sedd av alla som någonsin tvivlat på honom !
  Med Viljan att aldrig ge upp tillsammans med sin ninja väg: att aldrig gå tillbaka på hans ord, kommer Naruto den tidigare utstött uppnå sin dröm ?

  • Johanna Ekström

   Hej Alexander! Tack för ditt inlägg! Är du ett manga-fan? Jag har inte läst så mycket manga men en ny serie har jag läst och den gillade jag väldigt mycket, Amaltea-serien av Natalia Batista. Den rekommenderar jag! /Johanna

 67. Isak L

  Piraternas fånge
  Emily Diamand

  Jag tror att boken heter ”Piraternas fånge” för att en flicka blir kidnappad av pirater

  Jag tycker att boken skulle heta ”En värld av vatten” för att världen är täckt av vatten

  Hittils ger jag boken 10/10

  • Johanna Ekström

   En värld av vatten, tycker jag låter som en väldigt fin titel, Isak! Men jag blir också nyfiken, varför är världen täckt av vatten? Och jag blir också nyfiken på varför en flicka blir kidnappad av pirater? Du får berätta mer på nästa läslust! Tack för ditt inlägg!

   • Benjamin

    Fem på smuggeljakt.

    Den här boken handlar om att fem-gänget som besår av fyra barn vid namn
    Julian, Dick, Gorge,Anne och hunden Tim och dom ska få bo någon anan stans för att deras hus blev sönder slitet av ett stort träd som föll ner.

    Så dom får bo hus deras klasskompis Sotis och där händer det massa konstiga saker.

    Jag ger den 5 av 5 stjärnor .

   • Johanna Ekström

    Hej Benjamin! Gillar du att läsa deckare? Eftersom du gillar Fem-böckerna så vill jag också tipsa om Dalslandsdeckarna, som är lite samma stil men utspelar sig i Sverige. Finns på samma hylla i bibblan! Välkommen in! /Johanna

 68. Herman

  Jag håller på att läsa boken Erik Människoson och ska svara på läsuppdragen 2 och 5.
  Omslaget på den här boken är Erik (huvudpersonen) som sitter på en svarthäst med ett svärd. I bakgrunden finns det skog, Odens två kårpar och muren mellan Midgård och Utgård.
  Det här omslaget passar för att Tor kom och hämtade en människa som var Erik och tog med han till Asgård För Tor tror att det är bara Erik som kan rädda Asgård från det som kommer hända.
  Jag tycker att det här omslaget passar jätte bra till boken och jag ger omslaget en 7 av 10.

  Bilden jag har ritat tycker jag passar för att Erik går mot en jätte för att jätten har kommit in i Asgård och Erik har med sin häst för striden.

  Jag tänkte också beskriva hur Erik är. Erik är en helt vanlig 13 årig pojke som har ljus hår och ljus hud. Han tycker också om hästar.
  Erik är en nyfiken pojke som också är godhjärtade och hjälper dom som behöver han. Han får också nya kompisar snabbt.

  Jag skulle jätte gärna ha Erik som vän för han hjälper alla och vet hur man är snäll. Han lär sig också saker snabbt som att hantera ett svärd och att rida.

  Hittills ger jag boken en 6 av 10 för hur beskrivande den är och den är lite fantasy, action och barn bok så jag rekommenderar den här boken för dom som tycker om fantasi böcker.

  • Johanna Ekström

   Hej Herman! Inte visste jag att du börjat på en ny bok nu! Jag vill ju verkligen höra vad du tyckte om slutet av väktarens lärling-boken! Kom in och berätta! Jag ser att den här boken ska vara den första boken av en planerad triologi, men jag kan inte hitta att tvåan och trean kommit ut ännu. Vi får undersöka det närmare!

   Vi ses i biblan!
   /Johanna

 69. Simran

  Jag har läst ”Hemligheten” av Sophie McKenzie
  Jag vet inte riktigt varför jag valde denna boken, jag tyckte väl att den såg intressant ut och ganska spännande. Nu har jag läst ut boken och den var både intressant och spännande, den var jätte bra faktiskt.
  Jag gillar och brukar faktiskt läsa sådana böcker och nästan alltid sådana.
  Den var spännande, lite läskig och rolig. Boken uppnådde mina förväntningar och jag tyckte den var bra.
  Som sagt var boken bra och jag rekommenderar den.

  • Johanna Ekström

   Hej Simran! Tack för inlägget och boktipset! Ännu en bok som jag vill läsa. Lånade du någon ny bok när du var inne i biblan nyss? Annars får du fråga om något tips!

   Vi ses!
   /Johanna

 70. Tara

  SOM ZLATAN FAST BÄTTRE

  Nu så har vi haft bokprat på den så jag vet ungefär vad den handlar om men om vi inte skulle ha pratat om den så skulle bilden inte vara så bra till boken men via titelns namn så får man veta på vad som boken kommer att handla om. Om man skulle bara kolla på bilden och inte på titlen så ser det ut som om han inte mår så himla bra för att det är så mörka färger. Jag tror att boken kommer att handla om någon som vill satsa allt på fotbollen och satsa sitt liv på det. Men det konstiga är att på bilden så håller han inte i någon fotboll och bakgrunden är helt grå och hans kläder är svarta. På framsidan så är han lite överviktig och på baksidan så är han extremt small. Jag tror att de vill visa med det att om man tränar för mycket utan att äta tillräcklig med mat så kommer kroppen att må riktigt dåligt. Alltså jag tror att färgerna och bilderna på han visar symbolen för att boken kommer att handla om hur man kan må om man satsar allt på en sport.

  WALLFLOWER

  Jag valde den här boken för att den verkade bra för att jag frågade bibliotekarien om vilken bok som skulle passa mig så sa hon att denna boken skulle passa dig så jag valde den boken, men i första början så var det svårt att komma in i boken i alla fall de första sidorna för jag fattade inte att det var i brev form. Alltså jag brukar inte helt läsa denna typen av böcker för jag har flera olika slags böcker som jag gillar men ibland så läser jag sådana böcker. Jag förväntade mig att det som författaren skrev mest om på baksidan var att den skulle handla om bobs fest och att bobs skulle vara mycket med i boken men för det första så var festen i mitten av boken och att bob var aldrig med före festen och efter för författaren hade sagt att Bob var en bra kompis till Sam och Patrick så man trodde att han skulle vara i alla fall lite med i boken men det var han inte utan istället handlade mycket om Brad som är en kompis till Sam och Patrick. Det handlar om Charlie för först så var han en Wallflower alltså en som bara kollade på utan att göra något men innan festen så frågar Sam & Patrick om han vill följa med till en fest, P.S Sam & Patrick är halv syskon och efter fetsen så blir Charlie ingen Wallflower längre och Charlie är den personen som skriver brev till en person som han kallar Kompis. Charlie heter inte Charlie utan han heter något annat

  • Tara

   Jag glömde ibland stor bokstav på namn så att ni bara vet

   • Johanna Ekström

    Hej -Tara! Tack för dina inlägg! Det var verkligen bra analyserat av framsidan, att du lyckades fånga in så mycket av handlingen i bilderna på fram- och baksidan.

    Jag känner nu att Wallflower kanske kan vara lite svår, men jag tycker så mycket om den att jag vill att alla ska läsa den. Det tar såklart lite tid att komma in i olika tilltal i böcker, i detta fallet är det ju brev. Ett tips är också att se filmen med samma namn, den är superbra!

    Vi ses i biblan, Tara!
    /Johanna

 71. 3dg@r :)

  Vad var det som gjorde att du valde just den här boken? Brukar du läsa den här typen av böcker? Vad väntade du dig av boken? Uppfyllde boken dina förväntningar? Berätta!

  Det som skedde under förloppet av bokvalet av boken ”Krigarhjärta” skedde genom den simpla ”fråga bibliotekarien” varianten, alltså gjorde jag som sagt var och fick fram ”krigarhjärta”, och för att besvara hela frågan ja, jag brukar läsa sona typer av böcker.
  Tyvärr har jag inte hunnit läsa ut boken så jag kan alltså inte besvara frågan utan att kunna bokens innehåll i helhet.

  Edgar 🙂

  • Johanna Ekström

   Hej Edgar! Jag hoppas bibliotekariens tips kommer göra dig nöjd när du läst klart boken så att du kanske vill fortsätta läsa del två i serien. 🙂

   Vi ses i biblan!
   /Johanna

 72. Gabriel Wendt

  Jag valde boken En sekund i taget för att jag tycker om filmer/tv serier som handlar om ”jordens undergång”.Jag har aldrig läst en sådan här bok förut. Men det är bara för att jag inte har hittat någon. Jag förväntade mig att personerna skulle ha det riktigt svårt att överleva så det skulle göra den väldigt intensiv och riktigt spännande. Den uppfyllde inte riktigt mina förväntningar för den är rätt långsam och personerna i boken har ett överflöd av mat och utrustning så den är inte så spännande.

 73. Karin

  Jag har läst boken ”Den första flickan skogen möter”.
  Jag valde denna boken för att jag blev tipsad om den, den verkade spännande och jag brukar inte läsa spännande böcker faktiskt.
  När jag hade läst klart boken så behövde jag direkt läsa bok två.
  Jag blev lockad av omslaget som ser annorlunda ut, en flicka med sin andra kamrat springer i skogen. När jag läste boken förstod jag handlingen om omslaget.

  Boken handlar om en flicka som heter Hanna, boken utspelar sig på sommaren innan hon ska börja sexan.
  På slutet av sommarlovet försvinner den populäraste flickan på skolan, Linda. Hanna blir lite orolig och hon behöver verkligen prata om det med sina kompisar.
  En rysk kille flyttar till byn som hon bor i, i Hannas klass går det bara fyra elever så hon blir väldigt förvånad men ser ändå fram emot att han ska börja i klassen.
  Efter några dagar blir Hanna kär i den ryska killen, men hon vågar inte säga något till någon.
  Hannas pappa jobbar i Göteborg och är därför bara hemma på helgen.
  Om jag var i Hannas situation skulle jag absolut behöva prata med någon som förstår vad jag känner och kan hjälpa mig att inte vara så rädd och orolig. Kanske någon som jag känner bra, som mina föräldrar eller kanske tillochmed en lärare på skolan.
  Jag förstår verkligen att Hanna är rädd, det visade sedan att Linda mördades och polisen misstänker att hon blev våldtagen, byn är inte så befolkad, så det blir lätt att man går ensam till skolan.
  Jag skulle nog bestämma med min kompis att vi skulle gå till skolan varje dag så ingenting händer.
  Hanna har känt många gånger att någon tittar på henne, som om någon förföljer henne, det känner hennes bästa kompisar Jonna och Sabina också.

  • Johanna Ekström

   Hej Karin! Tack för ditt inlägg! Vad glad jag blir att du läst boken jag tipsade er om! Jag gillar också båda två jättemycket! Hoppas du kommer gilla den andra boken lika mycket! Vi får kanske hoppas på en tredje bok i serien sen?

   Vi ses i biblan!
   /Johanna

 74. Jehunna

  Jag läser boken ”The maze runner”. Det finns fler än en anledning till att jag valde att läsa denna boken. En anledning var att jag såg trailern till filmen och blev intresserad av handlingen. Många som har läst likadana böcker som jag läst har tipsat om denna boken och beskrivit den som väldigt fängslande och intressant.
  Jag läser ofta denna typen av böcker och den passar min smak relativt bra.
  Boken börjar lite långsamt men efter ett tag tar handlingen fart och den blir mer och mer spännande.

 75. Magdalena

  Jag har läst ”Flickan i de vindlande gångarna” av Moa Eriksson Sandberg. Jag valde denna boken eftersom den verkade vara intressan och omslaget såg bra ut. Jag valde den också pågrund av att det är böcker jag brukar läsa. Av boken förväntar jag mig spänning och att den har en bra handling. Hittills har den uppfyllt det jag väntade mig men jag har inte läst ut den än så det kan vända sig.

  En av huvudpersonerna i ”Flickan i de vindlande fångarna” heter Hanna och hon flyttade till Göteborg efter att Linda Palm försvann. När Hanna kom till Göteborg så förändrades hon, hon växte ut håret och började köpa andra kläder än innan. Hon verkar vara väldigt snäll och omtänksam, men ändå kanska blyg. Det skulle nog vara roligt att var vän med henne för att hon just verka vara snäll och omtänksam.

  • Johanna Ekström

   Hej Magdalena! Tack för ditt inlägg! och grattis till att du fortfarande har en bit kvar i en mycket bra bok! 🙂

   Vi ses i biblan!
   /Johanna

 76. Vivian Lu

  Förr eller senare exploderar jag (The Fault in Our Stars)
  av John Green

  Vad händer efter bokens slut? Skriv en egen fortsättning.

  Hazel dör.
  Hennes begravning äger rum på samma kyrkogård som på Augustus. Hon har på sig samma klänning som hon hade på deras dejt i Amsterdam.
  Folk skriver på hennes Facebook-tidslinje om hur mycket de saknar henne. Dock är det inte lika många som har skrivit på Augustus.
  Hennes föräldrar sörjer ett tag men återvänder sedan till sitt normala liv. Hennes mor kommer att återhämta sig snabbare än hennes far och det kommer vid vissa tillfällen bli bråk som alltid slutar med att de gråter i varandras famnar.
  Väldigt sorgligt, jag vet.

  • Johanna Ekström

   Hej Vivian! Tack för ditt inlägg! Jag sitter här i informationsdisken och får en tår i ögat, fina Hazel. Det här är ju en fantastisk bok! Du vet att filmen kommer ut nu i juni va?

   Vi ses i biblan!
   /Johanna

 77. Ella

  Hjärtlös
  Kall, ensam
  Maia, Hemligheter, New York
  nyfiken, rädlsa, fundersam, gråta
  Hjärtlös

 78. Ida

  Jag ska göra en femrading om boken tusen och en chans.

  Tusen och en chans
  ledsen, rädd
  zoé, hemligheter, mr harris
  skyldig, rädsla, berätta, skriva
  Tusen och en chans

  • Johanna Ekström

   Hej Ida! Tack även till dig! Det är fint att läsa femradingar, på liten yta får en veta mycket om boken ändå. Hoppas du gillar den! Vi ses i biblan!

   /Johanna

 79. NI MÅSTE LÄSA BOKEN HJÄRTLÖS

  Jag har läst boken ”Hjärtlös” som handlar om en flicka vid namn Maia som har flyttat ifrån Sverige till New York för att hennes pappa fick jobb där.
  Maias farbror hade lämnat en lägenhet i NY som de flyttat in i, det var en mycket stor, kall lägenhet, förutom ett rum som alltid var riktigt varmt, farbroderns lilla hörnrum som var strängt förbjudet att gå in i…
  Maias föräldrar var alltid på jobbet så hon var ensam hela dagarna, för att roa sig på dagarna så ”spionerade” hon på folk i huset bredvid, där bodde det en tjej som var riktigt ordentlig, henne kallade Maia för PT som stod för Perfekta Tjejen.
  Det bodde även en mycket attraktiv man där som fick kallas för SK som stod för Snygga Killen.
  Maia älskade även sushi, hon gjorde en lista på vilket sushi-ställe som var bäst, sushin rankades i konsistens, smak och i hur vackert de var gjorda.

  Om jag hade fått bestämma hur boken skulle sluta så hade jag velat att Maia skulle få flytta in i hörnrummet för att det antagligen hade varit tvunget till en uppföljare då ( vilket hade varit kul att läsa ).

  • Johanna Ekström

   Hej Wilma! Tack för inlägget, jag håller med ALLA MÅSTE LÄSA HJÄRTLÖS! Kul att du tog mitt tips, det hade verkligen varit spännande att läsa en bok som handlar om att Maia flyttar in i hörnrummet, det känns som att allt hade kunnat hända då! Kanske är detta en idé du kan framföra till Petrus Dahlin)!

   Vi ses i biblan!
   /Johanna

 80. Gabriel Wendt

  Min boks titel är ”En sekund i taget”. Jag tror att den heter det för att Hedvig säger några gånger i boken att hon måste leva en sekund i taget och inte tänka på det förflutna. Jag tycker att titlen passar för att hon försöker att leva en sekund i taget och lyckas ganska bra.
  En ny titel hade kunnat vara ”den stora pesten” För att boken handlar om en stor pest och nästan alla på jorden dör.

  • Johanna Ekström

   Hej Gabriel! Tack för ditt inlägg! Det stämmer att den heter ”En sekund i taget” men ”den stora pesten” skulle också funka bra! Om du gillade boken så har det nyligen kommit en fristående fortsättning som heter ”Spring så fort du kan”. Mycket spännande även den!

   Vi ses i biblan!
   /Johanna

 81. Julia Nordwall

  Julia Nordwall
  Boken heter ”Hjärtlös”
  Omslaget är ganska läskigt och dystert så man kan gissa att boken är läskig. Jag tror att tjejen på framsidan är Maia. Man ser Newyork i bakgrunden och regn. Man kan bara gissa att det händer i Newyork och att Maia drabbas av något hemskt. Färgerna är jätte dystra och mörka.

  Jag valde den här boken för att jag blev tipsad om den och för att den verkar spännande och läskig. Jag blev också lockad av framsidan som ser ganska läskig ut. Jag brukar inte läsa den här typen av böcker men den verkade så spännande. Jag trodde att boken skulle vara ganska läskig och spännande och det var den, så boken var som jag trodde. Men jag visste inget om handlingen och kunde därför inte förvänta mig så mycket av historien.

  • Johanna Ekström

   Hej Julia! Tacl för ditt inlägg! Vad fint du reflekterar över framsidan. Även om du inte kunde förvänta dig så mycket av handligen så kände du att det var en läskig bok på många olika sätt. Jag tror att just läskiga böcker kanske inte vill avslöja för mycket om vad som faktiskt händer.

   Välkommen in i biblan och låna en ny bok!
   /Johanna

 82. Ella

  Hjärtlös, Petrus Dahlin.

  När man kollar på bokens omslag så tycker jag att det ser ut som om att den ska handla om något hemskt, hon ser väldigt dyster, arg & typ ledsen ut så det är det som får mig att tänka så.
  Dock så ser hon ganska säker ut men det ger ändå ett ganska dystert men spännande intryck. Hon ser ut som en skugga och bakom henne skymtar man New York & massa skyskrapor. Hela omslaget är i ganska mörka färger förutom att hon är i en ljusare ton och det ända färgglada är hennes blåa ögon. Det finns ingen direkt symbol men hela omslag får en känsla av rädsla & sånt. På hela omslaget är det även som regndroppar eller tårar vilket även känns lite ledsamt på något sätt.

  • Johanna Ekström

   Hej igen Ella! Mycket fint beskrivet av framsidan och visst har det satt i gång dina tankar inför läsningen? Man blir ju så nyfiken på denna bok tycker jag!

   Vi ses i biblan!
   /Johanna

 83. Christian

  Vad var det som gjorde att du valde den här boken?,
  Brukar du läsa den här typen av böckerna?. Uppfyllde boken dina

  Jo, Jag frågade nämligen. Johanna efter en bra skräckbok. Johanna gav mig den här intressanta boken. Boken heter Skuggvarelser och är skriven av Magnus Nordin. Jag brukar läsa skräckböcker. Jag gillar bara de läskiga skräckböckerna. Jag har inte kommit jätte långt i den men den verkar vara lite läskig nu. Jag väntade att boken skulle vara läskig. Boken verkar vara jätte intressant. Ja!, Boken uppfyllde mina förväntningar. Den verkar faktiskt jätte bra.

  • Johanna Ekström

   Hej Christian! Tack för ditt inlägg! Jag blir ju så glad när jag lyckats tipsa er om någon bok! Hoppas den fortsätter uppfylla dina förväntningar!

   Vi ses i biblan!
   /Johanna

 84. Ida

  Tusen och en chans
  Annabel Pitcher

  Jag håller på och läser boken tusen och en chans och den handlar om en tjej som hittar en man på en dödsdömd sida . Han har inte fått några brev på 11 år så hon börjar skriva brev till honom.
  Jag började läsa den här boken för att bibliotekarien Johanna kom in och tipsade om den och då tyckte jag den verkade både bra och spännande så jag gick därför och lånade den. Jag har ingen speciell typ av böcker som jag läser utan läser många olika typer men den här boken är ganska lik i stilen av de böcker jag brukar läsa.
  Det jag förväntade mig av boken var att den skulle vara riktigt spännande och rolig att läsa men den är inte riktig så spännande än men jag har ju inte kommit så långt i boken så det kommer säkert bli mer spännande destu mer jag läser.

  • Johanna Ekström

   Hej igen Ida! Tack för ditt inlägg! Det är sant att den här boken kanske inte är spännande hela tiden eftersom hon skriver mycket om sitt vardagsliv i breven också. Jag rekommenderar Hjärtlös om du vill ha en bok som är mer spännande åt det läskiga hållet. Men jag hörde också att du var sugen på att läsa den sen 🙂

   Vi ses i biblan!
   /Johanna

 85. amira

  2014-21/05.
  Varför jag just valde att läsa denna boken var att när jag fick syn på boken och omslaget tyckte jag att det var jätte spännande. För när jag läste titeln på boken så tyckte jag att det var jätte spännande. Men jag läste några sidor i biblioteket. I början var det lite svårt att förstå vad boken direkt handlar om men sen när jag läste så började det komma igång, Och det var det som gjorde mig att bli så inspirerad av boken så mycket.

  Bokens titel: Mary spöket och resan genom natten.
  En bok att läsa och läsa om!!!

  Författaren: Roddy Doyle.

  • Johanna Ekström

   Hej Amira! Tack för ditt inlägg! Och tack för boktipset! Jag har velat läsa den boken länge men det har kommit massa andra böcker emellan! Och nu har du ju precis varit nere och lånat ”som zlatan fast bättre” efter mitt tips på idrottslektionen. Jag hoppas du kommer gilla den!

   /Johanna

 86. Anna Palmberg

  SKRIV ETT BREV FRÅN EN PERSON I BOKEN TILL EN ANNAN!

  Hej Mamma & Pappa! Jag önskar att ni aldrig åkt i väg på affärsresan, jaja här sitter jag ensam i vår stora lägenhet. När kommer ni hem igen? Jag saknar er jätte mycket. Du och mamma jobbar hela tiden, det är så tråkigt, jag har inget att göra när ni är borta. skriv gärna tillbaka till mig! / Maia

  VAD HÄNDER EFTER BOKENS SLUT? SKRIV EN FORTSÄTTNING!

  Jag tror att Maia kommer att övertala sina föräldrar att flytta hem till Sverige igen. Jag tror också att Maias föräldrar kommer sluta jobba så mycket och börja spendera med sin dotter Maia.

 87. Simran

  Hej Jam!!
  Hur mår du? Jag hoppas du klarar dig utan mig i ett par veckor till i England.
  Jag är tillbaka från Amerika om ca 2 veckor och jag längtar efter mamma, pappa och Rory.
  Men det är bra här med Annie, Sam och Madison också och Shelby har blivit lite snällare men annars är det detsamma här.
  Iallafall, hur är det med Carla och dina systrar och har du pratat med din pappa än? Det känns fortfarande konstigt att bo hos olika familjer och flyga hit och dit hela tiden men jag får iallafall träffa både mina biologiska och adoptivföräldrar.
  Jag saknar dig jätte mycket men vi ses snart
  kram Lauren ❤

  • Simran

   Jag glömde skriva boktitel och vem som har skrivit den men det kommer här.
   Boken heter ”Hemligheten” och är skriven av Sophie McKanzie.

 88. Muhammed Dawod

  Bok: Da Vinci koden

  Fråga: Omslaget: Innan du börjar läsa – Titta noga på omslaget. Vad kan du gissa att boken kommer att handla om bara genom att titta på bilden? Hur används färger, former? Kan någon del av bilden vara en symbol för något?

  Boken kan handla om Leonardo Da Vinci. Den Vitruvianske mannen finns på omslaget och på baksidan finns en bild på Leonardo Da Vinci. Det finns ochså olika tecken så boken kan ochså handla om vad de betyder och var de kommer från.

  Fråga: Vad var det som gjorde att du valde just den här boken? Brukar du läsa den här typen av böcker? Vad väntade du dig av boken? Uppfyllde boken dina förväntingar? Berätta!

  Jag valde att läsa boken för att det är en rätt känd bok. Många säger att den är jätte bra och att man borde äsa den. Jag brukar inte läsa såna här typer av böker men den såg inntresant ut.

  • Johanna Ekström

   Hej Muhammed! Nu är ju den stora frågan – var boken bra och intressant? Dan Brown har skrivit tre böcker till som handlar om Robert Langdon, den andra boken i ordningen heter ”Änglar och demoner”. Berätta gärna för mig vad de handlar om när du kommer till biblan, jag är en sådan person som är dålig på att läsa ”kända” böcker så jag har ännu inte läst dessa! Vi ses!

   /Johanna

 89. noor

  Jag hat inte läst ut hela boken men den heter 5768 visningar på youtube. Som sagt så har jag inte läst ut hela boken men än så länge tycker jag inte att titeln passar för att det händer så mycket anat men skolan och hennes föräldrar. och inget än så länge handlar om youtube. Själv vet jag inte vad den annars kunde ha hetat för att jag inte har läst ut den.

  • Johanna Ekström

   Tack för ännu ett inlägg, Noor! Vi får se vad du tycker när du har läst klart den! /Johanna

 90. Alper

  Jag har läst boken Stickan. Den är rätt lätt läst men ändå bra.På omslaget är det Stickan som står på något läskigt obehagligt ställe står han där med en förvånad blick. Jag kan inte se något som ska föreställa någon symbol eller något lik det. Bilden på omslaget är stickan och allting handlar om han och hur han räddar andra farliga monster från att anfalla staden och stickan är den hemliga Hjälten.

  • Johanna Ekström

   Hej Alper! Tack för ditt inlägg! De där Stickan-böckerna är ju rätt obehagliga ibland. Vet du att det finns en tvåa också? ”Stickan och piratens öga” heter den, dessutom är en tredje bok på väg ut i dagarna som heter ”Stickan och spökets hämnd”. Kom in till biblan och läs vidare! 🙂
   /Johanna

 91. Gustav

  Jag läser De hemlösas stad.
  Jag tycker att titeln är bra eftersom boken handlar om att världen har blivit översvämmad och Helsinki är en stad för de hemlösa.

  Jag valde boken eftersom jag tyckte att både titeln och omslaget är väldigt bra och intressant.
  Jag valde också boken för att den verkade spännande och den fångade mina ögon.

  • Johanna Ekström

   Hej Gustav! Tack för ditt inlägg! Berätta gärna för mig om boken var bra sen, jag har inte läst den ännu! Men precis som du skriver är detta en bok som ofta fångat mina ögon, den är verkligen tilltalande! Tänk vad viktigt det är med bokens omslag!

   Vi ses i biblan!
   /Johanna

 92. Johanna Dahlgren

  Jag håller på att läsa en bok som heter ”The maze runner”, vilket betyder ”Labyrint löparen”. Boken handlar om en kille som heter Thomas som har blivit placerad inuti en labyrint tillsammans med ett par andra killar som varit där under en längre tid. Ingen minns något från deras tidigare liv och ingen vet varför de befinner sig i labyrinten. Varje dag när dörrarna till den enorma labyrinten öppnas ska ett par ”Löpare” springa ut och försöka hitta en utväg. Ingen har överlevt en natt i labyrinten.
  Jag tror att boken har titeln ”The maze runner” för att huvudpersonen har ett märkvärdigt behov att bli en ”löpare” så fort han vaknar upp i labyrinten. Jag tycker att titeln passar helt okej. Men eftersom att allt inte handlar om hur han blir en ”löpare” och mycket om bara labyrinten rent generellt, skulle kanske titeln fungera bättra om den bara var ”The maze.”

  • Johanna Ekström

   Hej Johanna! Tack för ditt inlägg! Jag blir verkligen nyfiken på ”The maze runner” eftersom så många vill läsa den just nu, det verkar vara en toppenbok! Ska du läsa den andra delen ”The kill order” också? Kom in till biblan så kan vi beställa den på stadsbiblioteket!

   /Johanna

 93. noor

  Jag har läst en bok som heter 5768 visningar på youtube. Jag tycker inte att fram sidan på boken passar in. För att det är massa bilder på annat. och att boken handlar inte om det som är på framsidan.

  • Johanna Ekström

   Hej Noor! Tack för ditt inlägg! Den här boken är ganska ny och jag har inte hunnit läsa den, men vet ungefär vad den handlar om. Varför tror du att framsidan har massa olika bilder? Och vilka bilder skulle du hellre haft på framsidan? Vi ses i biblan!
   /Johanna

 94. nazem.rashid

  Den osynliga flickan
  Boken heter ”Den osynliga flickan” för det är en flicka i Afghanistan som är utklädd till en pojke och har klippt sitt hår. Flickor fick inte gå ut hemifrån utan en man för talibanerna. Flickans pappa blev tagen av talibanerna och då fick flickan jobba för att fixa pengar och köpa mat .Då klädde hon sig som en pojke och det var hon som fick huvudrollen i sin familj. Men det syntes inte att hon var en flicka-hon var en osynlig flicka.

  Jag tycker att titel passar men jag hade inte valt boken för namnets skull.
  Till exempel titeln hade passat mig om den hade hetat ”Talibanerna har makten i Afghanistan”.

  • Kajsa

   Visst var boken bra! Det finns en fortsättning som heter Parvanahs resa om du vill läsa vidare om vad som hände efteråt.

 95. amira

  11/4. Lund.
  Författare: Deborah Ellis. Den osynliga flicka.

  jag har läst en bok som heter Den osynliga flickan. Boken handlar om en tjej som heter Parvana. Parvana har burka, burkan täcker henne helt, hon kan knappt se någonting. Det är ett litet stängsel som sitter fast på burkan. Parvana och hennes familj bor i ett litet rum. Parvana lever i Afghanistan. Afghanistan är ett jätte strängt land. En dag så förbjuder alla talibaner att alla tjejer inte ska gå i skola. Parvana har en syster som heter Nooria. Nooria och Parvana brukar alltid bråka om små saker. parvanas pappa var lärare för gymnasiet och parvanas mamma var ingenjör. Talibanerna förbjöd alla jobb, Parvanas pappa började läsa brev på andra språk till folk, parvana brukar följa med hennes pappa för att stödja honom för att han har skadat benet. Parvana hade en bror som hette Hoessein men han dog. Parvanas mamma är alltid ledsen. Parvanas familj har det dålig, dem har dåligt med pengar. En dag blir parvanas pappa fångad av talibanerna.

  • Kajsa

   Sedan hamnar Parvanah inför flera olika svåra val och beslut, visst är den spännande! Varför tror du att boken heter ”Den osynliga flickan”?

 96. Karin

  Den boken som jag senast läste ut var De Utvalda bok 3 vars namn är ”Bitterblue”.
  Bitterblue är huvudpersonen i denna boken, jag tror att det är därför boken heter ”Bitterblue”.
  Hela serien har ett mycket mer spännande namn, ”De Utvalda”.
  Jag tror att serien heter så eftersom alla huvudpersoner är utvalda.
  De har ovanliga krafter som kan vara svåra att kontrollera ibland, men de lär sig hur man gör. I den första boken är huvudpersonen en särling, att vara annorlunda, de har krafter som bara särlingar kan ha och hantera, man föds med det. Ibland tar det lång tid innan man vet vad ens hemliga kraft är, man kan aldrig veta direkt när man föds eller när man ser på personen, man måste uppleva det själv. Man känner särlingar genom att titta noga i deras ögon, de har nämligen olika färger på ögonen. Vissa särlingar har dock onödiga krafter, som att svälja en sten utan att bli sjuk eller har vrida ena armen ett varv utan att bryta benet.
  I den sista boken är huvudpersonen, Bitterblue, en viktig person, hon är drottningen av Monsea.
  Hennes far var en tyrannisk kung, han tog inte hand om sitt folk. Han misshandlade vissa.
  Hans demon dog, men onskan finns fortfarande kvar i luften.
  Även om den hemska kungen dog så är folket rädda.
  Att vara drottning är långtråkigt enligt Bitterblue, så för att sätta lite liv på hennes jobb klär hon ut sig till en ”vanlig” människa för att träffa sitt eget folk och se hur det är på gatorna vid midnatt.
  Där träffar hon två tjuvar, dem berättar för Bitterblue om hur kungariket egentligen var och vad kungens makt betydde. Hemligheterna viskas fram och berättar om kungens förflutna.
  Boken på svenska heter ”Hemligheternas Rike”.
  Jag tycker nog att den engelska titeln berättar lite mer om den, eftersom boken går ut på att Bitterblue gör saker och ting, hon är den viktigaste personen i denna boken.

  • Johanna Ekström

   Hej Karin! Tack för ditt inlägg! Jag har inte läst denna serien men blir verkligen sugen nu när du har skrivit om dem här på bloggen, så tack för tipsen! Vad ska du läsa nu?

   Vi ses i biblan!
   /Johanna

  • Kajsa

   Om du fick hitta på en alldeles egen titel till boken, vad skulle du då hitta på för någon?

   • Karin

    Jag tycker personligen att ”Bitterblue” passar bäst som titel för boken, men om jag skulle ha kommit på en ny titel skulle det väll förmodligen vara ”Gamla riket lyser igenom det nya” eller något liknande så att man förstår bättre om hur riket styrdes förr av Bitterblues tyranniska fader och att man kanske inte riktigt visste hur det var, och att den gamla ondskan lyser igenom det nya och ”tråkiga” (enligt Bittterblue) rike. .

 97. Tara

  Bokens titel heter Parvanas vandring. Jag tror att den heter så för att det handlar om när Parvana fortsätter sin vandring genom Afghanistan och Pakistan för att hitta sin mamma, Nooria, Maryam och Ali och vad som händer på hennes vandring, vilka människor hon träffar och sådant. Jag tycker att det är ett bra namn på titeln men ändå inte för det handlar om hennes vandring men denna boken är slutet på hennes vandring för hon började sin vandring i slutet av första boken och detta är andra eller tredje boken. I de andra böckerna får man veta om hennes vandring och så men i denna boken handlar det lite mer om hennes tankar så det är inte den bästa titeln. Jag tycker att bokens titel borde heta SLUTET PÅ PARVANAS VANDRING.

  • Johanna Ekström

   Hej Tara! Tack för ditt inlägg!
   Vad roligt att du har läst fortsättningen på ”Den osynliga flickan” som jag vet att ni jobbat med. Tar vandringen slut i denna boken? Du får läsa den tredje delen också och se vad som händer i den! Den heter ”Lerlägret”.

   Vi ses i biblan!
   /Johanna

  • Kajsa

   Jag har försökt få reda på om det finns någon skriven bok mellan ”Den osynliga flickan” och ”Parvanahs resa”, men det verkar inte finnas någon, berättelsen kanske bara tar ett skutt i tiden. Var denna lika spännande?

 98. noor

  jag har läst jag vet vem du är. förfataren heter Kristina Erlandsson-. den är helt ok men det är inte den bästa boken jag har läst. det handlar om en tonåring som får hemliga mail varje dag. jag tror att att boken heter så för att det är en kille som vet vem hon är men det vet inte hon. jag tycker att den också kunde heta dom hemliga mailen. han skriver även dikter.

  • Johanna Ekström

   Hej Noor! Tack för ditt inlägg! En helt ok-bok kan vara bra ibland. Men kom in till biblan och berätta vad du gillar så ska vi försöka hitta en helt fantastisk bok till dig! (efter lovet!)

   Vi ses i biblan!
   /Johanna

  • Kajsa

   Om boken hade hetat ”De hemliga mailen” hade jag nog blivit mer nyfiken på boken. Bra namn.

 99. Victoria

  Bara inte du – Katarina von Bredow
  Denna bok handlar om den nyligen 20-åringa Emma som precis har flyttat hemifrån. Hon har äntligen en splitterny lägenhet med nya fina möbler. Hennes bästa vän , Markus, Har hon känt i sedan hon var liten. De har aldrig riktigt tänkt på att de kanske har känslor för varandra. De har alltid varit tajta vänner och gjort nästan allt tillsammans, det skulle kanske förstöra vänskapen om de blev ihop. Samtidigt som detta kärleksdrama börjar Markus syssla med drogen, så kallad ”snö”. Han vill att Emma också ska prova men Emma är inte helt säker på om hon vill. Hon gör det ändå…Denna bok rekommenderar jag starkt, det är en bok som alla kan läsa.
  Jag ger den 7/10.

  • Johanna Ekström

   Hej Victoria! Kul att du gillade boken! Om du gillar den här typen av böcker skulle jag tipsa om Lisa Bjärbos bok ”Det är så logiskt alla fattar utom du” en jättefin vänskapshistoria som kanske leder till kärlek…

   Vi ses i biblan!
   /Johanna

 100. Gustav Landh

  Jag har läser en serie av C.S Lewis som heter berättelsen om Narnia.
  Boken heter min morbror trollkarlen och är den första boken av 7.
  Boken jag läser heter ju ”min morbror trollkarlen” och den handlar om två barn som kommer till landet Narnia via magi.
  Jag tycker att båda titlarna är lite torra och berättar väldigt lite om boken och serien.

  Jag tror nog att seriens titel ska vara lite mystisk, alltså tycker jag att seriens titel är väldigt bra men lite uttorkad.
  Jag skulle gärna vilja ändra på bokens titel eftersom den berättar lite lite om den största delen av boken.

  Mitt förslag är ”en magisk resa” eller lite mer mystiskt (som seriens titel)
  ”en mystisk resa till ett nytt land.”

  Serien Narnia är skriven av C.S Lewis.
  De få bilder är illustrerade av Pauline Baynes.

  • Johanna Ekström

   Hej Gustav! Tack för ditt inlägg! Jag håller med om att ”min morbror trollkarlen” är lite torr titel med tanke på hur magisk Narnia faktiskt är! Tänker du läsa vidare serien?
   Det råder jag dig att göra!

   Vi ses i biblan!
   /johanna

 101. Julia Nordwall

  BItterblue/ Hemligheternas Rike 11/4 -14
  Kristin Cashore

  Boken heter BItterblue. Huvudpersonen är Bitterblue så man förstår varför den heter så. Det händer mycket i boken så det finns många lämpliga titlar. Hon är drottning och dem upptäcker en ny värld (det heter den svenska titeln). Hon träffas en särling, särlingar är personer med speciella förmågor. Särlingen som Bitterblue träffar har förmågan att ge folk drömmar. Hennes pappa förstörde riket hon är drottning över, titeln kunde handla om det. Några titel exempel ”Queen over a damaged kingdom” eller den svenska titeln på engelska ”Land of secrets” . Den heter Bitterblue på engelska och hemligheternas rike på svenska. Jag tycker att titlarna passar bra. Det är en trilogi och titeln på trilogin är de utvalda. Alla är utvalda att göra något. BItterblue är utvald att fixa sitt rike som det en gång var.

  • Johanna Ekström

   Hej Julia! Tack för ditt inlägg! Två tips om denna serien nu, jag måste verkligen se till att läsa den!

   Vi ses i biblan!
   /Johanna

 102. AMLIW

  Jag har läst boken ”Värsta resan HETTY” av Martina Bigert med illustreraren Maria Kindblom (det är en barnbok).
  Jag tror att boken heter så för att Hetty åker flygplan för första gången ensam till sin mormor i New York.
  Jag tycker att titeln passar eftesom att det händer en del saker på flygplanet ovh i New York.
  Om jag fick bestämma vad boken skulle hetat så skulle boken heta: ”HETTYS galna mormor” eftersom att Hettys mormor är lite galen, hon har en lada med en stor spindel och en gull helikopter som ser ut som ett bi.

  • Johanna Ekström

   Hej! Tack för ditt inlägg! Hettys galna mormor låter som en passande titel! Jag har kollat in denna boken många gånger och tycker minst sagt att den verkar galen!
   Om du gillar illustrationer måste jag tipsa om en fantastisk bildbaserad bok för er ålder som jag läste häromdagen, ”Stjärnenatt” heter den.

   Vi ses i biblan!
   /Johanna

 103. alper naseraldin

  Beast quest monsterapan
  Jag har läst boken Monsterapan.Den heter nog så för att i alla serier heter boken monsters namn och i denna boken är monstret ”Monsterapan”.Varje monster har en del av den gyllene utrustning. Man måste slå eller döda monstret i ett krig.Om jag fick ändra titeln skulle den heta den gyllene utrustningen. I denna boken har monstret den gyllene västen.

  • Johanna Ekström

   Hej! Tack för ditt inlägg! Den gyllene utrustningen låter faktiskt som en bra titel, men jag skulle nog ändå ha svårt att komma ihåg alla titlar. Adam Blade som har skrivit boken har ju skrivit mängder av böcker! Jag antar att du läst fler i Beast Quest? Eller?

   Vi ses i biblan!
   /Johanna

 104. Gabriel Wendt

  Jag har läst boken Glasbarnen av Kristina Ohlsson. Jag tror att boken heter Glasbarnen för att huvudpersonen tror att det är dem så kallade ”Glasbarnen” som spökar i hennes hus. Jag tycker att titeln passar för det har ju rätt så mycket med boken att göra. Jag gillar också titeln för att den känns liksom lite mystisk. En ny titel hade kunnat vara Det hemsökta huset. För att alla som bor i huvudpersonens hus blir hemsökta och är med om olyckor.

  • Johanna Ekström

   Hej Gabriel! Tack för ditt inlägg! Gillade du boken? Om du gjorde det så tipsar jag om uppföljaren som nyligen har kommit – Silverpojken heter den. Och i den är det Alladin som är huvudrollen istället. Jag tyckte att den var så spännande att jag knappt kunde somna efter att jag hade läst den..

   Vi ses i biblan!
   /Johanna

 105. EdgaR :)

  -Vilken titel har boken ?
  Eragon
  -Varför tror du att den heter så ?
  Huvudpersonen heter Eragon, därför namnet.
  -Tycker du det är en titel som passar ?
  Varför inte ?
  Huvudpersonen heter så, men enligt min definition borde den heta något mer kreativt och spännande.
  -Ge förslag till en ny titel och motivera
  Jag vet inte, kanske ”Imperiet” eftersom de hamnar i många så kallat brutal ”tvister” mot Imperiet och att boken alltid går tillbaka till Imperiet olika dagar.

  • Johanna Ekström

   Hej Edgar! Tack för ditt inlägg! Du vet att det finns tre delar till i denna serie va? Först ut kommer ”Den äldste”. Jag har inte läst de själv men serien är omåttligt populär så jag vågar trots allt tipsa om den!

   Vi ses i biblan!
   /Johanna

 106. sofia Fredriksson

  Boken jag har läst heter: Rum 213.
  Boken handlar om ett kollo som spökar.

  Det är 3 flickor som går på kollot och som bor i rummet 213. Och där spökar det. Jag tror att boken heter så för att det är 3 barn som bor i rummet 213.

  Jag tycker att titeln passar jättebra till innehållet i boken.
  Om jag var tvungen att ge en annan titel till boken så skulle det nog varit
  ” Det hemsökta kollot ”.
  Boken handlar också om en flicka som för länge sedan dog på kollot och nu så har hon blivit en ande och hon bor på kollot. Författaren som har gjort boken heter:
  Ingelin Angerborn. Jag rekommenderar den här boken

  • Johanna Ekström

   Hej Sofia! Tack för ditt inlägg! Åh, 213 är en riktig toppenbok tycker jag! En av mina favoriter! Angerborn har skrivit många andra likande böcker som jag tycker att du ska läsa om du inte redan gjort det. Den senaste heter ”tredje tecknet” och kom i fjor. Och i juni i år kommer ännu en! Den heter ”Hjärta av damm” och utspelar sig på en gammal teater. Jag ser så mycket fram emot den!

   Vi ses i biblan!
   /Johanna

   • noor

    Jag har oxå läst den och jag tycker att den är jätte bra. Den är även läskig och spännande och det gillar jag med den.

 107. Ram Al-Saifi 6d

  De dödas strand läser jag.
  I stranden och havet finns det något som heter ”tidvatten” och det är en tid mellan döden och det är där de kommer ifrån och det är därför den heter de dödas strand.

  • Johanna Ekström

   Hej! Tack för ditt inlägg!
   Tycker du det var en passande titel? Eller kan du komma på någon bättre? Jag har inte läst den så jag är nyfiken på vad den handlar om faktiskt!

   Vi ses i biblan!
   /Johanna

 108. Simran

  Oönskad

  Jag har valt boken Oönskad av Gemma Malley.
  Jag tror att boken heter Oönskad för att den handlar om en flicka som heter Anna och hon är en oönskad.

  Anna lever på 2140-talet och då har det kommit ett nytt läkemedel aom håller alla människor evigt ung och det gör ju att man inte har ett behov av barn.
  Fast det finns vissa som bryter mot lagen och tar både läkemedel och skaffar barn.
  De barn som har sådana föräldrar är oönskade och Anna är en av de.

  Jag tycker att titeln passar boken.
  Anna är en oönskad och boken handlar om Anna.

  • Johanna Ekström

   Hej Simran! Tack för ditt inlägg! Vad kul att du har läst den här boken! Ännu en som står på min lista, det är spännande att den handlar om framtiden!

   Vi ses i biblan!
   /Johanna

 109. Linus Lindström

  Linus Lindström
  11 april, 2014

  Jag har läst en bok som heter Yxan. Skriven av Gary Paulsen.
  Jag tror att den heter så för det handlar om en kille som kraschar med ett flygplan, och det ända han har och överleva med är en yxa.
  Jag tycker den passar bra för han har en yxa och ska överleva med den.
  Jag hade själv inte vilja döpa om den om jag hade kunnat.
  Men jag tror en passande titel för Yxan hade varit ” Vi saknar dig Brain ”.
  då skulle det vara hans nyskilda föräldrar som hade ” sagt ” det.

  Det handlar om en pojke som kraschlandar med ett plan. och han kraschar mitt i den Kanadensiska vildmarken. En hel sommar och lite till.

  Jag vet att jag nog bara har skrivit om Yxan. Men den sitter kvar i mig….^^
  Den e BRA!!!

  • Johanna Ekström

   Hej Linus! Tack för ditt inlägg! Vad härligt att boken sitter kvar i dig! Det är ju precis så det ska vara! Har du läst fortsättningen ”Vinter i vildmarken”?

   Vi ses i biblan!
   /Johanna

 110. Ida

  Jag har valt titeln ”den osynliga flickan” .

  Jag tycker den här titeln passar väldigt bra till boken eftersom att Parvana (huvudpersonen) känner sig osynlig överallt där hon är.

  När hon först är en flicka så ser ingen henne när hon går till och är på marknaden med sin pappa.
  När hennes mamma då klipper av hennes hår för att hon ska bli en pojke. så är det fortfarande ingen som ser henne.
  Hon trodde att det skulle bli bättre att vara en pojke men den enda skillnaden blev att hon kunde gå ut på marknaden och i stort sett över allt utan hennes pappa vid sidan om henne.

 111. Magdalena

  Bokens titel är ”100 historiska listor”. Titeln tycker jag passar bra till boken eftersom det är just 100 historiska listor. Listorna handlar om allt från de kortaste krigen till de galnaste kungarna. Boken heter nog som den gör eftersom det finns 100 listor i boken om historiska minnen . Denna bok är en faktabok (vilket man kanske kan förstå). Boken kunde även heta 100 legendariska listor eller något sådant.

 112. Muhammed Dawod

  Jag läser boken Alkemisten av Paulo Coelho och jag tänker berätta om huvudkaraktären: Santiago
  Han är från en by i spanien. När han var liten så studerade han i ett prästseminarium tills han blev sexton, han studerade spanska, latin och teologi. Hans föräldrar ville att han skulle bli en präst och något för en enkel
  lantarbetarfamilj att känna sig stolt över. Men ända sen han var liten så har han drömt om att
  upptäcka världen. En dag så hade han samlat mod för att berätta för sin pappa om att han inte ville
  bli präst utan vill upptäcka världen. De pratade en stund, hans pappa sa: Bara rika människor kunde
  resa och upptäcka världen, hos oss är det bara fåreherdar som flackar omkring. Pojken sa:
  I så fall vill jag bli fåraherde. Nästa dag fick han tre gamla spanska guld mynt. -Jag hittade dom en
  dag när jag arbetade på fälten, du skulle få dom som din arv men köp dig istället en fårahjord.
  Man får inte reda på hur Santiago ser ut men man får veta hur han är. Han är vill vara en fri person,
  att göra som han vill, han är snäll och smart. Under resan blir han smartare och börjar att följa vad hans hjärta
  säger. I början så gick han bara runt med sina får, säljde deras ull för att överleva men senare i boken
  så försöker han uppfylla sitt levnadsöde. Om jag kunde så skulle jag vilja vara vän med Santiago för att
  han är vis, snäll och det skulle vara roligt att höra om hans äventyr.

 113. Vivian Lu

  Jag håller på att läsa På andra sidan solen av Maria Ernestam. Boken är mycket fint skriven och det är en bok som jag definitivt skulle kunna rekommendera.
  Personen jag har valt att skriva om heter Viola. Det handlar om hur hon åker iväg med sin familj på en resa till en hyrd stuga som ligger i Skåne. Hennes familj skulle egentligen åka till Italien men på grund av hennes svärmor sjukdom så kräver hennes man att de istället ska vara nära sjukhuset där hon bor så att de regelbundet ska kunna hälsa på henne. Under ett av sina besök på sjukhuset träffar hon en kvinna som heter Linnea. Hon börjar berätta lite om sitt liv som missionär i Kina och Viola tänker hela tiden hur hon verkar för klar i huvudet för att vara på sjukhuset. Hon erbjuder sig att låna ut några av sina noveller och Viola tackar ja. Hon förväntar sig kanske några anteckningar om Linneas tid som missionär men får istället väldigt mörka och djupa historier som rör henne djupt och novellerna hjälper Viola att fördriva tiden i den hyrda stugan.

  Viola verkar till första intrycket inte så stark som hon egentligen är. Hon har en ganska frånvarande familj som består av hennes man som sen några år tillbaka blivit sjuk och sen dess haft problem med aggressiviteten, två döttrar som ständigt verkar vilja vara för sig själva och alltid undviker familjen och en katt som hennes man verkligen avskyr.
  Hennes man har från börjat haft ett väldigt humör och blir väldigt lätt svartsjuk. Innan han blev sjuk så brukade han ständigt bli arg när Viola gick ut på fester. Viola struntade till en början fullständigt i det men verkar sen sjukdomen inte våga trotsa honom.
  Hennes svärmor har alltid blivit kontrollerad av män genom hela sitt liv och det gjorde till slut att hennes sinne inte klarade det mer och blev sjuk. Hon tappade minnet och verkar helt plötsligt berätta historier om hennes barndom och verkar aldrig kunna känna igen nära och kära.
  Viola verkar vara en människa som skulle ha kunnat få det perfekta livet men valde det sämre framför det bättre. Hon har ett sådant typiskt svenskt utseende – blont hår, blåa ögon och starka käkben – och kan till utseendet inte stå ut så mycket men verkar ha en underbar personlighet när man väl lär känna henne. Hon älskar havet och säger själv att hon verkar vara en sådan där ”havsromantiker”. Hon verkar ha en svaghet för vackra saker och älskar till exempel poesi så mycket att hon gör det till sitt jobb.
  Projektet är otroligt stort och hon verkar till en början ha en väldigt bra syn på det hela men allt som tiden går så verkar hennes familj förlora hoppet på det och hon verkar dras med i fallet. Hon verkar inte alls så lycklig som hon var förr.
  När hon träffar Linnea verkar hon titta upp lite och tänka på framtiden. Det leder till att hennes svartsjuke man blir väldigt misstänksam när hon åker till sjukhuset där Linnea bor för att träffa henne hela tiden.
  Jag skulle definitivt ha kunnat ha henne som en vän om jag möjligen var ett antal år äldre. Jag har ännu inte läst klart boken men hon kommer antagligen att förändras en hel del senare i boken.

  • Johanna Ekström

   Hej Vivian! Tack för ditt inlägg och ursäkta det sena svaret! Tack för tipset! Det här verkar vara en fantastisk bok som jag faktiskt tänkt läsa men inte hunnit med ännu. Den skulle ju faktiskt passa perfekt nu så de också har påsklov och åker till en stuga i Skåne.

   Vi ses i biblan!
   /Johanna

 114. Karin

  Jag ska berätta om Katsa som är huvudperson i boken ”De Utvalda Tanekläsaren” som gjordes av Kristin Cashore.
  Katsa är en särling, hon har då två färger på ögonen, grön och blå.
  Hennes hår är kolsvart och hon är väldigt välbyggd. Alla särlingar har en gåva, vissa är meningslösa och vissa är väldigt användbara. Katsas gåva är dödande. Hon måste träna varje dag för att få kontroll och bli starkare i olika förmågor som hon har. Ibland blir hon aggressiv framför sina kompisar. Jag skulle dock inte tro att hon blir sur hela tiden, hon har en snäll sida som hon bara inte riktigt kan visa och få kontroll över. Även om hon surar runt då och då tycker många män att hon är rätt så attraktiv, Katsa hatar det, därför bestämde hon sig för att gömma sig i pösiga kläder med tiotals sylvassa knivar så att alla män skulle tro att hon bara var en vanlig man. Katsas liv enligt mig verkar frustrerande, jobbigt helt enkelt. Jag skulle dock tycka att det skulle vara häftigt att kunna få en sådan gåva, vissa kan räkna matematik jätte snabbt, man kan bara säga ett svårt tal så räknar de ut det på nolltid. Eller matens gåva, lagar jätte god mat precis som alla vill ha det. Men att döda verkar inte riktigt min sak, även om det är sjukt spännande att läsa om det.
  Katsa kan även inte riktigt se om någon gillar henne som kompis, så jag skulle nog inte riktigt vilja vara kompis med henne. Enligt henne kan alla vara fiender, förutom dem hon verkligen tror och litar på, men det är inte så många.
  Hennes största fiende blir kär i henne, det kan hon inte heller riktigt se, hennes kompis Po berättar det för henne och hon blir frustrerande.
  Hon är helt enkelt inte så känslosam och jag tror inte att hon kommer bli det heller. Hela boken går ut på att slåss, du som läser tror säkert inte på det eftersom nästan varje bok slutar lyckligt, men Katsas första person som hon dödade var hennes kusin, och hon var bara åtta år gammal den dagen!

 115. Herman

  Hej! Jag har läst boken Väktarens lärling av Joseph Delaney. Väktarens lärling är först i serien och jag tänker berätta om Tom.Tom är huvudpersonen i serien. Tom är en pojke i 12-13 års åldern och sjunde sonen av sjunde sonen.
  Sjunde sonen av sjunde sonen menas med att man är yngst av sju söner och sin pappa var lika dan. När man är sjunde sonen av sjunde får man vissa förmågor, man hör dom ondas väsen och håren på kroppen börjar stå rakt upp när något som inte kommer från den här världen är nära.

  Toms mamma kommer från Grekland och träffade Toms pappa där. Toms mamma köpte en gård åt sig och Toms pappa, samma år föddes Toms äldsta bror Jack.
  När pojkarna växte upp fick dom bli lärlingar för några av pappans vänner och eftersom Tom var yngst fick han ta jobbet som Väktarens lärling.

  Jag skulle vara vän med Tom men inte allt för nära för jag skulle vara rädd för häxorna, spökena och boggarterna. Tom är snäll på insidan och bryr sig om andra, så han skulle många vilja vara vän med tror jag.

  Tom förändras mycket under berättelsen, han blir modigare och får större självförtroende. Tom får en ny vän som är systerdotter till en riktigt farlig häxa. Toms vän heter Alice och dom är fackis bra vänner men Tom vet inte att Alice är en häxa förrän hon använder lite magi. Tom lär sig att bekämpa mörkret och blir Gregory bästa lärling.

  • Johanna Ekström

   Hej Herman! Tack för ditt inlägg och ursäkta mitt sena svar.. Hur långt har du kommit i serien nu egentligen? Det var längesen jag såg dig så jag har missat hur långt du har kommit!
   Hoppas att du fortfarande gillar serien! Snart får vi börja klura på vilken serie du ska läsa härnäst 🙂

   Vi ses i biblan!
   /Johanna

 116. Anna

  Jag har läst Harry Potter Hemligheternas kammare av J.k Rowling. Det finns tre huvudpersoner i boken. Det är så klart Harry Potter och hans två vänner Ron Weasley och Hermonie Granger. Jag ska berätta om Hermonie. Hermonie är egentligen en snäll och trevlig tjej, hon har brunt lockigt hår. Hon är väldigt intelligent och en besserwisser. Jag skulle faktiskt vilja vara kompis med henne för att innerst inne är hon en väldigt snäll och omtänksam kompis och för att hon är en häxa. Hermonie förändras inte särskilt mycket i boken bara det att hon utvecklas mer socialt och hon blir mycket snällare i slutet av boken och hon är lite mindre som en besserwisser. I alla böckerna förändras hon väldigt mycket sedan hon träffat Ron och Harry, hennes nuvarande bästa vänner.

 117. EdgaR :)

  Jag ska berätta om Eragon som är huvudperson i böckerna Eragon, den Älste, Brisingir och Arvtagaren. författare är Christofer Paolini.
  Eragon är en väldigt kraftig person med ett flertal muskler, triseps, biseps och ett par andra. Som inte blev mindre av alvernas förtrollning, han fick därtill också en fin hy och ser i alla ämnen mer ut som en vacker alv.
  Eragon är en väldigt rättvis person som inte dödar för nöjets skull utan i stridens hetta. Jag har inte läst ut sista boken, men han har en då förändrats. I början skulle han nog inte kunnat döda så många människor, som han vid den här tiden som han nu med lätthet kunnat utföra ett sånt dåd. Jag skulle nog inte bli vän med honom, på grund av åldersskillnaden.

 118. Alper naseraldin

  Jag har läst boken Mysteriet Grunenvelder.
  Jag ska bretta om Aron. Han ser tuff och cool ut men inners inne är han snäll och vänlig. Problemet är att han inte vill visa det till människor. En dag hittar de en varulv. Varulven fisser mycket. Aron tar hem varulven och försöker jöma varulven för sin familj. varulven fiser så mycket att huset stinker. Mamma vill Aron ska hitta varulvens huse. Aron och han kompisra går ut i världen för att hitta varulvens huse. Under tiden de letar efter varulven huse förstår Aron att vänskap är en bra sak och att vara snäll är bra. Den Aron skulle jag vilja vara ven med.

 119. Christian

  Jag har läst boken Prästmordet av Lena Lilleste,

  Boken handlar om två pojkar som är bästa vänner,
  De heter Tommy och Flisen. Tommys föräldrar är skilda så han är ju lite ledsen över det. Nu ska jag beskriva Tommy.
  Tommy är en cool och relativt stark kille. Han är en hjälpsam kille som är bra på att lösa gåtor. Tommy är en lugn person när han inte är sur på något. När han blir arg så är det nog inte så jättekul att vara med honom. Han förändras lite när han blir avundsjuk, Han puttade en kille så nästan trillade och dog. Han skulle egentligen bara putta på honom lite. Det var inte meningen att han skulle slå sig så hårt.
  Jag skulle nog bli vän med Tommy. För att Tommy är en lugn person ytterst inne.

 120. Magdalena

  Jag har läst boken systrarna i jeans av Ann Brashares. Boken handlar om 4 kompisar och ett par jeans.
  Lena är en av kompisarna som åker till Grekland över sommaren. Lena har brunt hår med bruna ögon och är väldigt snabb på att döma människor. Men hon är ändå väldigt snäll och bryr sig om sina närmaste. Lena förstår att man inte ska döma människor så snabbt och slutar göra det. Jag skulle gärna vara vän med Lena efter hon blir personen som inte dömer så snabbt. Därför att folk som dömer snabbt är inte min typ om man säger så.

 121. noor

  Jag har läst boken rum 213 av Ingelin Angerborn. Boken handlar om en tjej som heter Bea hon ska börja på kollo. Hon fick rum 213 och det spökar där. hon bor där med sina 2 vänner. Bea går i 6an. hon är ganska lång. Jag skulle vilja vara vän med Bea för att hon värkar snäll och hon är ärlig. Men hon hadde anklagat Elvira en gång för att ha taggigt hennes saken men det var inte hon. Bea blev lite lädsen när dom anklagade henne men bea går ju i sömnen.

 122. Sofia Fredriksson

  Jag håller på att läsa en bok som heter ” Rum 213 ” av Ingelin Angerborn.
  Boken handlar om en tjej som åker på kollo, där hon träffar 2 andra tjejer som bor i samma rum som henne. Lite romantik blandat med skräck.
  Jag vill berätta om ett spöke som finns på kollot, jag tror att hon kallas:
  ” De vite spöket”. Spöket verkar ensamt för alla tycker ju spöken är läskiga.
  Hon bär en vit söndrig klänning och hon har rött lockigt hår. Jag skulle aldrig vilja ha ett spöke som vän det vore ju jätte läskigt. Spöket i boken förändras inte genom berättelsen än så länge.

 123. Gabriel

  Jag har läst Robinsson Crusoe av Daniel Defoe och ska berätta om Robinsson Crusoe för att han är den de berättar mest om i boken. Boken handlar om Robinsson som är med om ett skeppsbrott och är fast ensam på en ö där han bor i många många år. Boken är baserad på en sann historia. Robinsson har långt hår ,har mustach och skägg och är rätt smal. Han är väldigt bestämd och uthållig och vill ha ordning och reda. Jag tror inte jag skulle vilja vara vän med honom. Han verkar väldigt snäll och så men är rätt mycket äldre än mig i boken och är från 1600-talet så vi är väldigt olika. Men om jag hade varit fast på en öde ö så skulle jag vilja bo där med han för att han är en väldigt bra överlevare och kan snickra,odla och jaga. I början av boken är han en väldigt ivrig äventyrare och tar mycket risker och det verkade inte som att han trodde på gud. Fast senare i boken blir han mycket mer lugn och tar inga stora risker. Han tycker sig finna gud och börjar läsa bibeln varje dag.

 124. Simran

  Jag läser Oönskad av Gemma Malley.
  Det handlar om Anna som lever på 2140-talet. I Annas värld har det uppfunnits ett nytt läkemedel som gör det möjligt att leva för alltid och de som tar det får inte skaffa barn, vilket Annas föräldrar gjorde.

  De barn som hamnar i dessa situationer blir en oönskad
  En oönskad ska tjäna de önskade (de som tagit långtlivs-medlet).
  Anna togs från sina föräldrar som liten och har tillbringat den största delen av sitt liv på Grand Hall.
  Där lär de sig att bli en ”värdefull tillgång” till de önskade.

  Allting går bra för Anna till än pojke vid namn Peter dyker upp.
  Han strular till det för Anna och påstår att hon heter Anna Covey och att hennes föräldrar älskar och vill ha tillbaka henne, men hon vill inte tro honom eftersom Mrs Pincent(”rektorn” för Skolan) säger att alla oönskades föräldrar bara tänkte på sig själv och att det är helt deras fel att barnen är där.

  Anna är en ganska självsäker tjej som bara vill bli en värdefull tillgång.
  Hon vill helt enkelt bara vara perfekt.
  Hon har inga vänner och hon är lite som en skvallerbytta.

  I början skulle jag inte velat vara vän med henne men i slutet skulle jag vilja faktiskt vara vän med henne. Hon blir nog en snäll tjej som står upp för vad hon tycker.

  Jag har inte läst klart boken men jag tror att hon kommer att rymma från Grand Hall.

  //Simran

 125. Ella

  Jag håller på och läser boken Cirkeln av Mats Strandberg och Sara Bergmark Elfgren, Håller på med första delen av trilogin och tycker att denna boken är riktigt bra hittills, den handlar om sex tjejer som fått en förbannelse och mystiska saker händer nästan hela tiden. Min favorit person i boken heter Mino. Hon är en 16 årig tjej som läser natur på gymnasiet. Mino är riktigt duktig i skolan och har bra betyg, Hon gillar speciellt matten. hon är även rätt omtyckt av alla vilket gör att hon inte direkt bryr sig om hur hon ser ut när hon går till skolan i med att hon vet att ingen kommer säga något dumt till henne om det. Mino är inte den tjejen som försöker ta åt sig all uppmärksamhet men hon sitter heller inte helt tyst hela tiden. Hon är rätt framåt och är inte rädd för vad andra ska tycka precis som med kläderna. I med att jag inte kommit så jätte, jätte långt in i boken så vet jag inte riktigt än om hon förändras på något speciellt sätt men gillar henne som hon är nu och skulle nog ändå vilja bli vän med henne. Hon har ju bra självförtroende och verkar väldigt snäll vilket jag gillar, och det här med att hon inte direkt bryr sig om vad andra tycker. Det är riktigt bra! Rekommenderar i alla fall den här trilogin, Den är riktigt spännande och det händer mycket i den för dem som gillar det.

 126. Gustav Landh

  Jag har läst boken Abomination av författaren Robert Swindells.
  Abomination handlar om 12 åriga Scott som precis har flyttat och har börjat på en ny skola, han träffar den mobbade och ”udda” tjejen Martha i samma klass.Martha och hennes familj är medlem i en kristen grupp som kallas The Righteous. The Righteous har många ”lagar” som man måste lyda och det gör Martha lite annorlunda och udda. Hon har smala ben och omoderna, stickade kläder. Martha har alltid blivit mobbad av sina så kallade kompisar men en dag lånar Scott ut sin linjal till henne, det förändrar allting. Hon har en syster Mary som har flyttat ut hon har även en lillebror som lever i källaren. Jag skulle gärna vilja vara vän med Martha eftersom hon verkar rättså mystisk.

 127. Linus Lindström

  Jag är läst boken Yxan av Gary Paulsen.
  Boken handlar om Brain Robeson som ska åka till sin pappa i Kanada. Piloten får mitt i färden en hjärtattack, då är Brain själv på planet. Plötsligt så krasch landar han. Den ända han har kvar är en YXA!

  Brain Robeson är tretton år. Hans föräldrar är nyskilda. Han har svart hår och blå gråa ögon. I början av kraschen har han väldigt dåligt självförtroende. Först har han ingen mat, han orkar inte leva.
  Han är en person som inte ger upp i första taget. Han försöker fixa mat. Men det gick inte bra. Men efter ett tag när han bara försöker om och om igen så lyckas han.

  Jag skulle vilja ha Brain som vän. Han verkar vara en bra vän. Jag skulle gärna vilja vara med honom mitt ute i ingenstans. Hade varit roligt och överleva på bara en yxa.

 128. Ida

  Just nu håller jag på och läser en bok som heter Svart Glas av Maud Mangold. I boken finns det en tjej som heter Umbra som jag hade tänkt berätta om.

  Umbra är en tjej på 13 år som verkligen inte vill visa sin insida för någon annan än sig själv. Jag tror hon är rädd för att visa sig själv för att hon inte vill att någon ska tycka hon är barnslig och rädd. Hon har en väldigt lugn och fin insida men hon är även lite rädd av sig.

  Jag skulle vilja vara hennes kompis om hon bara skulle våga visa sig lite mer.
  Jag har inte läst klart boken än men jag hoppas att hon förändras och blir lite modig och vågar visa sig.

 129. Julia

  Jag har läst stad av skuggor av Cassandra Clare.
  Boken handlar om Clary Fray som bor i brooklyn med sin mamma, hon träffar en kille på en klubb och hennes liv blir aldrig sig likt igen.
  Jag ska berätta om Clary hon är huvudpersonen i boken, Clary är Trevlig men om hon har bestämt sig att något är på ett sätt är det svårt att övertyga henne om att det är på ett annat sätt. Hon är ganska kort och har rött hår. Hennes mamma är något som hon inte visste att hon var, hon säger också att Clarys pappa är död men det är inte sant. Han är den personen som har lett skuggjägarna till sin undergång men han blev stoppad, han planerar att göra det igen. Clary har skuggjägar blod i sig vilket hon inte visste om, det får hon reda på när hon möter personerna på klubben och blir biten av en demon. Jag skulle vilja vara vän med Clary för hon är omtänksam och trevlig, hon är rolig och skojig men hon blir allvarligare för hon vet att hon måste skydda sin mamma från att bli dödad. Genom bokens gång blir hon modigare och kan acceptera att saker inte är som hon tror att dem är. Clary vågar ta större risker, hon får reda på att hon har ett syskon vilket kommer förändra hela hennes syn på världen.

 130. Amira

  jag ska berätta om en bok som jag har läst. Den boken heter finns inga skridskor i öknen. författare: Mats Berggren. boken handlar om en tjej som heter Fatima. Fatima är muslim och hon kommer från Irak,fatima pratar arabiska hemma med sin familj och i skolan svenska. Fatima får inte skaffa vänner eller gå ut på kvällarna och inga killar få komma nära henne. Fatima har en sträng pappa.Fatima måste alltid hjälpa där hemma hon måste alltid städa och laga mat efter hon har kommit hem. Fatima får inte skaffa sociala medier som t.e.x facebook,twitter men hon får bara ha hotmail där hon kan kolla på sina mejl som hennes lärare skickar till henne. En dag hamnar Fatima e ett stort problem.

 131. nazem.rashid

  för fattare:jeff keni
  Dag bok för alla mina fans rodrick ska börja i en simm skola. Varje sommar får han inte resa för hans pappa sejer du ska vina alla tävlingar. Rodrick har en vän som reser varje år till ett land.Han är en som hittar på olika saker hans bror är taskig han brukar skysa Rodrick med sin skåp bil. Han låter Rodrick sitta där back.

 132. WILMA

  Jag har läst en bok som heter ”indiansommar”.
  I den boken finns en person som kallas för ”Morfar”,”Morfar” är som en brevkompis för sitt barnbarn (vars namn inte nämns).
  Barnbarnet skriver romaner och skickar de till ”Morfar” som skriver vad han tycker om de romaner hon skrivit.
  Jag har inte läst klart så jag vet inte mycket mer om ”Morfar”.

 133. Wilma

  Jag har läst en bok som heter ”Indiansommar”.
  I den boken finns en person som kallas för ”Morfar”,”Morfar” är som en brevkompis för sitt barnbarn (vars namn inte nämns).
  Barnbarnet skriver romaner och skickar de till ”Morfar” som skriver tillbaka om vad han tyckte om romanerna.
  jag har inte läst ut boken så jag vet inte så mycket mer om ”Morfar”.

 134. Victoria

  Starcrossed – Josefine Angelini
  Helena är en lång,blond tjej som älskar löpning. Hon tycker själv inte att hon passar in eftersom att hon är 1.84 cm lång,Men alla tycker att hon är snygg. Helena är omtänksam,glad och snäll. Hon har sin egen vilja som hon strävar efter. Eftersom att Helena inte passar in vill hon helst inte umgås med de populära i klassen för att inte synas så mycket. Men det är svårt att inte synas om man är bland de snyggaste i klassen och 1.84 lång. Men när hon får träffa den populäraste killen i klassen, som verkligen gillar henne, förändras allt! Hon börjar passa in och hon umgås med de coola i klassen. Jag hade definitivt velat vara hennes vän efter vad jag har läst i boken om henne. Hon blir mer självsäker i slutet och det gillar jag.

 135. ella

  Hejhej Elvira! Rum 213, 30/9-2013.
  Jag heter Ella och är 12 år i november, fyller år den 16.
  Jag bor i Lund med min mamma, Anna-karni, min pappa, Johan, och min lillebror Emil. Sen har jag två marsvin som heter Skorpan och Gullan. Dom är 5 år.
  På fritiden rider jag och spelar Tennis. Har gått på dans men slutade förra året.
  Älskar verkligen boken. Har läst den minst två gånger och den är ändå jätte bra. Tycker att du, Meja och Bea verkar trivas så bra ihop. Det var bara synd att ni bråkade och inte trodde på varandra, Men iför sig var det rätt mycket i boken som var oklart. Men ändå. Det var också tråkigt att du fick ta på dig allt det där med Beas penna, Kameran, Breven och spöket. Det var ju inte du. Meja verkar vara rätt arg i boken men antagligen tolkar man henne på olika sätt.

  Har även lite frågor till dig:

  Håller Du, Bea och Meja fortfarande ihop? Alltså träffas ni nu också?

  Kommer det en del 2 av denna boken? skulle vara jätte kul!

  Och har du träffat Mebel igen sedan du lämnade kollot?

  kommer du att åka till baka till kollot sen igen?

  Vad tycker du själv om boken?

  Hoppas du skriver tillbaka till mig.
  Kram.

  • Johanna Ekström

   Hej Ella! Tack för ditt blogginlägg!
   Jag håller med dig, jag älskar också denna bok! Så spännande att man läser den på studs. Har du läst fler böcker av Ingelin Angerborn? ”Sorgfjäril” och ”Månfågel” är till exempel också väldigt bra. Jag vet inte om det kommer en del två men det har däremot kommit en ny bok av henne som också är väldigt spännande – ”Tredje tecknet” heter den. Välkommen in och låna!

   /Johanna

 136. gabriel :P

  18/9 2013
  Hej Malte
  Malte du borde verkligen börja spela datorspel gameboy är sjukt dåligt vid jäförelse av datorspel. Du gillar ju spel där man dödar drakar så ett tips är att köpa skyrim. Jag har själv spelat det och det är jättekul. Går det bra utan glasögonen och så? Eller saknar du dem jättemycket?
  Är du fortfarande töntig eller har du blivigt populär nu?

  Jag är tolv och bor i Lund. Hoppas du hör av dig snart MVH Gabriel.

  Jag har läst MITT LIV SOM GAMEBOYNÖRD den handlar om Malte som har jättemycket otur och är sämst i klassen. Sen en dag hittar han sin döda kompis glasögon och han börjar få massa tur.

  • Johanna Ekström

   Hej Gabriel! Tack för ditt blogginlägg!
   Vad bra att du tipsar Malte om datorspel. Jag tipsar dig vidare om en bok som handlar lite om datorspel; ”Språkresan” av Mats Berggren.

   Vi ses i biblioteket!
   /Johanna

 137. Anna Palmberg

  Hej Larissa! // Jag heter Anna! Jag har lite frågor om dina handlingar i ”Dårarnas ö”. Varför höll du inte upp ditt huvud när du och David bestämde er för att ni skulle tippa era bårar. Ni båda kunde ha varit döda vi detta laget. Är ni inte kloka!? Ni gör sådana fantastiskt spännande sådana saker som jag skulle vilja göra. Jag skulle jätte gärna vilja vara med på någon av era äventyr. Vad för mer spännande saker har ni gjort? Jag älskar verkligen alla era äventyr. Jag håller på och läsa om alla era äventyr, i era böcker. Jag hoppas också att det kommer ut fler David och Larissa böcker.

  Mvh Anna

  • Johanna Ekström

   Hej Anna! Tack för ditt blogginlägg!
   Widmarks deckare om David och Larissa är verkligen spännande och du har tur för det har nyligen kommit ut en ny ”Kleopatras trädgård”. I den boken får vi följa med David och Larissa till Rom och de underjordiska gravarna. Välkommen in i biblioteket och låna!

   /Johanna

 138. amira

  boken jag har läst heter Jag ljuger bara fredagar av Mats Berggren.
  boken handlar om en kille som heter Alexander hans föräldrar är skilda. Alexander har bott varannan vecka hos mamma och pappa i många år hans båda hem är ganska olika men det tycker han är inga problem, för honom är det självklart. Efter en turbulent helg blir föräldrarna osams om vilka regler som ska gälla. Men ens kryllar det av det av konflikter som de har dolt för honom – om hur det var när han var liten, om hur det är i den andras hem om hans framtid. För Alexander blir det en chock som sätter hela hans trygga liv i gungning. mitt i deras bråk söker han sin egen väg- samtidigt som han måste ta reda på varför Julia skolans coolaste tjej plöstligt vill träffa honom.

  • Johanna Ekström

   Hej Amira! Tack för ditt blogginlägg!
   Gillade du boken? Om du gillar böcker som denna, som handlar om familjeproblem, kärlek, vänner och hobbys så kommer här några tips: Katarina von Bredows ”Bara inte du”, Emma Granholms ”Simon och Sophie” och Katarina Kieris ”Mellan dig och dig”.

   Vi ses i biblioteket!
   /Johanna

 139. Karin

  Hej Septimus Heap! Lund 27/9-2013 09:47
  Hur går det med dina små Heap barn?
  Jag håller på att läsa ”Magi”, den boken som du är med i! Jag är inte riktigt klar med boken men jag skulle gärna vilja fråga dig ett par frågor. Innan vi börjar med frågorna så skulle jag vilja berätta lite om vem jag är och lite om min familj, för det undrar du säkert!

  Jag är en tjej som är 12 år gammal och bor i Lund. Jag heter Karin Verhaard Karlsson, min pappa är från Holland så mitt efternamn är lite konstigt. Jag har två bröder, Emil 17 och Sven 15. Tillsammans med mina bröder har jag en pappa och en mamma som tar hand om huset och oss. Eftersom min pappa är från Holland så kan jag prata flytande Holländska. Jag tycker om skolan jätte mycket!
  Tycker dina barn om magiskolan?
  Själv är jag i 6D och jag har Kajsa Forkman och Marie Vipfors som klassföreståndare. Mitt favorit ämne i skolan är matematik, alla ämnen är roliga men enligt mig är matematik roligast! Jag och min pappa brukar till och med säga ekvationer till varandra och lösa dem. När min pappa var liten var han väldigt bra i skolan så han utbildade sig till en dator ingenjör. Han jobbar på ett företag som heter BlackBerry och min mamma var också rätt bra i skolan så hon utbildade sig till att göra och planera vägar på Lunds Kommun.
  Nu har jag nog berättat det mesta om mig och min familj och jag undrar om du skulle kunna skriva tillbaka ett brev som det här till mig. Du kan berätta lite om dig själv och din familj, kanske också lite om din magi och hur det känns.
  Mvh karin Verhaard Karlsson

  P.S Jag har hört att det finns två andra böcker att läsa och jag hoppas verkligen att du också är huvud person! jag vill bara säga att det var modigt av dig att rädda det hemlösa lilla barnet. Senare i boken visar det ju sig att hon är en alldeles speciell person, jag du vet ju vem hon egentligen är! D.S

  P.P.S jag skulle nog vilja fråga ett par frågor till!
  1. hur gamla är dina barn?
  2. När insåg du att du var en mäktig magiker?
  3. vill du att dina barn ska bli lika mäktiga magiker som du är?
  4. Hur gammal är du egentligen?
  5. Är du glad att din författare Angie Sage skrev om dig? jag tycker att det blev riktigt bra men hur tycker du?

  • Johanna Ekström

   Hej Karin! Tack för ditt blogginlägg!
   Vilket långt och härligt brev du har skrivit, jag hoppas att du får svar på alla dina frågor! Och jag har en god nyhet, precis som du hade hört så finns det fler böcker om Septimus Heap, det finns till och mjed sex stycken! Den första du ska komma in och låna är del två ”Skuggan”. Välkommen in i biblioteket!

   /Johanna

 140. Edgar :]

  Lund 19|9 till 20/5

  Hej jack,
  Jag är ledsen att jag inte han läsa klart din bok när jag skrev brevet till dig. Men jag tycker att den var väldigt intressant och spännande .Men den var inte så läskig i början. Jag hoppas att du inte blir ledsen över det och att du inte heller blir ledsen över en känslig fråga. Hur är det att ha skilda föräldrar som helt ignorerar dig?
  jag tycker att Kelly Barnhill lyckats bra med skräcksagan spegeln. Fas jag som sagt inte har hunnit läsa klart den. men jag tycke att han har lyckats bra med Jack karaktären som helt blivit ignorerad i sin hemstad av både skolkamrater och familj. Han åker till sin morbror och moster som bor i den lila byn Hazelwood där han ska bo medan hans föräldrar skiljer sig. När han kom fram till Hazelwood blir han inte längre ignorerad och skaffade snart vänner men även fiender….
  det var det för den här gången.

  • Johanna Ekström

   Hej Edgar! Tack för ditt blogginlägg!
   Vilket trevligt brev trots att du inte läst klart boken! Jag håller med om att författaren lyckas bra med sin skräcksaga, så det är ett bra tips till alla som gillar skräck. Gillar du skräck? Eller om du bara är sugen på en helt annan bok så vill jag tipsa om serien ”Bronsdolken” , det är av samma författare som skrivit Vargbröder och den andra delen har just kommit ut.

   Välkommen in i biblioteket!
   /Johanna

 141. Alper

  Lund 27/9-2013
  Jag har läst en bok som heter ”DAGBOK för alla mina fans”Det handlar om Greg. Han är klassen tönt men han är rätt smart.En dag blir han kär i en tjej som är klassens näst populära tjej.Han gör allt för att hon ska bli kär i honom men han lyckas inte.Greg har en kompis som heter Rowley han är snäll men är d lite knäpp men en dag bli alla tjejer helt kära i honom för att han tog Gregs serier.Greg har en stor bror som är väldigt taskig.Greg bli utsatt för jätte många pinsamheter. Den skolan han går i är väldigt knäppt.

  Hej! Greg
  jag hoppas att du fortsätter med att skriva dina dagböcker och forsätt att va pinsam. Jag heter Alper och är 12år och bor i lund.Hoppas att du klara att impa på den tjejen du är kär i. MVH Alper. författare Jeff Kinney.

  • Johanna Ekström

   Hej Alper! Tack för ditt blogginlägg!
   Har du läst många av böckerna? Den sista som kommit heter i alla fall ”Femte hjulet” om du skulle vilja låna den? Jag rekomenderar även filmerna som kommit av bok 1 och 2.

   Vi ses i biblioteket!
   /Johanna

 142. Sofia

  Lund 25/9 -2013
  Till Jakob
  Hej Jakob

  Mitt namn är Sofia Fredriksson och jag är 12 år. Jag bor i lund.
  Jag har några frågor.
  Var det läskigt och bli instängd i källaren?
  Hur kände du dig då?
  Jag skulle bli jätte rädd.
  Är det läskigt att bo i ett gammalt slott där det finns spöken?
  Jag skulle dött om jag bodde i ett gammalt slott där det fanns spöken.

  Boken handlar om ett gammalt slott som ligger i Löfstad och spökar, där den gamla greven Axel Lillie bor.
  En mamma med två barn ska renovera slottet. Barnen fastnar i 1600- talet
  och träffar Axel Lillie.
  Boken heter ”Slottets förbannelse” och är skriven av Li Widmark.

  • Johanna Ekström

   Hej Sofia! Tack för ditt blogginlägg!
   Du är den andra i klassen som läst denna bok. Jag tycker verkligen att den verkar vara läskig! Jag vill tipsa dig om Erika Vallins böcker ”Flickan vid glastornet” och ”Resan till tidens slut” som handlar om Asrin som bor med sin farmor. På årsdagen av föräldrarnas död tar farmorn med Asrin till ett förfallet hus….

   Välkommen in ibiblioteket och låna dessa spännande böcker!
   /Johanna

 143. Vivian Lu

  En fantastisk upptäckt av Hugo Cabret
  Skriven av Brian Zelnick

  Den här boken handlar om en pojke som heter Hugo Cabret. Han bor på en tågstation och måste stjäla mat för att inte svälta ihjäl.
  Detta brevet ska gå till pappa George, också känd som monsieur George Méliès. George Méliès är en man som faktiskt har levt. Han var en gång i tiden en filmskapare men nästan alla hans filmer försvann under kriget. I den här boken har han inte dött utan är vid liv. Han jobbar i en liten leksaksbod i tågstationen när han en dag får tag på en tjuv som försöker stjäla leksaker. Den här tjuven råkar då vara Hugo Cabret. När han tvingar tjuven att tömma sina fickor så upptäcker han en speciell anteckningsbok som förändrar allt…

  Käre monsieur Méliès

  Jag måste först av allt berätta att jag beundrar er väldigt mycket och att jag är minst sagt otroligt mycket imponerad av era fantastiska filmverk.
  Jag har sett varenda en av dem och de får mig alla att tåras. Era filmverk… de är magiska! Jag skulle bara vara otroligt överväldigad bara jag visste att ni läser detta brevet.
  Åh just det! Jag har förresten hört om er lärling Hugo! Han ska vara tydligen Isabelles mycket bra vän! Jag önskar väl att jag kunde träffa honom.
  I ett av Isabelles senaste brev stod det om en maskin som han har byggt! Men ärligt talat behövde jag inte det. Det stod över hela tidningen nästa dag! Tänk att kunna bygga en maskin… en maskin i människoform som kan skriva en hel bok! Som kan rita bilder!
  Ni ska tydligen också ha gjort det en gång i tiden.
  Jag var förresten på er senaste filmkonsert, monsieur Méliès! Det var helt otroligt! Jag kunde inte ta ögonen ifrån filmerna! Att sitta där och se, en efter en, sina favoritfilmer spelas upp och göra drömmar sanna. Jag lovar att av alla hurrande människor var det jag som applåderade högst!
  Wow, kan jag bara säga!
  Ni ska veta att ni när som helst får komma och hälsa på mig.
  Fråga bara Isabelle om hennes barndomsvän Vivian och då hittar ni mig!
  Hälsa Hugo och Isabelle!

  Au revoir, monsieur Méliès!

  De hjärtligaste hälsningar
  Vivian

  • Johanna Ekström

   Salut Vivian! Tack för ditt blogginlägg!
   Vilket härligt brev du har skrivit till karaktärerna i denna fantastiska bok! Vet du om att den har filmatiserats också? Även filmen är fantastisk tycker jag. Jag passar på att tipsa om en annan bok med en föräldralös pojke – Oliver Twist av Charles Dickens, en riktig klassiker men nog så bra.

   Vi ses i biblioteket!
   /Johanna

 144. noor

  Jag håller på att läsa. ”Dagbok för alla mina fans” av Jeff Kinney. Denna boken handlar om en kille som heter Greg. Jag läser inte böckerna i ordning och det går lika bra som att läsa dom i ordning, men just nu läser jag 1an, den handlar om Greg. Hans mamma köpte en dagbok till honom, men han sa att han ville ha en loggbok. Men på framsidan av boken står det ”Dagbok för alla mina fans”.
  Varje dag skriver han i sin loggbok. Och den händer pinsamma och jobbiga saker. Boken ser ser svår ut att läsa men det är stor text och många bilder.

  • Johanna Ekström

   Hej Noor! Tack för ditt blogginlägg!
   Helt rätt, böckerna behövs egentligen inte läsas i ordning. Har du sett filmerna också? De två första har kommit ut. Om du gillar sättet den är skriven på, med ”skrivstil” och teckningar så vill jag tipsa om en serie av Mia Gröntvedt som är skriven på samma sätt: ”Hej, det är jag” och ”Absolut okysst” som är nästan helt nyutkommen.

   Vi ses i biblioteket!
   /Johanna

 145. Jack

  Datum : 27/9-2013
  Jag håller på att läsa Ranger’s Apprentice Books 1 & 2 The Ruins Of Gorlan & The Burning Bridge av John Flanagan. Det handlar om en pojke som har en pappa som gick i krig och dog men vann kriget , ingen visste heller vad hans mamma heter eller vem hon var. Han blir en Ranger och tränar med Halt, och ska bli en med magic spells, stealth Och Ambushes. Magic spells han använder är att klättra över ställen se långt ifrån och snabb and hör bra. Stealth är osynlig och kan vara snabb men omöjligt att märka och tyst så att ingen kan höra han. Ambush är någonting med snabbhet och Stealth, Men väldig lite magi spell, För att ambush så använder du två små svärd som är vassa som en kniv och kallas för ‘ dagger ‘ och dödar folk i tystnad utan ljöd eller skrik. För att vara en Ranger är väldigt svårt , men när han födds så hade han några krafter of Ranger.
  Ranger använder Pilbåge, Daggers och Ranger häst. Han ska bli en av bästa krigare av all Rangers och få hjälp av Halt. Det är väldig spännande bok om du spelar spel som krigare och sånt, Den är väldig rolig för barn.
  Jag ger den 6/10

  • Johanna Ekström

   Hej Jack! Tack för ditt blogginlägg!
   Vilken bra beskrivning av bokens handling! Läser du dem på engelska? Då är det bara att fortsätta på del 3 som på originalspråk heter ”The icebound land” . Välkommen in till biblioteket!

   /Johanna

 146. Wilma

  Coraline

  Boken handlar om en tjej (Coraline) som hittar en annan värld bakom en dörr som egentligen är igenmurad.
  Där får hon nya föräldrar som har allt, fast dem var lite märkliga…

  Hejsan Caroline!

  Jag heter Wilma och jag är tolv år, jag gillar din historia och skulle vilja fråga en sak.

  Ändrade du dig som person efter att allt detta har hänt dig?

  /Wilma
  P.S Svara så fort du ser detta Caroline!

  • Johanna Ekström

   Hej Wilma! Tack för ditt blogginlägg!
   Jag håller med, jag gillar också denna historia! Vet du om att den även finns som film – ”Coraline och spegelns hemlighet”. Det får bli dagens tips, kanske kan du se och jämföra bok med film?

   Vi ses i biblioteket!
   /Johanna

 147. Christian

  Lund 23/9-13

  Hej Jack!
  Jag förstår att det är jobbigt när föräldrar skiljer sig.
  Men ibland så händer ju tråkiga saker. Det konstiga var ju att din
  mamma bara ignorerade dig. Synd att hon aldrig lyssnade på dig. Du kunde ju berättat det för någon att de bara hade ignorerat dig.
  Varför var det så tråkigt hos din morbror och moster. Hade de ingen dator som du kunde sysselsätta dig med?

  Snälla svara 🙂

  Med vänlig hälsning.
  Christian
  __________________________________________________________

  Boken handlar om en pojke som tvingas flytta sin moster och morbror.
  För att hans föräldrar skiljer sig.
  Hela byn verkar vänta på honom.
  Det händer en massa konstiga saker i byn Hazelwood….
  Boken handlar om magi.
  Den här boken heter Spegeln
  och är skriven av Kelly Barnhill.
  Den här boken får 2 av 10.

  • Johanna Ekström

   Hej Christian! Tack för ditt blogginlägg!
   2 av 10 tyder på att du inte riktigt gillade den här boken, synd med tanke på att det var en bok som jag tipsade om på bokpratet 🙂 Vad brukar du gilla för sorts böcker? Det finns en alldeles ny bok som heter ”Bokhataren” som är riktigt rolig. Den handlar om att eleverna på en skola får en ny lärare som lär ut gramatik på ett helt nytt, roligare sätt. Jag rekomenderar den!

   Vi ses i biblioteket!
   /Johanna

 148. Simran

  Jag har läst Slottets förbannelse som är skriven av Li Widmark.
  Den handlar Jakob och hans storasyster Emma som måste tillbringa 4 veckor av sommarlovet på ett gammalt slott eftersom deras ska renovera ett rum på slottet.
  Medan de är är på slottet så upptäcker Jakob och Emma Grevens trappa som leder tillbaka till 1600-talet där de måste nu måste hjälpa pigan Cajsa att hitta Jungfru marias tårar.

  Lund
  29 sep 2013
  Hej Jakob!
  Jag heter Simran och är 12 år gammal och jag har ett par frågor till dig.

  1. Var det läskigt när du och Emma gick ner i trappan och plötsligt bara bytte kläder bara sådär?

  2. Hur kändes det när Greven, Alex Lillie hittade dig och Emma och låste in er i den kalla källaren?

  3. Hur kändes det när ni hittade Grevens hemliga tunnel?

  det var nog alla mina frågor,
  hoppas du skriver tillbaka!

  Kram
  Simran

  • Johanna Ekström

   Hej Simran! Tack för ditt blogginlägg!
   Den här boken låter lite kuslig tycker jag. Jag hoppas också att du får svar på dina frågor. En annan serie som utspelar sig på slott är Laura Trenters serie om Gilbert. Välkommen in till biblioteket och kolla runt!

   Vi ses i biblioteket!
   /Johanna

 149. Ida

  Lund 23/9-13
  Hej Vendela!
  Jag heter Ida och är 11 år men i oktober blir jag 12. Jag bor i Lund tillsammans med min familj. I min familj är vi 6 personer, pappa, mamma, storebror (Gustav), lillebror (Albert) och lillebror (Hugo).
  På fritiden spelar jag tennis. Gör du något på fritiden?
  Nu vet du lite om mig så nu hade jag tänkt ställa några frågor till dig.

  Vem är Wilhem Silveus egentligen? Varför skriver han så konstiga brev till just dig?

  Var han verkligen vid statyn och väntade på dig i en halvtimme när ni skulle träffas?
  Jag menar du var ju där hela tiden.

  Hoppas du skriver tillbaka till mig och svarar på mina frågor.
  Mvh Ida

  Jag håller på och läser boken Månfågel av Ingelin Angerborn. Den handlar om en tjej som heter Vendela. Hon får en massa konstiga brev från någon som kallar sig för Wilhem Silveus. Hon skriver tillbaka till honom och försöker lista ut vem det är.
  Varje morgon ligger hon uppe i sängen och hör någon kasta in brev till henne. Vendela ställer sig vid fönstret för att se vem det är men hon ser aldrig någon gå ut…

  • Johanna Ekström

   Hej Ida! Tack för ditt blogginlägg!
   Åh vad boken låter spännande! Jag har inte läst just denna av Angerborn men tycker till exempel att ”Rum 213” är jättebra om du inte redan har läst den. Hon har också nyligen kommit med en ny som heter ”Tredje tecknet”. Andra böcker som har lite övernaturligt över sig är Maud Mangold ”Svart glas” och Kristina Ohlssons ”Glasbarnen” Jag har fler tips på detta området så det är bara att komma in och fråga om du vill ha fler tips!

   Vi ses i biblioteket!
   /Johanna

 150. Herman

  Lund 19/9 2013
  hej DARREN SHAN.
  Hej mitt namn är Herman Andersson och jag är 12år gammal. Jag har en lillebror som heter Viktor och en har en stora syster som heter Ida.
  Min mamma heter Annika och min pappa heter Patrik.
  Jag har några frågor.
  I vilken stad lever du?
  Var det läskigt att se CIRQUE DU FREAK?
  Hur var det att stjäla och kontrollera Madam Octa?
  Hur är det att vara halv vampyr?
  Skriv gärna till backa till mig.
  Mvh Herman Andersson.
  ps: Jag rekommendera Darren Shans bok Skräckens cirkus” Boken får en att bara läsa vidare och jag har redan läst tvåan” Vampyrens Medhjälpare.
  D.S

  • Johanna Ekström

   Hej Herman! Tack för ditt blogginlägg!
   Vad glad jag blir av att du tipsar om en bok som man bara vill läsa vidare, och att du dessutom tipsar om två böcker på samma gång! Det är också tur att denna serie som är så bra har så många delar. Välkommen in i biblioteket och låna den tredje delen ”Dödens tunnlar”.

   Vi ses i biblioteket!
   /Johanna

 151. Victoria

  19/9-2013 Lund
  Louise är en 17 årig tjej som söker jobb i Tyskland. Hon har nyss börjat jobba som brevbärare. Hon passar också en hund för pengar.
  Hej Louise!
  Hur är det med dig? Jag har det finfint!;) Jag heter Victoria och jag bor i Lund. Hur är det att vara 17 år? jag själv är 12. Vilken stad bor du i? jag vet redan att du bor i Tyskland. Jag tycker att du ska säga till dina föräldrar att du vill vara med dem mer. De är ju typ aldrig hemma. Nu har du börjat jobba, Grattis! är det kul? Jag skulle nog också tycka att det hade varit roligt att jobba på konditori. Och så har du en hund! Jag har också en, Min heter Zaki och är snart 5 år gammal. Din bror är väl sjuk? Synd! Var det inte läskigt att att du blev full med din brors kompis på hans grillfest, och att någon körde dig hem, och på vägen hem till dig blev du utkastad på motorvägen? men som tur var hittade din körskolelärare dig och körde dig hem. Hoppas att du kan svara på dessa frågor!
  / Med vänliga hälsningar Victoria

  Det sista av sommaren
  Tamara Bach

  • Johanna Ekström

   Hej Victoria! Tack för ditt blogginlägg!
   ”Det sista av sommaren” är en ganska tung bok. Om du får lust att läsa liknande så skulle jag vilja tipsa om ”Mitt skitliv:en kärlekshistoria” och Måns Gahrtons ”Hej och tack för ingenting”. Välkommen in i biblioteket och kolla på böckerna!

   /Johanna

 152. Julia

  Starcrossed Helena Av: Josephine Angelini Lund 13/9 2013

  Hej Helena! Hur mår du? Jag mår bra. Jag heter Julia och jag bor i lund.
  Du verkar väldigt rädd för dina krafter. Jag personligen tycker det är coolt att kunna göra blixtar. Du borde inte lite på din mamma, Hon bara dök upp efter så många år. Hur går det med flygningen? Är det kul att kunna flyga och se hela jorden? Hoppas allting löser sig.

  Med vänliga hälsningar Julia.

  PS Berätta allting för Clair hon är ändå din bästa vän, från Julia.

  • Johanna Ekström

   Hej Julia! Tack för ditt blogginlägg!
   Starcrossed är en väldigt spännande bok! Gillar du den? Har du läst de andra delarna ”Hades” och ”Nemesis” också? Andra böcker som du kanske skulle gilla är böckerna av Melissa Marr – där den första delen heter ”Mer än ögat ser”. Eller kanske du skulle gilla Richelle Meads böcker som utspelar sig på Vampire Academy – en skola för unga vampyrer och halvvampyrer.

   Välkommen in i biblioteket och kolla runt!
   /Johanna

 153. Gustav

  Hej, Ollie jag hoppas att du fortfarande lever och är glad.
  Att ni blev attackerade tycker jag är väldigt sorgligt…
  Jag bor i Sverige och är 12 år, så att om du inte förstår det här så…
  Jag ville bara höra om allt var ok.

  Boken du var med i (fienden de levande döda) var och är väldigt bra!
  Så jag antar att det här är hej då (goodbye).

  MVH Gustav från Lund

  • Johanna Ekström

   Hej Gustav! Tack för ditt blogginlägg!
   Kul att du gillade boken! Men är du säkert på att detta är goodbye? Jag tycker att du ska fortsätta på andra delen i serien – ”Farsot”. Och sen finns det även en del tre ”Fruktan”. Välkommen in i biblioteket och låna. Om du gillar att läsa om Zombier så finns det en författare som heter Carrie Ryan som också skrivit en triologi om zombier.

   Vi ses i biblioteket!
   /Johanna

 154. Tara

  Lund 27/9-13

  Glasbarnen

  Denna boken handlar om en flicka som heter Billie och hennes mamma. De flyttar till ett gammalt hus som det sägs att det spökar i för att det har hänt en massa olyckor. Redan när dom besökte huset tyckte Billie att det inte stod rätt till, hon ville inte flytta dit men det gör de. Billie börjar att ta reda på saker om huset tillsammans med sina kompisar Aladdin och Simona.

  Hej Billie!

  Jag heter Tara. Jag är 12 år som du och jag har en mamma, pappa, lillasyster och en lillebror. I skolan hade vi skrivit en historia som liknade lite huset som du beskrev det. Fast sagan heter Trappan istället.
  Jag har några frågor till dig.
  Jag undrar vad som hände med Josef sen?
  Blev du och Aladdin och Simona bästa vänner.
  Jag tycker att du verkar vara en snäll person. Du verkar vara en modig person men inte jätte mycket. Typ som jag.

  MVH
  Tara

  • Johanna Ekström

   Hej Tara! Tack för ditt blogginlägg!
   Även denna bok är sådär lite mystisk och övernaturlig trots att den handlar om vår verklighet, det finns många bra i den kategorin tycker jag! Till exempel har en tjej i klass 6C tipsat om ”Svart glas” av Maud Mangold, Ingelin Angerborns ”Rum 213” är ett annat tips. Och även du ska få tips om mina favoritböcker när jag var i er ålder. Maria Gripes Skugg-serie där ”Skuggan över stenbänken” är den första delen. Superspännande!

   Vi ses i biblioteket!
   /Johanna

   • Tara

    Tack för tipsen. Jag ska kolla vidare se om (svart glas) är något för mig men jag hoppas det fast tyvärr har jag redan läst rum 213. Jag hoppas att jag kommer att gilla böckerna som du gav mig som bok tips;)

 155. Linus

  Hej Bart! Lund. 26/9 2013
  Jag heter Linus Lindström. Jag bor i Lund i Sverige.
  Varför går du på boxning om du själv inte vill gå på det?Du får faktiskt stå upp mot din mamma. Också med Ada. Du får faktiskt stå upp mot henne. Hon kan ju inte säga alla hemligheter till henne om hon skvallrar hela tiden. Och din lärare, du får bestämma själv om du vill uppträda på
  sommarfesten. Ingen får bestämma om du ska göra nått om du inte vill det.

  Hälsningar, Linus

  Ur: Balladen om en Bruten Näsa
  Av: Arne Svingen

  • Johanna Ekström

   Hej Linus! Tack för ditt blogginlägg!
   Vad roligt att du har läst en av de böckerna jag tipsade om på bokpratet. Och vilket bra brev du har skrivit, du har helt rätt i att ingen annan ska bestämma över vad man ska vilja göra och att man ska stå upp för sig själv. Men ibland är det lättare sagt än gjort, eller hur? Gillar du hur Arne Svingen skriver? Han har skrivit en helt annan sorts bok som heter ”Karisma” och handlar om två 16-åriga tjejer som vill slå sig in i musikbranchen. Ett bra tips den också!

   Vi ses på biblioteket!
   /Johanna

 156. Johanna

  Lund 29/19 – 2013
  Jag skriver ett brev till Mira från Monster flickan. Varje natt klockan tolv växer hennes hår och en hennes tänder, och hennes naglar blir gula.

  Hej Mira.
  Gör det ont när du förvandlas på natten? Har din mamma aldrig sitt dig förvandlas? Och när du förvandlas blir du typ argare lätt eller något sånt?
  Hur länge håller förvandlingen, du förvandlas ju när klockan är tolv och när du vaknar på morgonen är du normal igen, så hur länge håller den?
  Vad tänkte du göra med Kriss när du ”reste” till hennes garderob?

  Jag skulle gärna vilja få svar på några av dom här frågorna.
  Hör av dig.

  • Johanna Ekström

   Vilka bra frågor du har ställt till Mira, jag skulle också gärna vilja få svar på dem! Har du läst mer än den första delen av monsterflickan? Om inte tycker jag att du ska komma in och låna den andra, det finns fem delar totalt av Monsterflickan.

   Vi ses i biblioteket!
   /Johanna

 157. Kajsa

  Det ska bli kul att läsa allas inlägg

  • Johanna Ekström

   Jättekul! och äntligen hinner jag svara till alla i 6D, det har varit många som skrivit den senaste veckan, kika kärna in på de andra klasserna också!

 158. Magdalena

  25/9-13
  Lund Sverige

  Hej Lena!

  Jag har börjat läsa systrar i jeans där du är en av huvud personerna och jag har en massa frågor till dig. Men först kanske du undrar vem jag är. Jo jag är en vanlig person vid namn Magdalena, jag har en hund och två kaniner. Jag bor i Lund och är 12 år, jag älskar choklad, att sjunga, dansa och att vara med vänner. Jag går i klass 6D på fäladsgården och har ett sommarställe på Åland. Men nog om mig nu har jag frågor till dig. Vad målar du för någonting? Är du kär i Katos? Hände det någonting spännande med jeansen? Kan din mormor och morfar engelska? Okej jag får nog lugna ner mig lite med frågorna jag menar vi känner inte ens varandra. Men det skulle ändå vara kul om du svarar på brevet och frågorna. Men jag undrar bara en sak till, har du det bra i Grekland? Hälsa gärna till dom andra systrarna.

  Hälsningar

  /Magdalena

  Jag har skrivit ett brev till Lena som är en av de fyra huvud personerna i boken systrar i jeans som är skriven av Ann Brashare. Lena har åkt till Santorini i Grekland med sin syster till sin farmor och farfar och där händer det lite spännande saker.

  • Johanna Ekström

   Hej Magdalena! Tack för ditt blogginlägg!
   Vilket trevligt brev du har skrivit, det känns som att du kan bli en femte syster. Jag tycker att du ska komma in och låna ”Systrar i jeans – andra sommaren” för då kommer du säkert få veta hur det står till med alla systrarna.

   Vi ses i biblioteket!
   /Johanna

 159. Erik

  En länk till min lilla Robinson Crusoe film. Men räkna inte med att den är bra!

  /Users/erikaugustini/Downloads/0WRE7qSM068s.html

 160. Sara

  31/5
  Reflektion:

  Mitt mål med läsutmaningen var att jag skulle läsa 20 minuter varje dag fram till sommarlovet och jag tycker det har gått super bra. Jag har läst varje dag och läser mycket mer nu än jag gjorde innan och det har gjort mig till en mycket bättre läsare.

  Läsuppdragen vi har gjort under tiden har varit bra tycker jag. Jag tycker också att det har varit ett bra sätt att arbeta med boken och att man får fundera själv. Det var ett bra sätt att komma in i boken tycker jag.

  Det är skönt för jag har klarat av läsutmaningen eftersom jag har läst varje dag och det var mitt mål.

  Mina framsteg har väl varit att jag läser mycket oftare nu än jag gjorde innan. Jag tycker också att det är roligare att läsa nu. Jag har även blivit lite bättre läsare.

  Jag tycker att detta sättet vi har arbetat med att bli en bättre läsare har varit väldigt bra. Vi har både fått läsa och skriva och det är ju bra / Sara

 161. Maja Lindström

  Mitt mål var att läsa ung. 20-30 minuter varje dag i boken Cirkeln. För mig gick läsningen bra. Det var roligt att läsa, och boken jag läste var verkligen bra!

  Jag läste inte varje dag kanske, några dagar läste jag mer och några mindre. På det sättet tycker jag att jag klarat utmaningen ändå.

  Av de arbeten vi gjorde med texten, tycker jag nog att skriva dikten var roligast. För att utmana mig själv, gjorde jag en text som rimmade. Det var roligt, jag behövde tänka lite extra då.

  Jag tycker att det är roligare att läsa, och jag skulle gärna vilja läsa fler böcker som är som Cirkeln. Samt de andra böckerna inom serien. Jag tror jag kommer läsa mer nu än vad jag gjort på den senaste tiden.

  Jag tycker att det var en bra idé med läsutmaningen. Man tävlade inte mot andra, utan mot sig själv. Jag gillar fantasy böcker. Det var roligt att kunna läsa på lektioner och då och då jobba med texten man läst. Som t.ex att skriva en dikt eller Text och Tanke.

 162. Elias Alvén

  Utvärdering av läsutmaning

  Min läsutmaning var att läsa femton minuter dagen tills sommarlovet.

  Jag tycker att min läsning har varit bra. Jag har läst femton minuter varje dag.

  När vi har jobbat med uppgifter till boken har jag tyckt att det har varit roliga uppgifter vi har arbetat med. Jag tycket mest om när vi gjorde en miljöbeskrivning av en plats i boken. Jag tyckte också om när vi skrev brev till huvudpersonen i boken.

  Jag tycker att jag har kalart min läsutmaning bra hittills jag har läst femton minuter varje dag eller mer. Jag kommer göra det varje dag till sommarlovet

  Mina framsteg är att jag har blivit bättre på att läsa och tycker att det är kul att läsa.

  Jag tycker att läs utmaningen har varit bra för att jag har blivit bättre på att läsa. Jag har också börjat tycka att det är kul att läsa.
  /Elias

 163. Erik

  Utvärdering läsutmaning:
  Mitt mål var att läsa en klassiker innan sommaren och det har jag lyckats med. Jag läste Robinson Crusoe. Den var rätt så bra tyckte jag. Men det var många gamla, svåra ord och den var ibland lite händelsefattig. Men allt som allt tyckte jag ändå att den var riktigt bra och jag ger den 7/10 i betyg.

  Jag tycker att läsuppdragen varit bra och jag tycker att de fram för allt har varit lärorika.

  Jag tycker inte att jag gjort så jättestora framsteg i mina läsning eftersom att jag redan läste mycket innan, men jag tycker att jag blivit lite bättre på att skriva tack vare läsuppdragen. För där har vi jobbat med med många olika saker.

  Jag tycker att läsutmaningen har varit en bra grej och om vi gör om den någon gång tycker jag att det skulle vara kul.

 164. Elin

  Reflektion

  Mitt mål var att jag skulle läsa 1500 sidor. Jag bestämde mig för att börja lästa wondLa och den var bra så jag fortsatte att läsa ur den serien. WondLa läste jag ut efter 2 veckor. Jag har glömt att räkna hur många sidor jag har läst. Men 1 WondLa bok har ca 600 sidor. Jag läste 2 stycken.

  Läsningen har gått jättebra. Jag visste inte att jag skulle läsa så mycket. Så jag uppnådde målet redan en månad efter vi hade startat med läsutmaningen.

  Jag tycker att läsuppdragen har gått bra. Men när jag skulle skriva brev till huvudpersonen var den lite svårt eftersom vi lever i helt olika miljöer. Resten har gått bra text och tanke var lätt för att i min bok fanns det miljöbeskrivningar överallt.

  Ja jag har avklarat målet.

  Jag har märkt att jag läser väldigt snabbt just nu. Jag har också ökat mitt ordförråd.

  Jag tycker att det var kul med läsutmaningen för att det är skönt att bara få läsa lite i bland, och sedan tänka efter gör man för kunskapens skull.

 165. Fredrik

  Läsuppdragen:
  Min läsutmaning var att läsa 30 min om dagen i boken bronsdolken av Michelle Paver. Det har gått bra, jag har läst varje dag och har tagit ett stort steg inom min läsning. Man kände hur man behövde läsa varje dag, när jag läste gick tiden fort och man levde sig in i bokens handling. När jag skulle sätta upp mitt mål så tvekade jag mellan 15 och 30 min men jag tog ändå 30 min. Det kändes väldigt mycket då men nu känns det inte alls speciellt mycket. Boken man läste i gjorde man egna miljöbeskrivningar m.m. Det jag var mindre bra på att anteckna i drive dokument. Jag har klarat min läsutmaning, innan läste jag inte gärna men nu är det roligt speciellt med en bra bok som Bronsdolken.

  Jag tycker att detta arbete har gett mig mycket både inom läsning, skrivning och tankar samtidigt som de var roligt.

 166. Fredrik Holmqvist

  Utvärdering av min läsutmaning

  Jag bestämde mig för att läsa den första boken i serien Arvtagaren och det lyckades jag med på någon månad. Efter det började jag läsa den andra boken men den var inte del av själva utmaningen. Det var mycket kul att läsa boken och den var lagom lång. Jag läste omkring femtio sidor per dag och jag hade inget problem med det. Som sagt har jag klarat min läsutmaning.

  Under läsandets gång hade vi olika uppdrag på våra lektioner. De var: Skriv ett brev till en person i boken, Miljöbeskrivning av plats i boken, “ Text och tanke” om miljöbeskrivningar och Femrading- som sammanfattning av boken. Det jag är glad över är att jag äntligen läst Eragon. Jag har velat läsa den boken väldigt länge och det är därför jag velat läsa den.

  Själva idén med en läsutmaning tyckte jag lät kul när jag hörde den och den var kul, väldigt kul till och med. Jag tycker att det är så kul därför att det är roligt att bara läsa ibland. Det är avslappnande och man kan läsa en bok som man tycker mycket om. Detta tycker jag att vi borde göra igen.

 167. Cornelia

  UTVÄRDERING OM LÄSUTMANING:
  Mitt läsmål till sommarlovet var att läsa tre böcker.

  Jag tycker att min läsning har gått jättebra. Jag har läst mycket oftare än var jag brukade göra innan och jag tycker att denna uppgiften har gjort mig till en mycket bättre läsare.

  När vi jobbat med läsuppdragen så har det gått jättebra och det är också ett bra att skriva kring boken så att man får tänka lite själv.. Det var också kul att ex. få skriva brev till huvudpersonen och verkligen “komma in i berättelsen”. Jag tror att man blir en bättre läsare när man skriver om boken också. Jag blev nöjdast med miljöbeskrivningen

  Jag har nått mitt mål att läsa tre böcker!

  Mina framsteg har varit att jag som sagt läser mycket oftare än innan och ifall jag läser en riktigt bra bok så tycket jag att det är kul att läsa och så har det inte varit innan. En annan sak som är bra är att det känns konstigt när jag inte har en bok som jag läser på kvällarna.

  Detta sättet att bli en bättre läsare på tycker jag har varit bra! Vi har både fått läsa och skriva och det tycker jag är bra! Då får man tänka vidare själv och få en egen uppfattning om boken

 168. Gustaf Johansson

  Reflektion:

  Min läsutmaning har varit att läsa 30-45 minuter pre dag och jag tycker att det har gått bra med målet att läsa. Det har varit tillfällen då jag inte kunnat läsa 30 minuter men det är eftersom jag kanske måste plugga inför ett prov istället och jag har en aktivitet den dagen. Annars har jag läst 30 minuter minst och ibland läste jag 45 minuter men oftast blev det något där i mellan.

  Läsningen har gått bra men ibland var jag tvungen att kolla upp ord eftersom jag inte förstod dem. Jag känner annars att den har gått bra och det har varit väldigt kul att läsa en äldre bok med äldre svenska.

  Läsuppdragen har gått bra enligt mig och jag tycker att de har varit bra för att jag ska kunna utveckla min svenska. Det har gått bra med dem som sagt men jag glömde att göra den femradiga dikten om boken. Läsutmaningarna utvecklade min svenska eftersom de gjorde att jag kom ihåg olika specifika ord som var i boken.

  Enligt mig har jag klarat utmaningen för jag tycker att den riktiga utmaningen var att läsa mera och det gör jag nu efter läsutmaningen och jag hoppas att jag kommer att ha intresset för böcker en lång tid framåt.

  Jag tycker att arbetet kring läsutmaningen har varit mycket bra och jag hoppas att vi kommer göra ny utmaningar som är lika i framtiden för att det hjälper i alla fall mig att utvecklas. /Gustaf

 169. Nicole

  Reflektion kring läsutmaningen.

  Mitt mål var att läsa 1000 sidor till sommarlovet. Jag tycker att målet var relativt bra, men om jag fick ändra skulle jag nog välja att läsa 2000 sidor. Annars var det ett bra mål och på början trodde jag aldrig att jag skulle hinna med att läsa 1000 sidor. Jag läste lite mer än 1074 sidor.

  Läsningen gick väldigt bra och jag läste varje dag. Min första bok läste jag ut på ca två dagar men den var inte så tjock. Jag hann läsa tre böcker varav en av de var mer än 600 sidor. Läsningen gick fort och det var lätt.

  Läsuppdragen tyckte jag var väldigt roliga eftersom man lärde sig mycket mer om miljöbeskrivningar och hur man ska skriva brev. Text och tanke var också bra eftersom man fick möjligheten att tycka till om författarens förmåga att gestalta och beskriva. Femradingen var rolig och man fick tänka till ordentligt för att få ut det bästa med boken,

  Jag klarade av mitt läsuppdrag.

  Själv tycker jag att läsutmaningen inte påverkade mig så mycket eftersom jag läser alltid så mycket på fritiden ändå.

  Jag tyckte att arbetet med läsutmaningen var jätteroligt och jag har alltid velat ha en uppgift på svenskan där man kunde sträckläsa och utvärdera kring läsningen.

 170. Fredrik källkvist nilson

  Jag tycker att boken vargbröder var bra! Jag har tagit ännu ett steg fram i min läsning. Mitt mål var att läsa 15 min varje dag och det har jag uppnått. Jag fick ett antal olika uppdrag som jag skulle utföra tillexempel en femrading och flera miljöbeskrivnigar. Jag tycker att arbetetmed läsutmaningen har varit jättebra för jag tror att det är många inte bara jag som har tagit ytterligare ett steg i sin läsning. Det har också varit skönt och roligt att behöva läsa en kvart om dan!

 171. Felicia Jivegård

  Läsutmaning 6d.

  Hur det har gått med min läsutmaning!
  Mitt mål var att läsa 15 minuter (eller mer) fyra gånger i veckan. Sedan ska jag också välja böcker som jag aldrig läser. T.ex fantasy/magi böcker.

  Utamningen har gått riktigt bra,jag har klarat att läsa fyra gånger i veckan. Eftersom jag aldrig har läst någon fantasy eller magibok var det svårt att komma igång med att läsa boken. Jag läser Bläckhjärta. Ibland har jag läst mer än 15 minuter och ibland flera gånger i veckan.

  Jag har börjat att läsa mer och tycka att det är roligare. Jo,jag tyckte att läsning var roligt innan också men jag hade svårt att börja läsa en bok. Jag behövde vara väldigt koncentrerad och ha en bra bok i händerna.

  Under läsutmaningen har jag lärt mig att bara släppa läxorna och läsa. Utan att känna mig stressad till att jag måste läsa. Ibland har det varit avkopplande.

  Det var väldigt “lätt” att ha utmaningen. Man fick utmana sig själv,alltså välja exakt hur den skulle vara. Det var ingen annan som sa till när/var eller hur man skulle läsa. Alla fick välja själv vilken bok man skulle läsa. Jag tror också alla lärde sig något,att till exempel läsa oftare.

  De böcker jag läst under läsutmaningen (och som jag rekomenderar): Fatta Eld av Suzanne Collins och Bläckhjärta av Cornelia Funke.

 172. Fredrik källkvist nilson

  Femrading:

  Vargbröder
  Mäktig,stark
  Björn,skog,verktyg
  Dö,jobba,springa,jaga
  Vargbröder

 173. Ida Bergh

  LÄSUTMANINGEN

  Min läsutmaning var att läsa 1000 sidor innan sommarlovet.

  I början så fick jag påminna mig själv ganska ofta om att läsa och jag kände lite press för att 1000 sidor är ganska mycket. Varje gång jag läste skrev jag in i ett dokument hur många sidor jag hade läst och räknade ihop det. Jag läste hemma och i skolan.

  Medan vi har hållit på med läsutmaningen har vi fått som små uppgifter om boken. Det kunde vara att man skulle välja en plats som nämns i boken och göra en miljöbeskrivning av den. Eller att man skulle välja en miljöbeskrivning ur boken och reflektera kring den.

  Jag har avklarat min läsutmaning men jag läser ju fortfarande bara att jag inte skriver in hur många sidor.

  Jag vet inte direkt om jag har gjort några framsteg med läsningen men nu läser jag i alla fall oftare än innan.

  Arbetet med läsutmaningen är ett bra sätt att komma igång med läningen. Annars blir det lätt att man glömmer bort att läsa men det är ju kul!

 174. Hind Johnsson

  Femrading

  Sommaren jag blev vacker
  Kär, Lycklig
  Kompisar, Sommar, Värme
  Skratta, Gråta, Bada, Kyssas
  Sommaren jag blev vacker

 175. Adrian Petersen

  FEMRADARE 6 maj -13

  Lejonpojken -bokens titel
  rädd, listig -två adjektiv
  föräldrar, båt-circus, kattdjur -tre substantiv
  rymmer, letar, frågar, jobbar -fyra verb (presens)
  Lejonpojken -bokens titel

 176. Elias Alvén

  Miljöbeskrivning
  Jag böjde mig ner för att knyta skorna och jag kände en ljuvlig doft av ny bakat bröd. När jag tittade upp från skorna såg jag de röda mattorna och det långa bordet som det doftade kött och potatis ifrån. Långt borta hördes musik ungefär som marschmusik och steg av hundratals soldater som gick i samma takt.

  Det började lukta bränt stearin från ljusen som hade brunnit alldeles för långt ner i ljusstakarna.
  Det kom in någon i rummet och bytte ut dem.
  känslan av blodsmaken i munnen var påtaglig. Jag ställde mig upp och gick med mina knutna skor.

  • Fredrik Alvén

   Häftigt att du börjar med att knyta skorna och sedan avslutar stycket med att skorna är knutna! Det ramar in beskrivningen på ett fint sätt.

 177. Adrian Petersen

  Miljö beskrivning ur Lejopojken

  De tjocka sammetsdraperierna är fördragna, men jag kan känna en liten doft av nylagd spån i manegen och från popcorn och öl vid sittplatserna. Från en fin men trång korridor bredvid mig känns doften av nylagad mat och en väldigt svag doft av djur. På andra sidan finns en metallkorridor och där hör jag motorer och känner lukten av motorolja.

  Längst in i den korridoren finns Kaliope. Kaliope är en slags orgel. Den har rosa och gröna tangenter, och den har rör som går upp till ”Gud vet var”. Jag kan höra rytandet från lejon lite längre bort, och från nästan samma plats räknandet från en gris. Det är en smart gris.

 178. Adrian Petersen

  Brev till Lejonpojken

  Lund 12/4-13

  Hej Charlie

  Jag heter Adrian och jag bor i Lund i södra Sverige. Jag har hört att du rymde från Rafi och jag tyckte att det var väldigt modigt av dig. Det skulle jag inte kunna göra.

  Jag undrade var dina föräldrar var när du flydde och hur du kan prata med katter? Det skulle vara bra om du svarade på frågorna.

  Jag vet bara lite om hur du kan prata med katter och att det hände något med dig och en leopard.

 179. Gunnar Hallberg

  Jag står och blickar ut över den stora fästningen. Den är stor och svart och ser inte de minsta hemtrevlig ut. Men sen känner jag den varma goda lukten av grillat kött och det börjar vattnas i munnen på mig. Det är middagsdags men jag har inte fått i mig något sen lunchen. När jag tänker efter duckar jag så att inte vakterna på muren ska se mig. Jag har valt ut ett ställe utan snö men där har snön nyss smält och gräset är iskallt. Bakom mig har jag den stora mörka Dysterdalskogen, lika mörk på dagen som på natten. Jag börjar rysa lite när jag tänker på myterna som sägs ha hänt där. Jag undrar ifall det alltid är så kallt här. Självklart så är det säkert alltid så här i norr.

  Jag smyger till muren och tar camoflage. Den kolsvarta muren passar med den svarta manteln jag har och luvan täcker mitt bleka ansikte. Det hörs att vakterna på muren går ner för att bytas av. Jag tar tillfället i akt och kastar upp mitt rep och börjar klättra. Snart är jag uppe på muren och ser hur dem nya vakterna kryper ur sina barackerr, på den stora mörka borggården som bara lyses upp med några få lyktor. Jag fortsätter att klättra på det höga tornet. När jag blickar bakåt och ser den otroligt stora skogen bakom mig. Plötsligt tappar jag gräppet och en sten lossnar och med nöd och näppe håller jag mig kvar men blir upptäckt.

  – Du där! kom ner ropar någon på gården där nere. Jag börjar klättra ner för det mörkgråa tornet. På andra sidan muren hör jag Tug, min häst gnägga. Några snabba steg förbi vakten och jag är på väg ner från den tre meter höga muren. Jag landar på ryggen på Tug som snabbt för mig i säkerhet, in i Dysterdalsskogen. Jag Misslyckade med att rädda Alyss som är fånge i tornet, men jag ska plocka sönder tornet sten för sten om det så ska behövas.

 180. Ebba Kilström

  MILJÖBESKRIVNING

  Det var alldeles tyst. Jag såg mig omkring med stora ögon och tog upp juiceglaset med målade liljekonvaljer på. Susannah hade köpt det speciellt till mig eftersom att det var min favoritblomma.

  Trappan luktade havsvatten från min bikini som jag lämnade under natten när jag hade badat i den vackra solnedgången. Lite av lukten kom även in i munnen så det smakade nästan lika dant, men det som smakade mest av allt i munnen var den konstgjorda och för mycket utspädda juicen.

  Skramlande nycklar hördes i bakgrunden av det stormande havet nedanför det gräddvita huset med himmelsblåa fönster. Ett vitt lakan gjort av siden spred fladdrande ut sig över den övermjuka gråa fottöljen framför mig så vackert så att det skulle passa perfekt i en film. TV:n hördes tydligt uppifrån. Homer Simpsons skrikande och fåglarnas kvitter passade inte så bra ihop, men jag var ändå den lyckligaste tjejen i världen.

  • Nicole

   Miljöbeskrivningen var jättebra och jag kan verkligen se det framför mig. (och höra Homers röst) 🙂

 181. Fredrik källkvist nilson

  EN MILJÖBESKRIVNING UR BOKEN VARGBRÖDER

  19/4 En plats i min bok:

  Det sträva gräset kittlar mellan mina tår. Vinden forsar runt mina axlar och det är kyligt i luften. Jag tar några små steg fram mot den heta glödande elden. När jag sätter mig på en stor ljummen sten som värmts upp av solen under dagen så känner jag värmen. Träden runt omkring mig svajar försiktigt i vinden. Det knakar. Jag hör domherrarna som nyss kläckts bakom mig när mamman kommer med mat.

  Elden sprakar till när det kommer en liten vindpust. Bakom mig står vindskyddet som är lite halvförfallet och lutar. Jag hör hur den stora gröna plastpresseningen fladdrar till i mörkret.

 182. Saad

  Miljöbeskrivning Mäster-verket
  Jag hörde gnisslet av dörren som öppnades. Därefter hörde jag ett pling när personen gick in i affären. Fnisset av tjejerna var mycket högt. Jag tog händerna över ögonen och kikade lite på dem i smyg. Det starka ljudet av den susande vinden gjorde så jag hörde lite svagt av fågelkvittret.

  Jag kände mig så ensam som om jag var i ett tomt litet rum. Bänken jag satt på var stenhård och dammig. Men det var fortfarande skönt att sitta för det var lite varmt men skylten dolde den skinande solen.

  Smaken av det torra brödet var fortfarande kvar och jag kände mig mycket torr i munnen , för att pappa inte hade köpt tandkräm. Parfymen luktade fortfarande mycket av personen som gick in för några minuter sen.

 183. Hind Johnsson

  Miljöbeskrivning krig boken Sommaren jag blev vacker

  Solens strålar värmer mot min hud. Baddräkten sitter som fastklistrad på magen. Jag lyfter lite på den och hör ett shupplande ljud. Jag lägger mig ner igen och efter en stund känner jag hur någon tar tag om mina hand-fotleder. Bara några sekunder senare känner jag botten på poolen och hur mitt tunna ljusa hår lägger sig i mitt ansikte, paniken kommer snabbt.

  När jag kommer upp ovanför vattenytan får jag dra snabbt efter andan. Jag känner lättnaden inom mig när jag tagit två andetag. Jag hör flera frisläppade skratt bakom min rygg. Jag orkar inte bry mig. Så jag går upp för att lägga mig i solstolen igen. Vattendropparna försvinner efter bara några få minuter.

  • Kasper Rose

   Du använder bra beskrivningar t.e.x ”Jag hör flera frisläppande skratt bakom min rygg”.
   Du beskriver så bra så man förstår vad som händer utan skrivit det.

 184. Sara

  Solstrålarna strålar ner på min rygg, det är varmt. Vågorna sköljer upp på stranden med ett susande ljud. Jag hör röster som fnissar och glädjetjut längre bort. Vinden sveper förbi och det susar i trädkronorna.

  Det är lite kyligt och jag ryser till, så jag tar min fuktiga handduk och sveper om mig. Jag böjer mig även fram och tar upp sand i händerna som jag sedan silar över mina såriga sommarben. Sanden är varm mot benen, det känns skönt. Det luktar havssalt och det smakar friskt i munnen av luften. Fåglarna kvittrar i bakgrunden.

 185. Fredrik

  Jag sitter här i det supervarma klimatet. Jag är utmattad, jag tar en paus. Det behöver jag. När jag lutar min rygg mot den stela träbänken känner jag svidandet av såret från den sylvassa rosen- busken bakom mig. När det fuktiga lövet lindas kring det skadade såret känns det bättre. Men det känns fortfarande. Precis när jag slumrar till vaknar jag av min kurrande mage.

  Nu måste jag fortsätta jobba. Svetten smeker kinden, när jag böjer mig för att skörda den gula majsen och torra vetet. Precis när skörden är klar kallar min syster att maten är klar.

  Min mun och mage är redo för mat nu. Jag går fram längs grusvägen, stenarna dundrar mot mina luftiga sandaler. Nu börjar jag närma mig vårt lerhus. Det kämpade vi hårt med det var den tiden då det var lugn och ro.

  Jag känner doften av den färska maten. Det blir nog renrygg. Det brukar vi äta, jag känner igen doften exakt den saftiga, blodiga och smöriga ryggbiffen. När jag sätter fötterna över vår tröskel ser jag att jag hade rätt.

  När jag ser den fina biffen ligga på de kinesiska porslintallrikarna doftar jag salladsdressingen väldigt starkt det är nog vinäger och olivolja i den. Sedan känner jag också smöret tränger sig igenom hela näsan. Mums. När tänderna rör vid den fettrika biffen känner jag smaken av trygghet.

  • Elin

   Jag tycker att din text är väldigt bra därför att du använder många adjektiv som gör så att texten förklarar mer så att man kan få en bild framför sig. T.ex ”Det blir nog renrygg. Det brukar vi äta, jag känner igen doften exakt den saftiga, blodiga och smöriga ryggbiffen. När jag sätter fötterna över vår tröskel ser jag att jag hade rätt.”
   du har många adjektiv som förklarar hur köttet luktar.

 186. Otto Nilsson

  Beskrivning av en plats, “Magikertornet”

  Snön knastrade under min grova kängor när jag gick. Snön dalade ner och jag sträckte ut tungan och fångade en snöflinga som sakta smälte. Det var helt vindstilla. Hela Borgen gnistrade för solen lyste på snötäcket som låg över staden. Det var en vacker morgon.

  Jag tittade upp och såg det stora, magnifika “Magikertornet” sträcka sig mot himlen. Det gnistrade magiskt från den blanksilvriga utsidan. Men bäst av allt var ändå den skinande guldpyramiden på toppen.

  Inomhus hörde jag många röster som tjatade, snackade, gnabbade, bråkade och skrattade.
  Lukten av rökelse och socker fyllde luften. En soffa försökte förtvivlat fluffa upp sig (det är så i denna boken att möbler lever p.g.a magi). Den magiska spiraltrappan kom gnisslande ner från ovanvåningen( den här trappan fungerar som en hiss) och ut steg en yr undermagiker.

  Klapprande steg ekade och det blev alldeles tyst. Marcia (Övermagikern) kom gående och efter sig hade hon en undermagiker som med pipig röst tjatade om något. Det var kallt så jag satte mig vid den sprakande brasan och åt min skinkmacka. Jag hade inte ätit sen frukost så jag högg livligt in på mackan. Skinkan var salt och god och när jag ätit upp kändes det bra i magen.

  Det hade slutat snöa när jag gick hem och en fågel kraxade högt från en buske. Solen sken så att jag blev alldeles varm och svettig. Jag log för mig själv.

  • Sara

   Jag tycker att det var en bra miljöbeskrivning,du använder specifika ord t.ex knastrade och gnabbade. Jag får upp en bild huvudet om hur det ser ut på platsen.

 187. Elin

  Miljö
  Det var nästan alldeles tyst.Det ända som lät var vibrationer från maskinen i rummet brevid. Jag lade mig ner i den flygande sängen. sängen var mjuk och hade en flytande känsla .

  Det luktade surt och kemikalier.Det berodde nog på den gamla kraftsaften som jag drack dagen innan.

  Jag tog en klunk. Det smakade surt godis. Jag tror att den inte är utspädd med vatten, men igår var den inte alls lika söt. Vattnet hade nog avdunstat under föregående natt.
  Färgen på saften var i en mörklila ton med violett bas.

  Jag kröp ner i sängen. Känslan av elektrisk värme kändes som en stöt. Jag la näsan intill täcket. När jag andades in kunde jag känna de små små damkornen från duntäcket virvla in i näsan. Den kanske ändå fanns en liten svag lukt. det var det nytvättade håret som luktade. Det luktade solmogna aprikoser och sura gröna äpplen.

  • Cornelia

   Hej Elin!
   Jag tycker att din miljöbeskrivning är jättebra! Du använder väldigt specifika ord och du har med mycket sinnen. Du har skrivit väldigt beskrivande meningar ex. ”Färgen på saften var i en mörklila ton med violett bas” Jag kan verkligen förstå hur det ser ut, luktar, känns, smakar i rummet som du beskriver. Jag tycker att din text är jättebra!

 188. Erik

  Jag läser boken Robinsson Crusoe och har gjort en miljöbeskrivning av hur jag tror det ser ut på hans ö.

  Jag känner den mjuka och våta sanden under mina fötter samtidigt som havet brusar bredvid mig! Solen lyser mycket starkt och jag börjar svettas.

  Jag fortsätter in i skogen där det är skugga. Jag hör fågelvingar som flaxar och det kvittras och kraxars överallt omkring mig.

  Till vänster finns en hydda och jag vänder mig ditåt samtidigt som en get springer förbi mig och bräker högljutt. Runt omkring mig utbryter ett stort tumult när alla fåglar lämnar platsen men det övergår snart till ett lugnt flaxande ljud från deras vingslag när de inser att faran är över. Det hörs sedan några lätta knakande när alla fåglar slår sig ner på grenarna igen.
  Jag klättrar över pålverket som omger hyddan med en stege som står utanför och kliver in. Lukten av rom är mycket stark. En köttbit ligger inne i hyddan och jag trycker in den i munnen och känner smaken av get.

  Jag hör trötta och långsamma steg närma sig. Stegen är tunga som om att personen bär på något stort.

  Det kommer in en person. Man ser direkt att han har varit här länge på hans ovårdade ansikte och hans slitna kläder.

  Han ser emellertid rätt trevlig ut. Han luktar visserligen som en färsk ko skit, men vi kan nog få det trevligt ihop.

 189. Kasper Rose

  Boktjuven Miljöbeskrivning

  Jag sitter i köket i Leisel hus,jag hör hur Hans Hubermann rullar sina cigaretter och hur Rosa Hubermann svor inne i köket.Jag kan även känna stanken av målafärg och tobak.

  Plötsligt hör jag någon duns på dörren.Jag hoppar till lite. Sen kommer några män med en nazistform in och frågar om vi har något virke som kan vara med på kvällens bål, för att det är Adolf Hitlers födelsedag.Hans Hubermann säger att de inte har någotting.

  Genom fönstret hör jag hur folk som går ute på gatan och pratar om sin ledare, hur bra han är och trevlig. Men hemma oss familjen Hubermann är det inga glada miner och man kan även
  höra suckar från Hans.

 190. Ida Bergh

  MILJÖBESKRIVNING UR BOKEN ” VAD MINA VÄNNER INTE VET”
  Jag drar av mig min mössa och låter några snöflingor svalka min panna. Helt ensam är jag, skönt.Höga träd omringar gläntan. Solen går upp och förvandlar allt till ett glittrande palats. Pågrenarna ligger nog ungefär fem centimeter snö och väntar på att falla ner med vinden. Den istäckta sjön ser så lockande att jag vill ge mig ut på den igen.

  Jag sitter en stund och bara lyssnar. Lyssnar på ingenting. Bara mina lite ansträngda andetag. Det är så behagligt med bara ren tystnad.

  Mina fötter krampar och jag knyter upp skridskoskosnöret, drar ut foten och sträcker på knät. Lukten är vidrig. En riktig fotsvett. Det stinker så förfärligt att jag av ren reflex ryggar tillbaka.

  Jag märker hur långsamt kylan från den kalla bänken tränger genom mina overallbyxor och kyler ner min rumpa.

  Min kropp känns så stel så jag trycker ner strumpan i skridskon och vinglar bort till de närmsta grenarna. Jag ställer mig under dem, tar tag i en gren och ruskar den så snön singlar ner på mig. Snöflingorna smälter så fort de nuddar min panna. Öronen känns kalla så jag drar på mig min mössa och känner hur känseln kommer tillbaks igen. Helt ensam är jag, skönt!

  • Sami Andersson

   Den var väldigt bra! Det var väldigt exakta ord som gör att man förstår hela beskrivningen bättre. T.e.x det här stycket:

   ”Mina fötter krampar och jag knyter upp skridskoskosnöret, drar ut foten och sträcker på knät. Lukten är vidrig. En riktig fotsvett. Det stinker så förfärligt att jag av ren reflex ryggar tillbaka.”

   Man förstår hur illa det verkligen luktar. Man får direkt en bild i huvudet hur det ser ut där boken utspelar sig. Den var bra skriven!

 191. Simon Alveteg

  Miljöbeskrivning

  ”De varma solstrålarna träffade min hand där den låg på furbordet. Solen hade nyss kommit fram från de mörka molnen. Den hade legat gömd bakom dom hela morgonen och nu sken den in genom köksfönstret på Liverpool Street.

  Tystnaden bröts av fläktens surrande. Jack hade precis satt på den vita köksfläkten ovanför spisen och knäckte ett par ägg, som hon långsamt hällde ner i stekpannan så att det fräste högt.

  Jag vände blicken mot det öppna fönstret. En fågel satt i ett träd utanför huset och kvittrade muntert. Doften av stekta ägg fyllde rummet och jag kände hur magen kurrade.”

  • Fredrik

   Jag tycker den är bra för att du använder många bra adjektiv. Några adjektiv som jag speciellt tyckte om var sken, surrande och fyllde. Du använde de flesta sinnena mycket.

 192. Felicia Jivegård

  Miljöbeskrivning ur boken Bläckhjärta.

  Jag befinner mig i Elinors stora bibliotek.

  Det är varmt i rummet,som om inget fönster har öppnats här i evigheter. Luften är tjock och nästan lite svårt att andas in.

  Det är väldigt tyst. Jag hör nästan bara Mo,Elinor och Sotfinger som klampar fram i bibliotek. Golvet knarrar så högt att jag inte hör vad de säger.

  Höga breda hyllor sträcker sig över väggarna med massvis med tjocka,smala,låga böcker med olika färger i. De flesta är på det språket jag talar,men vissa är på till exempel arabiska,tyska och franska. En liten glödlampa hänger högt uppe i taket och lyser svagt. Lampan hjälper knappt,det är fortfarande mörkt.

  Nu blir det helt tyst i rummet. Mo,Elinor och Sotfinger har stannat. Det hörs inget prat,jag tror jag hör en liten fluga som surrar högt och håller på att leta sig ut. Det ända jag hör nu är mina små små andetag. Golvet börjar knarra igen och jag hör käre Mo skratta.. Han har ett väldigt ljust skratt,nästan som en kvinna. Sedan hör jag Elinor skratta,och det är ett stelt fult skratt. Ett väldigt underligt skratt.

  • Hind Johnsson

   Jag gillar att du använder väldigt specifika ord. Man kan verkligen känna hur det är att sitta där och tänka sig in i situationen.

 193. Gustaf Johansson

  Miljö beskrivning 6D

  De varma strålarna letade sig in genom det tunna vasstaket. Fåglarna sjöng med en ljus och underbar melodi.Från rummet bredvid hördes skratt och sång. Det luktade sött som socker och varm blåbärspaj när jag öppnade ugnen av sten.

  Pajen värmde fingrarna och fräste högt i rummet. Jag satte ner den på det sträva träbordet och lade upp en bit på ett lent blad. Smaken fyllde hela kroppen och löste upp den hårda klumpen av oro i magen. Utanför hördes ett högt skrik som sedan övergick i skratt och sång igen.

  Jag såg en skugga som rörde sig utanför fönstret. Solen slutade att lysa och kylan kom som en stor våg över en varm strand. Smaken av den en gång varma pajen förändrats till en kall och bitter smak. Allt i rummet blev mörkt och spindelväv kom magiskt fram. Det var som att tiden hade hoppat flera år framåt och all grönska hade dött
  och livet hade försvunnit ned i gravarnas mörker.

  Ett ljus kom in i taket igen och skuggan utanför försvann. Ljudet av skrik och plåga övergick till skratt och småprat. Binas surrande från de höga bikuporna utanför kom till baka och det var ännu en gång liv i världen igen. Jag tog en bit av pajen och undrade om det bara var en dagdröm och upptäckte en död, ihopkrupen spindel stor som ett plommon på det gröna ek bladet.

  • Erik

   Bra specifika ord. Till exempel sträva och fräste. Bra jämförelser. Till exempel ”kylan kom som en stor våg över en varm strand.” Bra att alla fem sinnena är med. Tydlig och bra jag ser rummet framför mig.

 194. Fredrik Holmqvist

  Miljöbeskrivning
  Det hårda stengolvet trycker upp mina fötter när jag långsamt smyger fram i de råhuggna gruvgångarna som dvärgarna jobbat evigheter med. Samtidigt som jag passerar hör jag folkets mummel samt känner den sköna doften av mat som sakta åker in genom min näsa.När jag väl kommer ut från tunneln träffas jag av ljuset som sakta men säkert värmer min lena hud.

  Mummlet som jag hört tidigare har växt och nu hör jag lågmälda konversationer som tystnar när blickarna vänds mot mig. Sedan kommer en pojke med mycket fina lila purpur-färgade kläder fram till mig och vänder sig om. Jag hör direkt hur han skriker “Argetlam har återvänt”. Folket brister ut i hurrarop och jag spricker upp i ett leende som får mina torra, raspiga läppar att spricka. Smaken av blod fyller min mun men detta oroar mig inte. Värmen fyller min kropp samtidigt som mina skor nu klapprar när jag skrider fram på det släta golvet.

  • Elias Alvén

   Jag tycker att miljö beskrivningen är jättebra och det kändes som om jag stod i gruvan.Jag tycker om att du använde specifika ord.

 195. Cornelia

  Huset i Coussins beach:

  Känslan att bara ta ett steg över tröskeln och komma in i huset var fantastisk. Även om jag bara skulle hämta min handduk var allting så speciellt.

  Den vita slitna byrån stod på sin plats bredvid mammas vissna krukväxt som hon hade haft där ända sedan vi flyttade in. Lukten av sommarkänsla fick jag så fort jag kom in. Jag kunde nästan smaka på den. Jag kunde inte sätta namn på doften, det var bara den där typiska Cousins lukten.

  När jag gick igenom köket lade jag märke till hur tyst allting var. Inte ett knyst hördes förutom det ljuvliga fågelkvittret som spreds genom hela området. Lugnet var så skönt. Jag njöt av fåglarnas sång och havets vågor som slog in mot strandkanten.

  Kökets färgtema hade alltid varit vitt. Den lilla kökssoffan stod bakom vårt rektangulära matbord där vi brukade tillbringa våra middagar när det var dåligt väder ute. Jag hade länge sagt till mamma att vårt kök var ganska kalt och att vi kanske skulle slänga in någon liten färgklick någonstans, men hon hade bara sagt “Som det är ska det vara” med den där bestämda rösten som hon brukade plocka fram när hon blev irriterad på mig och Steven.

  Jag gick in i badrummet och för att se om den blåa handduken med texten “Carpé diem” på fanns kvar. Den brukade alltid ligga på hyllplanet över vasken, men nu var den inte där. Jag letade från golv till tak i hela badrummet men den fanns ingenstans.

  Plötsligt hördes det klingande ljudet från kyrktornet i stan. Klockan slog 6 gånger innan det blev tyst. Sen var allt som hördes de ekande skratten från barnen ute på gatan. Jag hörde hur deras tunga, lunkande steg slog mot marken. Doften av nybakta bullar från bageriet nere vid stranden fylldes i hela huset och regnet från gårdagen låg i luften.

  Jag gick in på mitt rum för att kolla om handduken var där, vilket den också var. Den låg på min säng över det rosa sidenöverkastet som jag fått av mormor i 13års present. Jag kände fukten från handduken på sängen, jag hade badat i poolen dagen innan. Jeremiah klagade alltid på att jag aldrig hängde upp handduken efter mig, men det var så mycket tid som gick till spillo tyckte jag. Mitt rum var svalt och skönt, jag ryste till lite och tänkte att jag kanske skulle hoppa i poolen igen.

  Vattnet hade perfekt temperatur, uppvärmt av solen som stekte men ändå svalkande. Jag kunde höra Clay Bertolet, killen i huset intill, komma cyklande på sin rostiga cykel. Den gav av sig ett gnisslande oljud. Jag hoppade i poolen och kände det svala vattnet genom hela kroppen, just nu var livet perfekt!

  • Otto Nilsson

   Den var väldigt bra med många specifika ord: sidenöverkastet, rostiga och ljuvliga. Meningarna börjar på olika sätt. Det är mycket syn men också mycket hörsel, känsel, lukt och smak. Jag kan se huset framför mig.

 196. Maja Lindström

  Beskrivning – Miljö, Av Maja 6d
  Ljudet av grova och ljusa röster hörs från alla håll. Värmen från personen som står bredvid mig värmer min kropp. Alla står samlade, tätt intill varandra. Viskningar och mummel hörs, trots alla som ropar högljutt Det bultar snabbt i foten när en kraftig tjej trampar på den. Det är nästan så att jag kan känna oro bland alla elever. Allvarliga samtal hörs till höger om mig där lärare står samlade, men inga klackar hörs från rektorns skor, alltså är hon inte gömd i klungan.

  Det susar i träd och buskar, vinden gör att mitt hår kittlar mig i ansiktet. Det ser ut som att trädet längre fram kommer välta, eller blåsa iväg. Men trots den starka blåsten blir jag nästan blind av solen. Några få moln syns på himlen och jag hör ett välbekant ljud från vägen bredvid. En liten brandbil kommer närmare, säkert för att undersöka det mystiska som hänt på skolan.

  Dörren till hemkunskapen öppnas, det vattnas i munnen när lukten av bullar stiger ut ur salen. Alla håller andan när rektorn kommer ut. Jag går längre fram för att höra vad hon säger. Men vinden lägger sig som ett täcke över skolan och nästan ingen kan höra.

  • Robin

   Jag tycker din miljöbeskrivning var bra för man riktig lever sig in i hur det är där. Du använde även många specifika ord som beskriven stämningen 😉

 197. Nicole

  Milljöbeskrivning:

  Jag stiger in i det högljudda köpcentret. Alla olika låtar från alla affärer blandas in i en enda stor röra. Mona går precis bredvid mig och våra klackar slår hårt mot stengolvet i takt med varandra. Med raska steg går vi in i affären.

  Det luktar nytt och fräscht. Jag darrar lite, hur kan Mona vara så lugn? Även om jag har gjort det här många gånger, känner jag rädslan komma krypande. Det ända jag ville göra var att sjunka ner genom golvet. Men jag vänder mig inte om och går därifrån bara för det, jag blir mer och mer nyfiken av vad som kan finnas på hyllan.

  Jag tar en stor klunk av min Latte. Smaken av det starka kaffet lugnar ner mig lite och jag tar ett djupt andetag. Diskret går jag fram till den långa hyllan med solglasögon och blundar. Jag intalar mig själv att allt kommer gå som planerat.

  Klockan tickar nästan ljudlöst av allt prat och påminner mig om att jag inte har all tid i världen. Jag öppnar långsamt ögonen och tar tag i de kalla solglasögonen. Den hårda plasten trycks hårt mot mina fingrar. Jag läser på lappen, 1200 kr. Det skulle jag aldrig ha råd med, men nu spelar det ingen roll.

  Lukten av en stark Chanel N°5 sveper förbi och jag flämtar till. Nej, det var inget. Jag tar ett djupt andetag och sätter på solglasögonen. De var svarta och sidorna var prydda med små diamanter.

  Jag tar av dem och kastar en snabb blick över axeln. Alla kassörskor är upptagna med annat så jag låter glasögonen långsamt falla ner i min väska.

  Ljudet av mina nycklar som klingar av glasögonens tunga fall låter alltför högt men Mona kommer till min räddning och hostar skrovligt och högt. Jag ger henne en tacksam blick, lägger en hårslinga bakom örat, sträcker på ryggen och går ut, forfarande i samma takt med Mona.

  • Elin

   Hej Nicole!!!
   din text är jättebra, man kan verkligen se situationen framför sig. du använder specifika ord som gör att man kan se en lite bild framför sig.
   Du använder dig av alla sinnena som gör att texten blir mer äkta.

 198. Sami Andersson

  Hej!

  När mina ben stiger ut från min lägenhetsdörr och kommer ut till trappan så behöver jag inte ens kolla efter var jag går. Det är för att jag är så van att gå i denna trappa. Jag känner med den stinkande lukten att jag har kommit till min granne Stefan. Det luktar sprit runt hans lägenhet. Denna os är hemsk och vidrig. Det är också klibbigt runt hans dörr för att han har tappat sina spritflaskor där många gånger.

  Jag går ut från den illaluktande trappan och känner direkt lukten av de nyutslagna underbara blommorna. Äntligen är det vår! Det luktar gödsel och man hör alla personer som är ute och planterar i sina grönområden. I öronen dunkar också alla fotsteg som går på den torra marken. Fåglarna kvittrar och sjunger och det låter ljuvligt. I munnen växer smaken av hunger när man känner den fantastiska doften av grillat kött.

  • Maja Lindström

   Miljöbeskrivningen är väldigt bra! Lukt, syn, och känsel är med. Jag tycker att det var snyggt så som sinnena hängde ihop. Du gestaltade bra att det var vår, innan du skrev det. T.ex ”det luktade gödsel” och ”lukten av de nyutslagna underbara blommorna”. Det var en jättebra beskrivning och du fick med bra gestaltningar och sinnen.

 199. Robin

  Miljöer från boken Magi

  inomhus
  Jag märker att korridoren är väldigt lång för att det är så kallt.Överallt hör jag ljud från snarkade personer.Sängen är hård.Det känns som om den är gjord av metal. Jag hör regnet som låter mot fönstret.

  utomhus
  Jag känner det kalla regndropparna rinnande på min kinder.Vattnet klibbar på kinderna och gör en obehaglig känsla.

  Jag försöker ta över min kappa över mitt huvud innan det blir för blöt.

  Dropparna plaskar i alla vattenpölar som har kommit tidigare under morgonen.Det rinner ner vattendroppar från träden.Mina fötter klibar fast hela tiden i leran på marken.

  Luften luktar väldigt friskt

  • Ebba Kilström

   ”Överallt hör jag ljud från snarkande personer.”
   Jag gillar denna meningen betyder ganska mycket tycker jag och den är också lite rolig.

 200. Gunnar Hallberg

  9 april 2013
  Till spejaren Will

  Hej Will. Jag heter Gunnar. Jag är en beundrare från Sverige.Jag är 13 år och går i sjätte klass på Fäladsgården i Lund.

  Jag har hört om fyra av dina historier och håller med den femte . Jag har alltid velat kunna skjuta pilbåge sen jag såg Sagan om ringen. Historierna är supergrymma, speciellt när du sköt kalkaranen med en eldpil ditt första år som lärling. Det var också bra när du och Evalynn tände eld på Morgaraths bro så att ni räddade ert eget folk från att komma i ett bakhåll och förlora hela Araulen(nuvarande England).

  Jag undrar om Horace eller Evalynn kommer vara med senare i historien, och varför skar någon upp hundens bakben? Hoppas på svar snart.

  /MVH Gunnar Hallberg

 201. Elin

  Brev till Eva nio
  Lund 9 april 2013

  Hej Eva!
  Jag har läst en bok om dig. Jag har läst om ditt underjordiska liv. Stackars dig som inte hade träffat nån människa. Här där jag bor finns det människor överallt. Det finns inga varelser som din blåa kompis Rovender. Jag undrar hur det är för dig nu när du inte har nån mamma och pappa. Jag tycker att det till och med är synd om dig även om du har en robot som mamma och en bästa kompis som är en annan art. Jag tycker att boken är jättespännande. jag hoppas att du hittar din äkta familj snart.

  Jag heter Elin, och om jag har uppfattat rätt lever vi antagligen i olika tider. Du lever med moderna maskiner som tex. Omnipoden den är väll som en sök motor som visar bilder i 3D. Och du har massa olika hologram som du lär dig av som våra böcker typ.

  Jag undrar om du har smakat pizza. Det verkar som om du bara äter tabletter som innehåller massa vitaminer. pizza finns i många olika smaker.Jag gillar alla sorters pizzor, nästan..
  Går du på nån sport?Jag går på konståkning. jag tränar nästan varje dag och det är verkligen kul. Har du någon favoritfärg?
  när jag läste din bok var det väldigt detaljerat med färger.
  min favoritfärg är lila.
  Jag undrar om Cadmus är ond för det känns som om han döljer något som inte är bra för den staden han styr. Jag hoppas jag får reda på det i boken.

  MVH /// Elin ying liu

 202. Ebba Kilström

  Hej Belly! Lund, 9 april 2013

  Jag heter Ebba och bor i Sverige. Jag är snart 13 år och älskar musik. Jag sjunger jättemycket på fritiden och går på friidrott två gånger i veckan. Jag skriver till dig för att jag undrar en massor med saker om dig.

  Jag undrar om du är kär i Conrad och varför isåfall t.ex. skvallrar du, när du inte får vara med dem. Om du är kär i honom varför visar du inte att du inte bara är en “lillasyster” utan faktiskt en stor tjej. Jag förstår dig att det är kanske lite jobbigt när du har din storebror där och då kanske man blir lite irriterad och då måste man skvallra ibland men, om du nu verkligen vill bli ihop med Conrad så får man tåla lite tycker jag.

  En annan sak, är att eftersom att dina föräldrar är skilda kanske du och din storebror borde bo varannan vecka hos din pappa och varannan vecka hos din mamma. I Sverige är det iallafall så att för det mesta bor man varannan vecka hos sin mamma och varannan hos sin pappa. Nu när ändå Conrad och Jeremiahs mamma och pappa inte är skilda borde ju båda vara i sommarhuset och inte bara Susannah.

  Jag tycker att boken är väldigt intressant men det är en sak jag tycker är lite jobbig och det är att den hoppar ganska mycket ifrån nutid till dåtid men annars tycker jag att boken helt fantastisk.

  Nu måste jag gå och lägga mig för jag ska upp tidigt imorgon eftersom att jag ska till skolan men jag hoppas verkligen att du svarar så snabbt som möjligt.

  Mvh Ebba

 203. Sami Andersson

  Brev till Jenna

  Lund, 9 april 2013

  Hej Jenna!

  Mitt namn är Sami och och jag är 13år gammal. Min hemort är Lund som ligger i Skåne. Jag har hört om dig på din facebooksida och om din tragiska situation.

  Jag tycker mycket synd om dig som många andra också gör.

  Sen har jag också tänkt efter men du har aldrig skrivit om din pappa på din facebook sida. Du har ju skrivit om dina kompisar och din familj. Men du har aldrig nämnt din pappa. Brukar ni träffas eller har ni ingen kontakt?

  På min fritid spelar fotboll och det tycker jag är kul. Har du inte tänkt på att börja på ridning igen? Du skrev ju att det var det roligaste du hade i livet. Ett tips som jag har till dig är att börja på någon sport så att du inte behöver stå ut med att din mamma är så sjuk. För jag tror också att det är jobbigt för din mamma att se dig ledsen på grund av att hon är sjuk.

  Försök att hitta något som är roligt igen och känn inte pressen på att svara på detta meddelandet.

  MVH, Sami

 204. Elias Alvén

  Jag läser boken DE UTVALDA.
  Brev
                                                                                                                        9/3-13
  Hej Katsa!
  Jag heter Elias och vill gärna ställa några frågor till dig.

  Jag undrar hur det kändes att döda sin egen kusin och att stå där och se allas blickar på sig?
  Tyckte du om din kusin eller var han ingen du tyckte så mycket om? Jag undrar också hur gammal du var när du fick veta att du hade en speciell egenskap Och hur kändes det att alla flyttade sig när du kom och ignorerade dig?Det hade varit kul att få veta om du hade velat ha en annan egenskap och om du är nöjd med din egenskap?

  Jag tycker att ditt äventyr hittills har varit äventyr jättespännande och underhållande att läsa. När jag läser boken känns det som jag är med i boken.

  Jag önskar att få svar så snabbt som möjligt.

  MVH Elias

 205. Cornelia

  Hejhej! Jag heter Cornelia och läser boken “Ingen sommar utan dig”
  Lund, 9/4-2013
  Hej Belly!
  Jag har hört talas mycket om dig och skulle vilja ställa
  lite frågor.

  Själv heter jag Cornelia och bor i Lund. Jag älskar att spela musik och handboll. Jag går på en skola som heter Fäladsgården och jag bli 13 år den 29 april!

  En sak som jag har undrat över väldigt länge är om ni har sålt sommarhuset i Cousins beach efter Susannas död och om ni någonsin kommer åka tillbaka dit, vilket jag hoppas att ni kommer göra. Det verkar som att ni har haft det så mysigt där och att du har varit där varje sommar så länge du kunde minnas. Det känns som att det är en slags tradition, som julafton för er.

  En annan fråga som jag har funderat på är om du verkligen är kär i Condrad och varför ni både hatar och älskar varandra, och varför är Condrad så konstig? Har han något att dölja? Det verkar mer som att Jeremiah är kär i dig och bryr sig om dig.

  Sedan så undrar jag också varför du inte bor hos din pappa så ofta, har ni en bra relation? Har du valt att bara bo hos din mamma? Eller är det så i Usa att man inte bor vartannan vecka hos sina föräldrar om dem är skillda, som man ofta gör här Sverige.

  Jag kan förstå dig när du t.ex inte följde med till stranden på Coussins beach, själv tycker jag att Condrad inte var så snäll mot dig men det kan ju också bero på det med Susanna.

  Jag tycker att boken är väldigt intressant eftersom att det händer väldigt mycket och allt handlar inte bara om samma sak utan om olika “moment”. Man fångas verkligen av den. En sak som jag vill påpeka är att den hoppar från olika tider. Ibland är det t.e.x du som skriver och ibland är det Jeremiah.

  Jag hoppas att du svarar snart, det skulle vara så roligt.

  Ha det så bra!
  MVH Cornelia

 206. Maja Lindström

  Brev 9/4 Lund, 12/4 -13
  Hej! Jag läser boken Cirkeln.
  Hej Vanessa!
  Jag heter Maja och jag är tretton år. Jag bor i Lund och älskar verkligen musik! Jag läser en bok som bl.a handlar om dig, Cirkeln. Jag tycker boken är jättespännande och skulle gärna vilja ställa några frågor till dig! För det första, varför gillar du inte din låstaspappa Niklas? Och vad hände med din riktiga pappa? Jag håller med om att Nicke kanske är lite störig, men har han gjort nåt speciellt som gör att du inte gillar honom? Något som får dig att välta ner hans favoritkopp när du har chansen, och ingen kan se dig. Gillar du din familj annars, eller önskade du kanske att du skulle bli osynlig för att få slippa dem ett tag, och blev osynlig för att du ville?

  Om jag var du och jag var osynlig, skulle jag tagit det lugnare när jag var det. Så att ingen misstänker något, för jag tror inte det skulle gå så bra om någon visste om det. Själv tycker jag att du kanske borde försöka skaffa nya kompisar, än dem du har. Du verkar inte gilla dem så mycket.

  Det skulle vara jätteroligt om du svarade på detta, och på frågorna jag ställde, ha det bra!

 207. Ida Bergh

  Jag har läst ”så länge vi båda andas”
  Hej Bella!

  Jag skriver till dig för att jag har läst nästan alla böcker som du är med i och jag undrar över några saker. Själv är jag en vanlig tjej som bor i Lund i Sverige. De frågor som jag ställer dig kanske du inte vet svaret men det skulle vara vänligt om du försöker svara.

  Du åldras ju inte längre eftersom att du är vampyr. Men hur hade du tänkt att det skulle fungera men Charlie och Renee´? När de är ungefär femtio år kommer du fortfarande att vara arton. Ska du bara strunta i dina föräldrar och dra iväg till Canada eller något? Nu när du är vampyr har du förmågan att skydda dig själv och andra med din sköld. Du har ju till och med lyckats flytta den från dig själv helt och hållet. Tror du att Edward skulle kunna klara av samma sak med sin tankeläsar-förmåga? Liksom flytta över den till dig så att du kan höra hans tankar?

  När du gifte dig tänkte du en del på vad dina vänner skulle tycka och vad dina föräldrar skulle tycka och tänka om dig.Dem får själva acceptera den du är. En annan sak som jag tycker är att du inte ska vara så hård mot Jacob. Har du tänkt på att han älskar Renesmee` lika mycket som du älskar Edward? Jag vill gärna veta mer om dig och du får gärna svara på mer än jag frågat om.

  Jag är väldigt tacksam om du svarar på mina frågor och skickar tillbaka.

  Med vänlig hälsning från Ida!

 208. Sara

  Hej Belly! Lund 9 april 2013

  Jag heter Sara och jag skriver till dig nu för att jag har läst din bok och tycker synd om dig. Jag har även några tips och frågor till dig.

  Hur mår du efter allt det som har hänt? Det är väldigt tråkigt att Susannah dog och att bröllopet inte blev av. Är du och Conrad fortfarande ihop? Har du fortfarande kontakt med Jeremiah?

  Om du är ledsen försök att tänka på annat och tänk på allt roligt ni har hunnit med istället för att tänka på det tråkiga och det ni inte hunnit med. Jag har själv varit väldigt ledsen under en period och vet hur det känns. Min mormor är ganska sjuk just nu och det är väldigt jobbigt.

  Det verkar inte som om du har det så lätt. Med alla relationer. Hoppas verkligen det blir bättre. Roligt att du skulle gifta dig men synd att det inte gick riktigt. Jag ska också snart på bröllop fast då är det min syster som ska gifta sig. Hoppas det blir bättre.

  Skulle bli glad om du svarar så fort du kan.

  Vänliga hälsningar, Sara

 209. Fredrik

  Brev

  Lund 9/4 2013

  Hej Hylas!

  Jag heter Fredrik, är 13 år och läser en bok om dig. Jag bor i Lund och det roligaste jag vet är att spela fotboll. Jag har tänkt på några saker om dig som jag vill ha svar på, därför ska jag ställa några frågor.

  Det känns som om du har dåligt samvete över att du och din syster särades när er by blev anfallen. Stämmer det? Det var ju inte ditt fel! Du kunde ju inte ha gjort något åt detta. Hur tänker du försöka hitta din syster? Du verkar komma väldigt bra överens med Pira. Är du lite kär i henne? Har du någon fundering över vilken betydelse bronsdolken som du fick av den sårade mannen kan ha?

  Du flyr från de onda. Det är en kamp mellan de onda och de goda. På vilket sätt kan de goda försöka få tillbaka makten?

  Hoppas du svarar.

  MVH ,Fredrik G

 210. Simon Alveteg

  Jag läser Scorpias Hämnd
  Lund, 9/4-13

  Till Alex!

  Jag heter Simon och bor i Lund, Sverige, och jag har hört talas om vad som hänt dig och har några frågor till dig.

  Hur känns det att vara ombord på ett sjunkande skepp, får man panik, och hur känns det att ha panik? Är det typ som när man brottas med sina vänner och sen känner att man inte kan få luft känslan? Hur är det att ständigt leva i ett hot om att bli mördad, kidnappad eller hotad? Jag tycker att dina äventyr verkar väldigt spännande. Speciellt när du flydde från Point Blanc i Alperna. När du åkte ner från berget på en snowboard gjord av en strykbräda. Det blev riktigt spännande när tåget kom där nere också.

  Jag vill också be dig att skriva ner dina äventyr i böcker så att alla kan läsa om dom, om du inte redan gjort det så klart. Det jag har hört hittils är riktigt bra.

  Hoppas på svar snart.

  MVH Simon

 211. Fredrik Holmqvist

  Brev till Eragon

  Lund, 9/4-13
  Hej Eragon!

  Jag har hört talas om dig och skulle vilja ställa några frågor till. Själv heter jag Fredrik och bor i Lund, Sverige.

  Jag undrar hur det är med Arya? Det ser ut som att du visar en viss svaghet för henne därför att du vill ta med henne överallt du åker och enligt spåkvinnan i Teirm kommer du att hitta stor kärlek. Min fråga är alltså om du är kär i Arya. Själv tycker jag att hon verkar mycket speciell. Jag förstår inte heller vad männen från Varden menade med drakäggskuriren. Menar de att hon bar runt på drakägg eller?

  Dessutom undrar jag om Saphira kommer att dö? Enligt Brom dog hans drake som hette samma sak. Det kanske hänger ihop. Men tro inte att jag vill att Saphira ska dö. Hon är underbar men som sagt jag undrar bara. Jag älskar historierna som jag hört om dig än så länge! De är fantastiskt magiska! Jag ser väldigt mycket fram emot att höra mer om dig!

  Jag hoppas att du kan svara mig så snabbt som möjligt. Som sagt jag älskar historierna om dig. De är alltid så spännande! Du skulle vara mycket vänlig om du kan svara mig så snabbt du får tid. Du har nog fullt upp med Imperiet.

  Med vänliga hälsningar Fredrik.

 212. Felicia

  Hejsan,jag heter Felicia och håller på att läsa boken Bläckhjärta.

  Hej Meggie! Lund, 9/4-2013

  Jag har börjat läsa din bok,det är därför jag skriver till dig. Jag är lika gammal som dig och du verkar som en mystisk (på ett bra sätt) flicka. Iallafall heter jag Felicia! Jag är en nyfiken person,och därför vill jag ställa dig några frågor!

  Vem är egentligen Sotfinger? Han verkar jättemystisk. Nu när Sotfinger har satt sig i bilen och ska åka med er,gillar du verkligen Mo då? Du vet det där kanin-liknande djuret Gwin? Alltså är det något konstigt med det djuret? Det verkar så. Jag vill verkligen veta vem din mor är. Du har aldrig nämnt något om henne. Varför bor hon inte med dig och din pappa Mo? Det verkar lite läskigt nu när ni ska åka bort från huset. Jag tror ni inte vill stöta på Capricorn.

  Varför jag läser din bok är att jag vill börja att läsa lite mer magiböcker. Jag gick till Stadsbiblioteket i Lund och frågade efter en bra magibok. Jag träffade en jätteduktigt bibliotikare som tog fram många böcker till mig. Jag valde denna boken,och en till. Varför jag valde denna boken var att hon förklarade på ett sånt bra sätt att man bara ville bädda ner sig i soffan med boken direkt!

  Du är en lyckost. Din pappa vet allting om böcker och du har jättemånga böcker i ditt hem!

  Jag undrar verkligen vem Capricorn är och vad din pappa håller hemligt! Ser fram emot att läsa! Och om du kommer till Lund,skriv då ett snabbt brev till mig så träffas vi! Då kan du berätta allt om boken för mig,åh jag ser fram emot det isåfall!

  Med vänliga hälsningar Felicia J.

 213. Robin

  Jag läser boken Magi

  Lund 19/4-13
  Hej Silas!

  Jag heter Robin och är 13 år och skriver till dig eftersom jag undrar några saker om vad som hände dig i Kringelkroken.Jag syftar på när övermagikern kom för att hämta prinsessan. Är hon en prinsessa eller inte?Jag undrar det eftersom det är konstigt att övermagiker inte har kommit tidigare.Drottningen är ju död. Övermagikern verkar lite skum.Hon ber ju om massa saker som tex vatten och en stol. Jag tror att hon kommer att vilja ha fler saker.Stämmer det?

  För det andra undrar jag om prinsessan följde med övermagikern eller stannade hon kvar hos er? Själv tror jag inte att hon stannade kvar. Jag tror att den skumma grannen tog prinsessan innan magikern tog henne.

  För det tredje tror ni på det magikern säger om eran granne?Jag själv är ganska säker på att det är något konstigt med henne.

  Jag tycker du verkar vara en trevlig person.Jag tycker du borde låta övermagikern ta med prinsessan.

  Hoppas det går bra för er.Jag vill gärna ha ett snabbt svar på mina frågor.

  mvh ,Robin

 214. Saad

  Brev till Dylan

  Lund 9 april 2013

  Hej Dylan!

  Jag heter Saad och är från Sverige och har några frågor till dig.

  Varför har så många människor flyttat från Manod. Det är ju fint och mycket varmt där? Har du inte tänkt på att ta upp skylten på vägen som det står Madon på. Ni kan ju få in fler kunder till eran affär , men om ni fortfarande inte får mer än 5kunder per dag tror jag det är bäst och flytta.

  Varför är din syster så kriminell? Tycker du om att din syster är så ? Hur började hon tycka om såna saker så mycket? Det känns som om hon blir mycket nyfiken när det gäller olagliga saker. Jag tror faktiskt att din syster är mycket nyfiken om kriminella saker som rån och brott , och kanske blir mycket kriminell i framtiden eftersom hon vet mycket om dom kända personer som har gjort olika olagliga saker.

  Varför flyttar inte din familj till en annan ort så du kanske får några killvänner i skolan
  istället för att ha två kycklingar som bästa vänner. Dessutom bor det nästan inga människor i eran ort.

  Jag tycker faktiskt lite synd om dig att du inte har några killvänner men har du inte funderat på att lära känna några tjejer i din skola/ort. Hade det inte varit några killar i min skola så hade jag inte tyckt om att gå i skolan men tycker du ändå om skolan eller?
  Du måste ju vänta cirka 6-7 år för att din lillebror ska växa så du kan spela fotboll med honom eller något liknande.

  Jag ser fram emot att läsa ditt svar Dylan!

  Med vänliga hälsningar , Saad

 215. Kasper Rose

  Hej Kattniss! Lund 9/4-13
  Jag heter Kasper och har läst alla tre böckerna om dig. Jag är treton år gammal och går i sexan. Jag bor i Lund Sverige.

  Jag undrar om ditt hem distrikt 12 har återhämtat sig ifrån bombningen och om att folk har flyttat tillbaka till 12:an?Har det blivit mer rättvist i Panem, att alla har samma rättighet? Har det blivit lagligt att vara ute i skogen utanför Panem?

  I Sverige där jag bor är det rättvist och man röstar på den som man tycker ska styra över landet.Alla har även rätt till sjukvård i Sverige.

  Jag trivs också bäst ute i vildmarken och är även scout. Det är en grupp människor som lär sig att respektera naturen och lär sig om rättvisa.

  Jag hoppas att jag får svar snart.

  Med vänliga hälsningar
  Kasper Rose

 216. Nicole

  °Jag har läst boken ”Lögner”.°
  Lund, 9/4-13
  Hej Spencer!
  Mitt namn är Nicole och jag har läst en bok som du har varit med i.Jag skulle vilja ställa några frågor!

  Först av allt vill jag veta vem du tror “A” är? Hon eller han är ju väldigt hemsk och vet alla dina hemligheter! Är du inte rädd? Om det var jag skulle jag vara vettskrämd!Jag undrar också, varför kysste du Wren?! Jag tror verkligen att du gjorde ett misstag. Han var ju din systers pojkvän! Jag vet att du gjorde samma sak med Ian, men har du sagt det till Melissa? Enligt mig tycker jag att du ska hålla det hemligt. Hon kommer nog bli väldigt arg! Jag undrar också varför du låter dina föräldrar styra ditt liv? Tänk om du inte hade bråkat med Alison den kvällen, då kanske hon inte hade gått ut och blivit mördad. Men det är ju såklart inte ditt fel!

  Jag tror att Mona Vanderwall är lite skum… Jag vet att hon är Hannahs vän men kom igen, hur kan hon gå från nörd till skolans drottning under ett sommarlov? Det var till och med det sommarlovet Alison var försvunnen! Hon kanske hade något med det att göra… Du borde ta reda på lite mer! Det är ju sån du är, visst?Personligen tycker jag att ni ska utesluta Alison från A-Listan! Tänk på Jenna, hon kanske också har något med detta att göra! Varför kom hon på Alisons begravning tillexempel? De två hatade ju varandra. Toby Cavanaugh borde du också utesluta! Det var ju trots allt ni som gjorde Jenna blind och stoppade inte Alison när hon skyllde på Toby.

  Om vi nu slutar tänka på “A” så måste jag säga att jag tycker att du är en riktig inspiration! Du jobbar på så bra och har alltid toppbetyg! Fler elever borde vara som du. Jag tycker att det är synd att dina föräldrar inte bryr sig lika mycket om dig som de gör om Melissa… Du är duktig och borde få beröm!

  I alla fall, jag uppskattar verkligen om du kan svara på mitt brev inom kort, och helst på mina frågor! Jag är så nyfiken! Ha det bra och lycka till med A-grejen!

  Med vänliga hälsningar, Nicole.

 217. Hind Johnsson

  Lund 9 april 2013
  Hej Belly!

  Jag heter Hind. Jag vill skriva till dig för jag har lite tips och råd om hur du kan tänka och hur du kan gör. Jag vet att det kan vara lite konstigt eftersom att jag inte känner dig så bra. Men snälla fortsätt att läsa, för att det kan verkligen hjälpa dig att välja rätt kille.

  Jo, jag vet att du gillar båda killarna. Men om du ska kunna göra ett bra beslut så måste du ta reda på hur du känner inom dig. Det viktigaste hos en kille är inte det du ser på utsidan, det är personen på insidan som räknas. Jag tror att du gillar Conrad bäst, för det är han som du pratar mest om och det är oftast honom du bryr dig om. När han hade flickvän så blev du orolig direkt. Om du inte var riktigt kär i honom så skulle du aldrig bry dig på det sättet. Men det är klart det är du som ska bestämma inte jag.

  Men sen finns det lite andra saker som jag har funderat på, som jag gärna skulle vilja få lite svar på. Hur känns det att vara ifrån killarna på vintrarna när du är hemma? Är det jobbigt? Brukar ni fortfarande hålla kontakten med varandra? Vad är det som får dig att tro att detta kanske är den sista sommaren som ni kommer vara alla tillsammans? Jag menar det är ju inte säkert att Conrad kommer jobba hela tiden, det är inte säkert att Jermieh kommer åka på fotbollslägret. Steven kommer börja på collage. Men det kommer alltid att finns tid för er att umgås. Jag tycker inte att du ska vara så orolig.

  Det kommer bli väldigt kul och spännande att få läsa ut boken.

  Med vänliga hälsningar Hind

 218. Otto Nilsson

  Brev

  Hej Silas! LUND,9/4-13
  Jag skickar det här brevet till dig eftersom jag har lite grejer jag undrar över.

  Jag själv bor i Lund är ,13 år gammal och går på Fäladsgården. Min familj består av mamma Anna, pappa Jens och mina tvillingsyskon Asker och Hulda som är 10 år gamla.

  Jag undrar varför du är så arg på Marcia. Har hon tagit din plats eller tror du att hon är Alther favoritlärling? Det tycker inte jag. Jag tror inte Alther är en sån person som favoriserar

  Varför slutade du som Övermagikerns lärling? Du hade väl tjänat mer som Övermagiker och ni hade väl kunnat bo i Magikertornet?

  Jag tycker att den där pojke 412 verkar intressant. Han följde efter de andra och i början av boken så var det något om en pojke som var “död”. Jag tror att pojke 412 kan vara den pojken. Eller så kan den här jägarlärlingen vara pojken.

  Jag tycker att du borde ge Marcia en chans, hon anstränger sig ju för att Jenna ska må bra och vara säker.

  Hoppas du har det bra och att allt blir bra.
  Skriv gärna snart tillbaks.

  Hälsningar Otto

 219. Erik

  Jag läser boken Robinsson Crusoe och har skrivit ett brev till han. Hej Robinsson! Lund 9 april 2013

  Jag heter Erik Augustini och är från Sverige och har några viktiga frågor till dig!

  Först och främst förstår jag inte varför du inte fick veta vad som hände med en av dina äldre bröder när han flyttade hemifrån? Frågade du aldrig?

  Sen undrar jag också hur du kunde ge dig iväg med ett fartyg utan att säga något till dina föräldrar eller vänner? Du kunde väl ha väntat någon månad så att du i alla fall kunde ha sagt farväl ordentligt!

  Jag undrar också varför du hela tiden ville ge dig ut på farliga äventyr trots att du varit nära att dö många gånger tidigare. Har du aldrig tänkt på att slå dig ner i lung och ro och bilda en familj?

  Men jag tycker också att du verkar vara en uppfinningsrik man som alltid gör det bästa av situationen när du hamnat i klistret. T.ex. uppfinner du stolar och bord av de få tillgångar du har trots att du aldrig jobbat och använt verktyg så värst mycket innan. Jag tycker också att du kom på ett mycket smart sätt att göra en almanacka på!

  Jag hoppas på svar snabbt och att du tyckte om mitt brev!

  Med vänliga hälsningar Erik!

 220. Gustaf Johansson

  Lund, 9 april 2013
  Hej Frodo!

  Jag heter Gustaf och jag bor i Sverige jag håller på att läsa en fantastisk bok om dina äventyr och jag skulle vilja fråga ett par saker som jag är nyfiken om.

  Jag undrar varför du sålde ditt hus, Baggerhus till säcksta-baggarna och inte till någon annan? De är så dumma och elaka mot dig och Bilbo. Jag undrar också om du är kär i någon? För i boken nämns aldrig något om detta. Om du är så undrar jag om du är tillsammans med henne eller gift med henne?I boken tycker jag att du är lite dum mot Sam och därför undrar jag om ni är vänner eller om han bara är din trädgårdsmästare?

  Jag tyckte att du verkar som en väldigt modig person och jag tycker att du verkar väldigt vänlig också. Jag tycker att det jag har läst om dig nu är jättebra och min favoritdel just nu är när du mötte Maggot efter att du hade varit rädd för honom i över 30 år. Det tycker jag symboliserar att man inte ska döma folk så snabbt och att även de som är jättearga och bittra så kan de förändras.

  Kan du snälla svara på mina frågor. Det skulle vara jättekul för att jag vill veta din åsikter om saker och ting och hur du upplevde dina äventyr.

  Med vänliga hälsningar Gustaf Johansson

 221. Fredrik källkvist nilson

  Lund 9 april 2013

  Hej Torak!!

  Jag har några frågor till dig om dig själv och din uppväxt. Jag är mitt uppe i och läser boken Vargbröder som du är huvudpersonen i.

  Jag bor i Lund och är scout. Har du alltid varit ute i skog och mark eller har du varit en stadsmänniska? Och när träffade du Fa och har ni fortfarande kontakt med varandra? Har du gjort något speciellt den senaste tiden och vad sysslar du med om dagarna mer än att jaga och leta mat och bygga vindskydd?

  Jag själv går i skolan varje dag förutom lördag och söndagar så klart. Jag har ett akvarie med fiskar som jag tycker mycket om!! Har du någon hobby eller någon favoritsysselsättning som du sysslar med om dagarna? Jag gillar att resa och har varit på många olika ställen i världen. Har du rest någon stans eller är du i Sverige året runt? Hur försörger du dig med mat på vintern när det är kallt och mycket snö?

  Hoppas jag får svar ganska fort!! Jag kommer rekommendera denna bok varmt i fortsättningen!! Hoppas det kommer en fortsättning!!

  Med vänlig hälsning, Fredrik Källkvist Nilson

 222. Saad

  Hej! jag har läst enhörningens gåta. . Denna bok är mycket spännande och rolig. Boken är skriven 2004 av Gudrun Wessnert. Boken handlar om två tvillingar som inte vet att dom är tvillingar och bor i två olika samhällen. Båda behandlas mycket dåligt så dom bestämmer sig för att rymma.
  När dom sprang ifrån sin mästare så träffades dom. Båda märkte att dom såg rätt lika ut så dom byta personlighet. Boken utspelar sig i skogen och i en stad. Huvudpersonerna är dom två tvillingarna Ulltot och William som inte vet att dom är bröder. Gudrun har skrivit 23 andra böcker en av hennes böcker heter Johan och flickan utan hår som utgavs 1995.
  Jag tror inte boken finns som film. Boken var mycket rolig och spännande det dåliga med boken var att det var svårt och förstå att hon skriver om Ulltot ena kapitlet och William på andra. Bästa händelsen i boken var när dom träffade varandra. Jag tycker om författarens sätt att skriva för att hon skriver om olika person på varannan kapitel men hon borde berätta det i början av boken. Jag rekommenderar den är boken till er och ger den 8/10.

 223. Kasper Rose

  Hej
  Jag har läst boken Revolt Tredje delen av hungerspelen. Skriven av Suzanne Collins.
  Boken handlar om en flicka som heter Kattniss som har varit med i Hungerspelen två gånger. I boken börjar folket i landet bli missnöjda med Presidenten som styr över landet. För att folket i huvudstaden lever med lyx medan folket som bor utanför huvudstaden har det tufft. Så en Revolt (Uppror) i landet.

  Jag tyckte att boken var spännande och rolig. Jag ger den 10/10

 224. Jakob Siemund

  Jag har läst De Svarta Svanarnas Natt av Jesper Tillberg.Jag tyckte boken väldigt bra,för det mesta var den spännande och ibland blev den läskig. Huvudpersonen är Jonas,Pappa och Jenny. De har ärvt ett gammalt hus på Fårö. Efter tiden börjar det hända konstiga saker med det gamla huset.
  Jag ger boken 8/10

 225. Nicole Pirboneh

  Jag har läst boken Lögner av Sara Shepard.
  Den här boken är den första boken i serien Pretty Little Liars.
  Den handlar om de fem bästa vännerna Alison, Aria, Spencer, Emily och Hannah. En dag försvinner Alison spårlöst och först tror flickorna att hon bara vill skoja lite med de, men sedan förstår de att det är allvarligt. Poliserna letar överallt efter henne med hittar inte henne. Under den tiden så slutar tjejerna att umgås och tillslut pratar de inte med varandra. När det har gått ett år så börjar alla tjejerna få konstiga meddelanden. Det värsta med de är att personen som skriver de vet allt om tjejerna. Alla meddelanden var undertecknade med ett A. De tror först att det är Alison som bara vill skrämma de, men det som händer några dagar senare, visar att det inte är det.
  Jag älskade den här boken och ska fortsätta att läsa resten av serien. Jag ger den 10 av 10. 🙂

 226. Jakob Siemund

  Jag har läst Usla Utsikter skriven av Jeff Kinney, och tyckte att den var rätt bra. Ibland blev den lång tråkig men oftast var den rolig. Huvudpersonen är Gregory som skriver om sitt sommarlov.
  Jag ger boken 8/10

 227. wafa

  jag har läst Den osynliga flickan.Den handlar om en flicka som heter Parvana. En dag kommer hennes pappa blir fängslad.Parvana blir tvungen attt klä ut sig till en kille för de bor i Kabul i Afganistan och där får inte kvinnor gå ut.När hennes pappa fortfarande var hos dem så var det lättare för att då kunde hennes pappa hjälpa dem att handla i alla fall och jag ska bedöma boken 1-10 så ger jag den 7 för att ibland kan den bli långtråkig.

 228. Felicia Jivegård

  Vad min flickvän inte vet – Sonya Sones
  Denna boken handlar om den töntiga killen som kallas Murphy. Fast egentligen heter han inte det. Iallfall handlar liksom boken om hans liv,han är överlycklig för att han har världens finaste flickvän i världen,men ibland så blir det lite svårt. Ändå så gör han vad som helst för henne!
  Jag tycker att boken är bra för den handlar om ett helt normalt liv,och att man har rätt att tycka och tänka saker,även om man är mobbad.
  Det händer många saker boken,t.ex som att ”Murphy” börjar gå en ritkurs,men ljuger lite. Sedan blir han ledsen och förstörd när en av Sofies kompisar kommer tillbaka.
  Denna boken är den andra boken i serien,första boken heter ”Vad min pojkvän inte vet”,där är det en annan huvudkaraktär och boken är också väldigt bra!
  Jag ger ”Vad min flickvän inte vet” 8/10.

  Felicia 6d.

 229. Gunnar Hallberg

  Jag har läst det övergivna landet. Författaren heter John Flanagan. Det är en fantasy/äventyrs bok. Boken kom ut 2007. Will är 15 år och är lärling till spejaren Halt. När dem följer efter några Wargaler (onda väsen) så när dem kommer ifatt så missar Will med sin pilbåge flera gånger. Will får sämre självförtroende så Halt skickar iväg Will på uppdrag med sin förra lärling Gilan för att förhandla med Kelterna i syd innan kriget. Dem kallar också med sig Horace som går på krigarskolan och är vän med Will. När de tre följeslagarna kommer fram är landet tomt överallt. Efter ett tag träffar dem en flicka som säger att hon är med i hovet. Gilan tvekar på att hon är den hon säger att hon är. Gilan reser för att medela kungen om försvinnandet. En natt ser Will Horace och Evalynn Wargalerna. Dem vill veta vad dem håller på med så dem bestämmer att följa efter. Den utspelar sig i riddartiden. Huvudpersonerna är mest Will och Horace. Dem är båda skickliga och snälla mot varandra och Evalynn. Det finns 11 böcker i serien det här är den andra.

  Boken får 8/10 av mig

 230. Felicia Jivegård

  Tjena bloggen!
  Jag och mina kompisar har Skuggan i väggen och vi tyckte den var superbra!
  Det handlar om att tjejen Micke,hennes mamma och hennes mamma kille flyttar in i ett ett gammalt hus. Micke får ett helt eget rum och när hon går in i rummet ser hon plötsligt en stor fläck. Micke tror att det är en fuktfläck,men fuktfläcken lämnar henne inte ifred. Är det Elli som kanske spökar i sitt gammla hus? Hon som blev knuffad i älven?
  Harriet,vad har hänt med Harriet och varför ber hon om ursäkt till Micke när Micke inte gjort någonting? Och Sixten,varför beter han sig så konstigt?
  Författaren är Kerstin Ljungberg Hahn och boken kom ut 2012. Författaren har bland annat skrivit Vitas Hemlighet.
  Boken är verkligen spännande och tipsar boken upp till 100%!
  Hejdå!

  FeliciaJ 6d.

 231. Nicole Pirboneh

  Hej!
  Jag har läst en bok som heter Bree Tanners andra liv av Stephenie Meyer.
  Denna boken är som en saga men ändå lite hemsk på vissa ställen.
  Boken handlar om en flicka vid namn Bree Tanner som blev biten av en vampyr som heter Riley. Bree blir förvandlad och förs med vampyren till ett hus där det finns fler av hennes egen sort. Hon lever ett liv som en osynlig vampyr som sitter i hörnet och läser en bok. Då och då när det blir henne tur får hon gå ut och jaga. Men en dag börjar hon prata med en kille i gruppen och förstår att allt Riley har berättat för de inte är sant. Hon märker att Riley då och då försvinner. En dag börjar allt klarna för henne och det hon får reda på får henne att vilja rymma från vad som kommer hända, men hon vet att det inte är möjligt.
  Jag tycker att boken var super bra och den får 10/10!

 232. elin ying liu

  jag har läst cirkeln den var jättebra och väldigt spännande. Den handlar om de 7 utvalda. 2 av de dör av en mystisk röst som tilltalar de typ: du är inte värd att leva.osv. Alla utvalda har ett element, men det finns bara 6 element.
  Anna-Karin är den som har en av de starkaste elementen. hon har jord. hon kan tilltala andra personer så att de kissar på sig eller att de börjar sjunga en konstig låt. i skolan kallas hon för svetthora och andra dumma ord för att hon är så tjock. hon bor på en bondgård med sin mamma och morfar.
  Minoo är den som inte har något element. hon är den smartaste i klassen.
  hon bor med sin mamma och pappa.
  Rebecka hade eld som element. man fick inte reda om så mycket innan hon dog men hon hade en pojkvän som hette Gustaf.
  Ida är mobbare och hennes vänner är bla. felicia och hanna. ida har metall som element. det brukar komma andar igenom henne och prata. hon var kär i gustaf rebeckas pojkvän.
  linnea är den som har väldigt starkt element också. hon har vatten som sitt element.

 233. Ebba

  Hejsan!
  Jag har läst två böcker i samma serie. Den första heter ”Vad mina vänner inte vet” och den andra heter ”Vad min flickvän inte vet”. Jag har skrivit om den första boken innan men nu täckte jag skriva om den andra boken.
  Den handlar om Sophie och Murphy som är ihop och innan har Sophie varit en populär tjej men när hon blev ihop med skolans tönt Murphy var alla emot de t.o.m Sophies bästa kompisar vägrade att prata med henne. Men sedan börjar allt att sakta gå tillbaka.
  Jag ger den 7/10 poäng! 😀

 234. Jakob Siemund

  Jag har läst Narnia Caspian, prins av Narnia.
  Boken handlar om fyra barn som heter Lucy,Peter,Edmund och Susan.
  Det åker in i ett land som heter Narnia.Där ska de rädda prinsen från att bli dödad av sin pappas bror.
  Om barnen ska lyckas måste de resa genom hela Narnia och skydda prinsen.

  Jag tycker att boken var bra och ger den 6/10.

 235. Gustaf Johansson

  Jag har läst boken Artemis Fowl-slipad opal. Den är den 4 boken i serien
  och handlar om att en mästerskurk från den andra boken har rymt från en fängelse klinik och nu har nya planer för undervärlden och övervärlden.
  Man måste inte läsa de böcker före denna men jag rekommenderar det starkt.
  Jag ger den 10/10 för att den och de andra böckerna i serien är fantastiska!

 236. Erik Augustini

  Jag har läst Parasiterna som är skriven av Eoin Colfer.
  Bok utspelar sig tusen år framåt i tiden. Bokens huvudperson Cosmo Hill är fyorton år och han har rymt från ett barnhem där de använder barn som testkaniner till nya produkter av olika slag. När han är fri dras han in i en spännande kamp med många vändningar.

 237. Adrian Petersen

  Jag har läst ”Jonny & co en halv tusenlapp” och jag tycker att den är spännande.

  mvh/Adrian

 238. Hind Johnsson

  Jag har läst två böcker i en serie den första boken heter Vad mina vänner inte vet, den andra boken heter Vad min flickvänn inte vet.
  Böckerna handlar om Sophie och Murphy. Sophie är bland dem lite populärare och Murphy och bland skolans töntigast.
  Under jullovet är Sophie ensam kvar i stan, hennes bästa vänner har åkt iväg på semester med sina familjer.
  Murphy och Sophie börjar prata och börjar träffas mer och mer.

  Jag tycker boken var riktigt bra och jag ger den 4/5 stjärnor!

 239. Ida bergh

  Jag har läst första delen ur Twilight, Om jag kunde drömma. Det är en kärlekshistoria men också med mycket spänning. Den handlar om Isabella Swan som flyttar till sin pappa i Forks och börjar i en ny skola. Jag ger boken 10/10

 240. Sara Richter

  Hej!
  Jag har läst en bok som heter I taket lyser stjärnorna. Författaren heter Johanna Thydell. Boken handlar om Jenna som är 13 år, hennes mamma har cancer och blir bara sämre och sämre för varje dag. Det går en tjej i hennes klass som kallas Ullis. Hon har inte det heller så lätt för hennes mamma är alkholist.
  Den är både spännande och sorglig.
  Jag ger den här boken 10/10 poäng!

  • Hej Sara! Tack för ditt boktips! Jag håller med om att boken är bra. Johanna Thydell har skrivit några andra böcker som också är bra. Kom till biblioteket och kolla!
   Hejhej/Lotta

 241. Ebba

  Jag har läst två böcker i samma serie. Den första boken heter ”Vad mina vänner inte vet”. Den handlar om en tjej som heter Sophie och så händer det lite grejer på jullovet. Hennes bästa kompisar reser bort och då är det bara hon kvar. Hon träffar skolans nörd och börjar prata med honom och då blir de jättebra vänner och sedan händer det massor med spännande saker. Jag ger den 8/8 poäng för att den var lite konstig ibland men ändå väldigt bra.

  • Hej Ebba! Tack för ditt boktips! Författaren Sony Sones har också skrivit En sån där vidrig bok där mamman dör. Vi har den i biblioteket om du vill läsa den.
   Hejhej/Lotta

 242. Erik Augustini

  Jag har läst Artemis Fowl-Kalla kriget som är skriven av Eoin Colfer.

  Boken handlar om Artemis som är människa och Holly som är vätte. De hjälper varandra trots att de är fiender för båda är i en nödsituation.
  Det är en fantasy bok med spänning och Action.
  Jag ger den 10/10!

 243. Gustaf johansson

  jag har läst boken Eragon som är den första boken i serien av Christopher Paolini. Den handlar om en bondpojke som heter Eragon. En dag hittar han en blå sten ute i skogen men det visar sig att var mycket, mycket mer än en blå glimrande sten…
  jag ger boken 10/10 hitintills jag har bara läst en tredje del av den.

  • Hej Gustaf! Tack för ditt boktips! Vill du läsa de andra böckerna i serien av Christopher Paolini? Vi har dem i bibblan både på svenska och engelska.
   Hejhej/Lotta

 244. Maja Lindström

  Them And Us

  Them And Us handlar om en kille, Peter, som bor med sin mamma. Han flyttar ofta, pågrund av hans pappa. Pappan är sjuk (i huvudet) och följer dem, men Peter och hans mamma flyttar bort från honom. Nu har han börjat på en skola, och fått både fiender, pågrund av att han är vit och alla andra mörkhyade, och vänner. En dag får pappan syn på Peter, när hans så kallade fiender kommer. De bråkar och pappan gillar det inte. Han tror att han gör något bra, men egentligen gör han motsatsen när han försöker hjälpa till. Boken är bra och kort, rätt lättläst. Jag ger den 7/10 🙂

  • Hej igen Maja! Tack för ännu ett boktips! Kul att du ger dig på en bok på engelska. Det finns fler av Bali Rai som skrivit Them and us om du vill läsa en till.
   Hejhej/Lotta

 245. Susan Cooper ”Lövhäxan”
  Den får 7/10
  Will kommer till Trewisick och gör nåt med några andra ungar, han är typ en ”Gamle” och har krafter…
  Och jag orkar inte riktigt skriva fööör..

  • Hej Simon! Kanske att du orkar skriva klart ditt boktips snart så att vi får veta vad du tycker om boken?
   Hejhej/Lotta

   • Simon Alveteg

    Jag tyckte att boken var väldigt bra nu lite så här i efterhand när jag har haft tid att tänka efter. En fin röd tråd igenom berättelsen som var bra.

 246. Fredrik Holmqvist

  The Gospel of the Flying Spaghetti Monster
  Bobby Henderson
  Denna bok handlar om religonen Flying Spaghetti Monster också känt som FSM. FSM är en narreligon som hittades på av Bobby Henderson (som är en 25 årig universitets student) när han fick reda på att Highschool of Kansas lärde ut Intelligent design före evolution, och han blev rasande. Bobby skickade ett brev till högskolan att de kunde lära ut FSM brevid ID(Intelligent design). Han fick aldrig svar men efter ett tag fick han en massa brev om att de också gillade FSM och då blev det en självständig religon som sedan blev stor. År 2005 släppte Bobby Henderson ”bibeln” The Gospel of the Flying Spaghetti Monster. Efter ett tag så fick Bobby en massa mordhot därför att de tyckte att det var fel att narra kristendomen och islam. Jag tycker att denna boken är väldigt rolig men sina små och fina dissar etc. Denna boken får absolut 10/10 poäng.
  /Fredrik H 6D

 247. fredrik gustafsson

  Khadel Hosseini har skrivit boken Flyga Drake.
  Amir är en pojke som bor i en fattig by i Afghanistan.
  En dag träffar han en annan pojke som heter Hassan, de blir bästa kompisar och är med varandra hela tiden.
  Men när Sovejetunnionnen skapar stor oro i Afganistan bestämmer sig Amirs pappa att fly till USA.
  Och de bästa vännerna skills åt till slut.
  Fredrik G. / 6D

  • Hej Fredrik! Tack för ditt boktips! Kul att du gillar boken! Han har skrivit en annan fin bok som heter Tusen strålande solar. Sorglig och bra. Hur kom du på att läsa just den här boken?
   Hejhej/Lotta

 248. Maja Lindström

  Harry Potter Och Hemligheternas Kammare
  J.K Rowling
  Denna boken är den 2/7 i Harry Potter serien. Harry tillbringar sitt sommarlov hos sin moster, morbror och deras son Dudley. Men Harry funderar på om han verkligen är vän med Ron och Hermione som han träffade på Hogwarts året innan. Men en dag får han reda på svaret. När han går in i sitt rum sitter en figur där, som avslöjar att han har tagit Harrys brev för att hindra honom att fortsätta gå på Hogwarts. Han sa att det skulle hända något förfärligt, och att Harry skulle stanna hemma. Men Harry vägrar.
  När han väl är på Hogwarts händer något som bara har hänt 50 år tidigare. Folk förstenas, och många anser att det är Harry som leder detta monster som förstenar dem. Och såklart försöker Harry ta reda på vad som verkligen händer och vem som ligger bakom detta…

  Jag tycker boken är väldigt bra och i betyg får den 9/10 =)

  • Hej Maja! Tack för ditt boktips! Är det första eller andra gången du läser serien? För ett par år sedan hade vi en elev här på skolan som bestämde att han skulle läsa alla böckerna sju gånger. Jag tror att han var upp i fem gånger när han slutade nian. Vad läser du nu?
   Hejhej/Lotta

 249. Cornelia Lindvall

  I TAKET LYSER STJÄRNORNA
  JOHANNA THYDELL.

  Hejsan! I taket lyser stjärnorna är verkligen en av dom bästa böckerna jag har läst. Den handlar om 13-åriga Jenna som har en mamma som är sjuk i Cancer, hon blir sämre och sämre för varje dag som går.
  I Jennas klass går Ullis. Hennes mamma är alkoholist och bryr sig inte ett dugg om henne, Ullis själv är inte så schyst hon heller.
  Jennas bästa kompis heter Susanna, dom två håller ihop och försöker hålla sig undan från Ullis och hennes gäng.
  Denna boken var jättebra jag ger den 10/10! 🙂

  • Hej Cornelia! Tack för ditt boktips! Jag håller med dig om att boken är en av de bästa. Det finns några andra böcker av Johanna Thydell som också är bra. Kom till bibblan och kolla!
   Hejhej/Lotta

 250. Erik Augustini

  Soccer squad missing
  Bali Rai

  Det här är en bok som är på engelska och som handlar om fotboll. Det var den första engelska boken jag läste och jag tyckte den var rätt så bra. I betyg får den 6/10.

 251. Nicole Pirboneh

  Afrodite och döden
  Ritta Jacobsson

  Den här boken handlar om en tjej som heter Afrodite, men kallas Ditte. Hennes kompis har varit spårlöst försvunnen i dagar men ingen vet var hon är. Samma dag som hennes kompis försvann blev hennes granne Linus hund påkörd. Kan det vara något samband mellan det?

  Den var spännande så jag ger den 9/10.

 252. Erik Augustini

  Hungerspelen del ett
  Suzanne Collins

  Det här är en jättebra bok med mycket spänning och lite kärlek. Jag ger den helt klart 10/10!

 253. Valentino Pilar

  VALENTINO PILAR

  UPPDRAGET
  Robert Muchamore

  hej den här boken handlar om några ungdomar som bor på CHERUB som är ett hem för färeldrarlösa barn. Dom utbildas som agenter för att göra uppdrag killen det handlar om heter James. och jag tycker boken är spännande.

 254. Emelie Westall

  Extra , Svart löpare hotar vit dam
  Per Nilsson

  tredje boken i serien om Extra , ängeln som landat på jorden. Det börjar en ny kille i klassen. Mavro heter han. Under ett av extra´s framträdanden spår hon i Pim Pim´s framtid men det hon säger är inte till att förstå. Hani och Mavro blir kompisar, men vem e Mavro egentligen… Och mavro betyder svart..

  Rolig bok som är som ett vanligt liv med lite extra magi 8/10

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s